Trends

Web weergave

Egbert Lachaert denkt aan een Vivaldi-regering, maar die dreigt behoorlijk links te worden. De Franstalige socialisten willen niet terugkomen op wat ze in de vorige onderhandelingen al hebben binnengehaald. En dan moeten de Franstalige groenen van Ecolo nog hun eisen op tafel leggen. Open Vld en de rechtervleugel van CD&V dreigen een paar onverteerbare sociaaleconomische maatregelen te moeten slikken.

COVERVERHAAL

Hans De Cuyper stapt als CEO over van het dochterbedrijf AG Insurance naar de moedermaatschappij Ageas. De Cuyper heeft managementervaring in de belangrijkste twee markten van de verzekeringsgroep, België en Azië, en lijkt de geschikte man voor continuïteit in de strategie en de bedrijfsvoering.

HET GEZICHT

De Amerikaanse centrale bank wil meer inflatie dulden. Voorzitter Jerome Powell zei dat de Fed gemiddeld 2 procent inflatie zal nastreven, terwijl dat voordien 2 procent was. Met het woordje 'gemiddeld' zegt de Fed dat ze ook inflatie van boven 2 procent zal toelaten zonder in te grijpen. "Een historische beslissing", zegt Edin Mujagic, hoofdeconoom bij de Nederlandse vermogensbeheerder OHV.

DE WEEK

De Belgische families achter AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, stoppen almaar meer geld in alle geledingen van onze economie. Hun fortuin zit zowat overal: van het brood van Le Pain Quotidien, over de ketchup van Heinz tot het woon-zorgcentrum in uw buurt. De investeringen gebeuren via discrete megaholdings, die duizenden miljoenen euro's beheren. Bier is al lang niet meer de enige pijler van het succes van die extreem zwijgzame families.

BUSINESS

Jean-Marie Laurent Josi is een van de discreetste financiers van het land. Niet verwonderlijk, als vertrouweling van de AB InBev-familie De Spoelberch. Zijn parcours als CEO van de investeringsholding Cobepa is indrukwekkend. "In zestien jaar is de waarde van het aandeel gestegen met een factor 5,5. Het is altijd oppassen. Maar we moeten ons niet schamen", zegt Laurent Josi in een zeldzaam interview.

BUSINESS

Vanaf 30 september helpt Kamal Kharmach ondernemers hun bedrijf beter te maken in het tv-programma Andermans zaken. De jonge stand-upcomedian groeide op in armoede, maar is nu een ervaren ondernemer die de wereld het liefst bekijkt door een economische bril. "Mijn vrouw en mijn psycholoog zeggen dat ik nooit stop met als een econoom te denken."

BUSINESS

We onderhandelen meer dan we denken, bewust en onbewust. Helaas denken we daar te weinig bij na, waardoor alle partijen elkaar tekortdoen en niet tot de best mogelijke overeenkomst komen. Volgens de onderhandelingsexpert Katia Tieleman zijn er vier sleutels om succesvol en intelligent te onderhandelen.

BUSINESS

De distributiesector kreunt, maar dat deert de winkel- vastgoedbeheerder Forum Estates amper. De nieuwe CEO, Stefan De Bock, wil de portfolio tegen 2022 aandikken tot een half miljard, om daarna naar de beurs te trekken.

BUSINESS

De anesthesie-beademingstoestellen van de Aalsterse kmo Medec nemen de ademhaling van de patiënt over. Wereldwijd is er een grote vraag naar die toestellen door de coronacrisis. Voor de zomer had Medec al evenveel orders binnen als normaal in een heel jaar.

BUSINESS

Robin Geers richtte twee jaar geleden Start-Up Survival op en organiseerde vorig jaar met Vlerick Business School de opleiding Scale-Up Masterclass. Deze week lanceert hij onder de naam Alliance nieuwe opleidingen.

BUSINESS

Het Oost-Vlaamse verpakkingsbedrijf conTeyor haalt ongeveer 90 procent van zijn omzet uit de automobielindustrie. Om de coronacrisis door te komen, startte het in volle lockdown met de productie van stoffen mondmaskers. "We verkochten al meer dan 2 miljoen stuks."

BUSINESS

De coronacrisis noemt ze een crisis in een crisis. Nicola Leibinger- Kammüller zet als CEO van het Duitse familiebedrijf Trumpf alle zeilen bij om de storm heelhuids te doorstaan. Daarbij verliest ze het brede plaatje niet uit het oog. "Een bedrijf is geen eiland, maar een onderdeel van een samenleving en een continent."

BUSINESS

Kunstschilder Ben Sledsens is nog maar 29 en zijn werk zit al in inter- nationale topcollecties. De druk om jezelf te evenaren, is de hoogste die er is, beseft hij. "Maar de druk om te verkopen, daar trek ik me niets van aan."

AFTERWORK

Het Centre de la Gravure in La Louvière toont hoe Jean Dubuffets afdrukken van natuurfenomenen uiteindelijk autonome werken werden. Resultaat: een fenomenale expo.

AGENDA

Sam Steverlynck, oprichter Agprognostic Temple

AGENDA

Telkens aan het begin van een nieuw schooljaar klinkt weer kritiek op de stijgende schoolfactuur. Eén op de tien schoolkinderen heeft moeite om die te betalen. Zijn onze schoolboeken te duur?

MONEYTALK

Belfius heeft als eerste Belgische bank een beleggingsfonds gelanceerd dat inzet op een sterkere positie van vrouwen op de werkvloer. Is het alleen een verkooppraatje? Of is het ook een lucratieve strategie om te beleggen in bedrijven met vrouwen in machtige posities?

MONEYTALK