Web weergave

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft Kamala Harris aangewezen als zijn running mate. Wellicht is de juriste van Afro-Indiase afkomst zonder duidelijk ideologisch profiel de belangrijkste kandidaat-vicepresident ooit.

HET GEZICHT

Piet Vanthemsche is covoorzitter van de Economic Risk Management Group, de werkgroep die onze economie in de coronacrisis overeind moet houden. Volgens hem bestaat er geen nulrisico op besmettingen en doden. "We moeten keuzes maken. Elke keuze heeft een prijs."

DE WEEK

Europees commissaris voor de Mededinging Margrethe Vestager heeft Facebook, Google, Amazon, Micrsoft en Apple in Europa al de wacht aangezegd. Volgens professor en concurrentie-expert Nicolas Petit is het nog niet duidelijk hoe radicaal ze wil ingrijpen in de markt.

BUSINESS

'In de wereld na Trump zullen de breuklijnen tussen blanken en minderheden, tussen babyboomers en andere generaties, tussen grootstad en platteland, tussen arm en rijk, en tussen Wall Street en Main Street de Amerikaanse politiek blijven domineren.' Dat zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University en visiting fellow bij de denktank Itinera.

BUSINESS

Wie gaat langs Vlaamse wegen, komt steeds minder landbouwbedrijven tegen. Waar ooit koeien graasden, lopen nu lama's, pony's of struisvogels. Ze zijn de speeltjes van kapitaalkrachtige Vlamingen, die de prijzen van de landbouwgronden snel opdrijven. Voor de professionele landbouwer is grond kopen al lang niet rendabel meer.

BUSINESS

De Belgische familiale schoenen- en modeketens moeten alles uit de kast halen om heelhuids door de coronacrisis te komen. Vier familiale ondernemers getuigen over crisismanagement. "We halen geen zotte toeren uit."

BUSINESS

Monceau Automobiles bouwt klassieke Mercedessen om tot elektrische voertuigen. Het bedrijf uit Genk combineert zo de charme en de beleving met milieubewust rijden.

DURVERS

Ondernemingen gebruiken tijdens hun digitale transitie almaar vaker een digitale tweeling. Die softwarereplica's geven hun nieuwe inzichten in de werking van een product, een machine of zelfs een volledig gebouw.

DURVERS

Is het niet de droogte, dan zijn het de overstromingen. Vlaanderen kampt met zijn waterhuishouding. Om het probleem op te lossen, moet iedereen mee in het bad: de landbouw, de industrie en de gezinnen. Dat besef lijkt ook bij iedereen te groeien.

BUSINESS

De steile opkomst van het farmabedrijf Hyloris van Stijn Van Rompay is zijn Waalse sectorgenoot BePharBel Manufacturing niet ontgaan. "We zien heel wat gelijkenissen. Samenwerken? Waarom niet?" zegt Vincent Stéphenne. De BePharBel-topman is de oudste zoon van het Waalse farma-icoon Jean Stéphenne, voorzitter en medeoprichter van het bedrijf.

BUSINESS

Iedere maand stellen we een wetenschapper voor wiens werk belangrijk kan worden voor de economie. Ruimtevaart is weer helemaal hip. Elon Musk boekte zijn eerste successen en een missie naar Mars komt een stapje dichterbij. Dat is goed nieuws voor de Belgische onderzoekster Angelique Van Ombergen die bij ESA ruimtevaartonderzoek coördineert.

BUSINESS

De elektrische auto blijft terrein winnen. Verschillende fabrikanten pakken de premiummarkt van Tesla aan, waaronder Polestar, een joint venture van Volvo en het Chinese Geely. We spraken met CEO Thomas Ingenlath en testten het model dat in België is aangekomen.

BUSINESS

Normaal blaast de cultuurwereld aan het eind van de zomervakantie verzamelen op de Cultuurmarkt Vlaanderen. Nu staan de cultuurhuizen aan de klaagmuur. De Veiligheidsraad legt het aantal toeschouwers aan banden. "We creëren een economisch bloedbad", voorspelt Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur.

AFTERWORK

In Oostende loopt een expo rond Constant Permekes band met de zee. In het Permekemuseum in Jabbeke krijgt de Oostendse kunstenaar Rein Dufait vrij spel.

AGENDA

De verhuurders van winkelvastgoed lijden onder de malaise in de kleding- en schoenenwinkels. Bij de verhuurders van kantoren is de impact van de coronacrisis nog klein, maar een zware recessie kan daar verandering in brengen. En ook zorgvastgoed kan een zorgenkindje worden.

MONEYTALK