Web weergave

Stapt u naar een bank voor een woonkrediet, dan wil die weten hoeveel u verdient, hoeveel spaargeld u inlegt en of u al andere schulden heeft. We vroegen aan de banken hoe zwaar die factoren doorwegen.

COVERVERHAAL

Colruyt, Delhaize en de andere Belgische supermarktketens liggen de komende jaren wakker van de manoeuvres van de Prins Carnaval van Kuussegat van 1999. Frits van Eerd, de CEO van de Nederlandse keten Jumbo, is bijna klaar om in België op te starten.

HET GEZICHT

Nu de handelsspanningen zijn verminderd, blijkt eens te meer hoe goed de Duitse economie draait. Een recordoverschot op de begroting is het gevolg. Maar de Duitse econoom Carsten Brzeski vreest dat de politici eerder cadeautjes willen uitdelen dan investeren.

DE WEEK

Twintig jaar geleden veranderden Larry Page en Sergey Brin het leven van miljarden mensen. Ze richtten met een startkapitaal van een miljoen dollar Google op. Wat begon als een handige zoekmachine is nu een conglomeraat met bijna 110 miljard dollar omzet en een beurswaarde van 840 miljard.

BUSINESS

Wat u ook doet, de diensten van Google zijn nooit ver weg en ze zijn nog altijd zo goed als gratis. Het einde van de groei is bovendien nog lang niet in zicht. De overkoepelende holding Alphabet broedt op zelfrijdende wagens en denkt zelfs ooit de mens onsterfelijk te kunnen maken. Een overzicht van de diensten die Google miljarden dollars winst opleveren.

BUSINESS

Brussels Beer Project viert in september zijn vijfjarige bestaan. De brouwerij wordt geleid als een start-up.

BUSINESS

De Gentse ondernemer Loic De Buck trok naar de Chinese metropool Shenzhen, de hardwarehoofdstad van de wereld, om er Industruino op te starten.

BUSINESS

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

Veel ouders hebben het moeilijk hun kinderen tijdens de zomervakantie bezig te houden. Ze zouden willen dat de vakantie korter was. Experts zijn het daarmee eens. Zij beweren dat lange vakanties schadelijk zijn voor kinderen.

BUSINESS

Vorig jaar hebben buitenlandse investeerders ruim 6100 nieuwe banen aangekondigd voor België, een stijging met 13 procent. Ons land volgt daarmee de trend in andere ontwikkelde landen, voorlopig toch. De toekomst is aan IT-investeringen, en die boot dreigen we te missen.

BUSINESS

De Zuivelarij haalt melk bij een lokale boer en verwerkt die tot een eigenzinnige versie van de Cypriotische halloumikaas. Met de hulp van tv-chefs ontdekte ook het grote publiek dat grillige stukje kaas.

BIZZ

Digitale platformen hebben de manier waarop bedrijven met hun klanten omgaan ingrijpend veranderd. Ze maken het verschil met de opvolging en de snelheid van hun leveringen, de kwaliteit van hun tools, persoonlijke aanbevelingen, enzovoort. De traditionele bedrijven zullen zich niet alleen moeten aanpassen aan die nieuwe vereisten, ze zullen die moeten overtreffen.

BUSINESS

De markt voor zonnepanelen in Afrika is aan het starten. Enerdeal wil daar een graantje van meepikken. Tegelijk kijkt het voor de groei ook opnieuw naar Vlaanderen.

BUSINESS

Dit weekend opent het kunstseizoen in Antwerpen. Zowel het tweede deel van het barokjaar als de openingsshows van de galeries gaan van start.

AGENDA

Wie trouwt zonder huwelijkscontract, valt automatisch onder het stelsel van de gemeenschap van goederen. De wetgever heeft maatregelen genomen om te vermijden dat trouwers in een huwelijksstelsel stappen zonder dat ze weten waaraan ze beginnen. Ook de mogelijke correcties op het stelsel moeten beter bekend zijn.

MONEYTALK

'Wat Europa en België met de ene hand geven om de privacy van hun burgers te beschermen, nemen ze met de andere hand weer af. De publicatieverplichtingen in publiek toegankelijke gegevensbanken nemen hand over hand toe.' Dat zegt Anton Van Zantbeek, advocaat van Rivus en professor aan de KU Leuven.

MONEYTALK