Web weergave

Sinds 14 september kunt u uw zichtrekening ook op de site of de app van een andere partij consulteren en beheren. Anderzijds krijgen banken, retailers, en grote en kleine internetbedrijven dan toegang tot een schat aan financiële data. En als u niet oplet, tot ál uw bankgegevens.

COVERVERHAAL

Als CEO van Degroof Petercam staat Bruno Colmant voor een grote uitdaging. Nochtans geniet de 58-jarige econoom meer erkenning voor zijn werk als academicus dan voor zijn operationele managementkwaliteiten. Maar iemand moet het vuile werk opknappen.

HET GEZICHT

In een open brief stellen vijftig Vlaamse bedrijfsleiders dat we fiscale optimalisatie niet meer mogen tolereren. Volgens Wim Wuyts, de CEO van WTS Global, is de wereld op het gebied van belastingen de voorbije vijf jaar volledig veranderd, maar heeft nog niet iedereen dat door.

DE WEEK

De economische tegenwind wordt almaar sterker. De centrale banken hebben het grootste deel van hun kruit verschoten om de economie op de rails te houden. Daarmee is het aan de overheden om hun begrotingen in de weegschaal te gooien, een actief budgettair beleid te voeren en opnieuw te investeren.

BUSINESS

Met de Nieuwe Zijderoute mengt China zich ook in het wespennest van de Kaukasus. Zo dringt de strijd tussen de grootmachten door tot in de kleinste dorpjes, zoals het Georgische Anaklia. Daar vallen lessen te leren voor de rest van de wereld. "De beste garantie op veiligheid is dat iedereen belangen heeft in je land."

BUSINESS

We rekenen op de democratische overheden om de grenzen te trekken waarbinnen het kapitalistische spel gespeeld mag worden. Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney.

BUSINESS

Met hun voorstel om 'superslim rekeningrijden' in te voeren, gooien de transporteconomen Bruno De Borger en Stef Proost de knuppel weer in het hoenderhok. Maar politiek lijkt dat denkspoor dood en begraven.

BUSINESS

De steenkoolindustrie gaat in de tegenaanval. CO2-afvang kan kolencentrales zo milieuvriendelijk maken dat ze nog jarenlang energie kunnen leveren, luidt het. De praktijk leert dat nog een hele weg te gaan is, als er al een weg te gaan is.

BUSINESS

Innovatie bloeit open als hightechbedrijven samenzitten, zoals in Hasselt, Turnhout of Charleroi. "Clusters zijn een integraal onderdeel van elk verhaal van economische groei."

BUSINESS

Het Waals-Brabantse groeibedrijf EMAsphere blijft, tussen de kapitaalrondes door, stevig groeien. De grens van vijftig werknemers is gehaald. "Op lange termijn willen we uitgroeien tot een speler op wereldniveau."

BUSINESS

Bolt Energie lanceert op 26 augustus zijn platform om consumenten in contact te brengen met Belgische groenestroomproducenten.

BUSINESS

Hij lanceerde bruinen zonder zon in een spuitbus en bedacht een afspoelbare deodorant. Met Nannic Hair, Scalp & Roots lanceert René Nagels een lijn van producten die de baard- en haargroei zouden stimuleren.

BUSINESS

In de Fondation Cartier zetten kunstenaars, biologen en ecologisten samen een boom op over de functie en de toekomst van de bomen op onze planeet. Een fascinerende alarmkreet met kunst én wetenschap.

AGENDA

Voor Hélène Casman en Alain Laurent Verbeke is het duidelijk. De Vlaamse overheid duwt de Belgen in de richting van een schenking, door de sterk uiteenlopende tarieven voor schenken en erven. "Als je je kinderen 27 procent erfbelasting laat betalen, word je uitgescholden voor dommerik. Dat is een absurditeit."

MONEYTALK

Er staan belangrijke investeringen in infrastructuur op de planning, zowel in de ontwikkelde landen als in de opkomende landen. Via fondsen kunnen beleggers daarvan een graantje meepikken.

MONEYTALK