Trends

Web weergave

Argeloze beleggers dreigen in de toekomst meegesleurd te worden in atypische vastgoedsegmenten. Her en der zijn vastgoedzeepbellen in de maak. Dat zegt Trends-redateur Hans Brockmans.

OPINIE

De in België vrij onbekende Wim De Vos wordt het nieuwe boegbeeld van de beursgenoteerde non-ferroverwerker Campine. "Initieel was het geenszins de bedoeling dat Wim De Vos CEO zou worden."

HET GEZICHT

Het Belgische loongebouw steunt te veel op anciënniteit. Het vaste salaris stijgt met het aantal gewerkte jaren en dus ook met de leeftijd. Dat prijst de duurdere 55-plussers uit de arbeidsmarkt. De oplossing: een vlakkere loonstructuur met een geplafonneerd basisloon en meer ruimte voor variabel loon.

ACTUA

Data zijn in deze eeuw wat olie was in de vorige eeuw: een motor van groei en verandering. Maar er schuilt ook een gevaar. Een select clubje van internetbedrijven ziet zijn kans om uit te groeien tot ongenaakbare monopolies. De overheid moet ingrijpen om de markt te redden.

ACTUA

Big data hebben pas waarde als je ze weet te gebruiken. Die simpele waarheid heeft op het terrein al veel zweet en tranen gekost, aldus de Leuvense datawetenschapper Seppe vanden Broucke. Vandaag maakt artificiële intelligentie furore als bigdatatoepassing, en opnieuw dreigen veel bedrijven een blauwtje te lopen.

ACTUA

Iedere leerling zijn eigen leerplan, het kan. Digitale schoolborden en onlineleerplatformen zijn maar de voorbode van een digitale revolutie met oneindige mogelijkheden.

ACTUA

Het Greenyard-aandeel was het voorbije jaar een van de sterkste klimmers op de Brusselse beurs. Het voedingsconcern plukt de vruchten van de fusie van twee jaar geleden. Al moeten de winstmarges nog danig omhoog.

ACTUA

Veerle Baert, de kleindochter van de bierbrouwer Albert Moortgat, staat vanaf vandaag aan het hoofd van het gloednieuwe modebedrijf Flanders Fashion Design International (FFDI), een joint venture van vier merken. Het wil sterk inzetten op de export.

ACTUA

Voor veel familiebedrijven is e-commerce een dilemma. Afwachten en niet investeren is een risico. Maar te vroeg de stap zetten, is dat ook. En als de familie ervoor gaat, wacht een rist nieuwe uitdagingen. "Weet je als oudere generatie niet wat je moet aanvangen met Snapchat of Instagram? Haal die kennis dan in huis."

ACTUA

Het alom geprezen Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft met een samenwerkingsakkoord in North Carolina de hoofdvogel afgeschoten. De deal creëert kansen in precisielandbouw en effent mogelijk het pad voor een toenadering tot twee andere Vlaamse topinstituten, imec en VITO.

ACTUA

Changemanagement is de belangrijkste uitdaging voor de verzekeringssector. "Verzekeraars zijn daarin traditioneel iets trager, maar nu staat de aanpassing van het businessmodel overal hoog op de agenda", zegt Dirk Vangeneugden van de consultant PwC.

ACTUA

Een groeiend aantal jonge Belgische ICT-bedrijven richt zich op ontwikkelingshulp. Hun zakenmodellen steunen op het leveren van een duurzame bijdrage aan lokale economieën in derdewereldlanden. "Gratis geven lost op lange termijn niets op."

BIZZ

Vanaf volgende week zetten ouders hun kroost weer af aan de schoolpoort, om daarna door te reizen naar hun werk, waar ze ook voortdurend moeten bijleren. Onsophic houdt hen bij de les met zijn gepersonaliseerde trainingsplatform op basis van onlinedata.

BIZZ

Het Brusselse Timbtrack ontwikkelde een toestel voor innovatief bosbeheer. Timbtrack Performance Measurement (TPM) meet de hoogte, de omtrek en het volume van boomstammen.

BIZZ

De ultieme maatstaf voor het succes van een start-up is betalende klanten te overtuigen, zodat die inkomsten genereren. Helaas is een overgroot deel van de Belgische start-ups niet goed in de verkoop.

BIZZ

Hop is trendy in de bierwereld, vooral onder invloed van kleine en middelgrote bier- brouwers en craft brewers in de Verenigde Staten. De streek rond Poperinge, in ons land de hopstreek bij uitstek, merkt dat.

BIZZ

Meer en meer technologiebedrijven proberen hun artificieel intelligente systemen te perfectioneren door ze games te laten spelen. Als we binnenkort gewoon met onze computer kunnen praten, komt dat misschien door wat hij tijdens het gamen heeft opgestoken.

STIJL

Welke zijn de mooiste golfbanen van de wereld? Een objectief antwoord is er niet. Maar over enkele oorden is iedereen het eens. Hier volgen acht banen waar de golffanaat niet om heen kan. Stuk voor stuk gedroomde vakantiebestemmingen.

STIJL

De kapitaalvermindering is een interessante techniek om cash op een fiscaal voordelige manier uit een vennootschap te halen. Maar in het zomerakkoord heeft de federale regering beslist dat achterpoortje te sluiten. Vanaf 2018 wordt een kapitaalvermindering onderworpen aan de roerende voorheffing.

MONEYTALK

De technologische revolutie heeft belangrijke gevolgen voor de financiële markten. "Supersterbedrijven zoals Facebook, Apple, Alphabet, Netflix en Amazon zijn de geldschieters voor de rest van de economie."

MONEYTALK