Web weergave

'Will you take a changed organisation in a changed environment, back to where it was?', vroeg Vlerick-decaan Marion Debruyne zich op Trends Restart hardop af. Laat die vraag even door uw geest gaan. Welke leider of ondernemer wil terug naar het verleden, als dat verleden niet meer bestaat?

INTRO

Nu hij de kopzorgen van het corona-onderwijs van zich af kan schudden, kan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) focussen op de kwaliteit. En op het nijpende lerarentekort. "We willen af van het idee dat iemand na een rist mislukte opleidingen altijd nog leraar kan worden."

COVERVERHAAL

Ambitieuze eindtermen moeten de kwaliteit van het onderwijs opkrikken. Het klinkt logisch, maar het katholiek onderwijs, de steinerscholen en de kunsthumaniora's vrezen dat de nieuwe eindtermen net leiden tot mínder kwaliteit. Toch start het derde jaar er deze week mee.

COVERVERHAAL

De Chinese president Xi Jinping rekent af met de uitwassen van economisch succes. Het staatsbelang primeert opnieuw, in al zijn vormen. Ondernemers springen in het gelid, of krijgen een flinke tuchtiging. Belgische investeerders maken zich geen grote zorgen. "Ik zie in China nog altijd meer kansen dan problemen."

INZICHT

De inflatie mag dan eventjes de pan uitrijzen, Fed-voorzitter Jerome Powell bevestigde in Jackson Hole dat er geen haast bij is om het expansieve geldbeleid af te bouwen.

INZICHT

Winsol International profiteert van de vastgoedboom. 2020 was al een topjaar, 2021 wordt nog beter, verwacht CEO Xavier Costenoble. Nochtans leed de West-Vlaamse onderneming vijf jaar geleden nog verlies. Innovatie bleek de sleutel tot succes. "Twee derde van de omzet uit onze fabriek in Aalter komt van producten die vier jaar geleden nog niet bestonden."

INZICHT

De 1,5 miljoen digicorders in de Vlaamse huiskamers zijn het kroonjuweel van Telenet. De telecomoperator legt daarmee een solide slot op de gouden kooi die het rond zijn klanten bouwde. Maar er komt steeds meer concurrentie voor de digicorder en het bijbehorende videoaanbod van Telenet. Het toestel staat symbool voor de uitdaging voor Telenet om niet gedegradeerd te worden tot een netwerk van 'domme buizen'.

INZICHT

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Het schooljaar is begonnen. Dan openen ook de muziekacademies weer hun deuren en draaien de herstellers overuren om alle muziekinstrumenten opnieuw speelklaar te krijgen. "Vooral nu de meeste mensen hun gitaren bij webwinkels bestellen, is het belangrijk dat de instrumenten bijgesteld worden voor ze gaan spelen."

INSPIRATIE

'Als u een volgende keer grote uitspraken wilt doen over al die dwaze maatregelen, denk dan eerst nog even na. Roep het beeld op van de zorgverstrekkers, die iedereen zonder onderscheid verzorgen in omstandigheden die echt niet te vergelijken zijn met uw en mijn pijn als we een mondmasker moeten dragen, een concert missen of niet op reis kunnen naar de nieuwste exotische bestemming.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

De respons op de watersnood in Wallonië schoot tekort. De capaciteit van een systeem om te herstellen van een schok kun je versterken door te werken aan vier eigenschappen, in het Engels afgekort als ABCD.

MILLENNIALS AAN HET WOORD

Bij 53 procent van de woonleningen die in 2020 zijn toegekend, is maar een gedeeltelijke hypotheek gelegd. De rest werd gedekt door een hypothecair mandaat. Dankzij zo'n mandaat kan de kredietnemer vaak kosten besparen, maar krijgt de bank ook meer greep op de klant.

ADVIES