Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'Met een burgerlijk ingenieur die wel de juiste mentaliteit heeft maar geen driehoeksmeetkunde begrijpt, loop je natuurlijk niet ver. Maar voor heel veel banen ligt dat een stukje anders.' Dat zegt Wim Verhoeven, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Een lijntje cocaïne kost al zeker vijftien jaar zo'n 50 euro. Zijn drugsbaronnen superieure managers die hun kosten op een indrukwekkende manier onder controle houden? Nee, het blijven criminelen. Ze schakelen de vrije markt uit. "De sleutelspelers willen vooral stabiliteit. Ze spreken onderling de prijs af", zegt criminoloog Jelle Janssens.

COVERVERHAAL

De hoge energieprijzen en de inflatie, de verstoorde aanvoerlijnen, de krapte op de arbeidsmarkt, de rendabiliteit die onder druk staat, het mobiliteitsinfarct: het is een economische cocktail die in Vlaams-Brabant nog slechter smaakt dan in andere provincies, zegt Kris Claes van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

INZICHT

Zwitserland is een eiland van prijsstabiliteit in een Europa dat kreunt onder de hoge inflatie. En dat in een land dat bekendstaat om zijn hoge prijzen. Wat is er aan de hand?

HET BESTE UIT...

Patrick Vandenrhijn is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT...

De vervuiler moet de nucleaire opkuis betalen, maar zal hoofdexploitant Engie Electrabel aan zijn verplichtingen voldoen? De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) bewaakt dat Engie Electrabel voldoende geld opzijzet -- het gaat over miljarden euro's -- én dat het geld achter slot en grendel zit. Daarvoor zijn grote stappen vooruit gezet, maar het dossier is nog niet rijp voor een definitieve deal, zegt Luc Dufresne, voorzitter van de CNV, in een exclusief gesprek met Trends.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Naar aanleiding van nieuwe Europese regels gaat Trends na hoe duurzaam de Belgische banken zijn en hoe je een duurzame instelling of investering onderscheidt van gewiekste marketing en reclame. Het label Towards Sustainability, dat op initiatief van de Belgische banksector is gecreëerd als een keurmerk voor duurzame beleggingsfondsen, is uitgegroeid tot een referentie op de markt. Europese vermogens- en fondsbeheerders die in België actief zijn, vragen het massaal aan.

INSPIRATIE

Nicolas Misera's passages gaan nooit onopgemerkt voorbij. Zowel bij Carcasse in Koksijde als bij AIRrepublic in Cadzand dwarrelde er een Michelinster naar beneden. Nu schrijft de chef op het Antwerpse Nieuw-Zuid zijn eigen à lacarte-verhaal met Misera.

INSPIRATIE

Voor de vijftiende keer trapt de Brusselse hedendaagsekunstscene het nieuwe seizoen op gang met een feestelijk opendeurweekend. Zich laten verrassen door kunst kan niet alleen in de 47 galeries, maar ook in de voormalige drukkerij van de Nationale Bank.

INSPIRATIE

Theorieën over leiderschap stellen niet veel voor. Heel vaak wordt gewoon een etiket geplakt op succesvol gedrag. Als je het niet meer in gewone termen kunt uitleggen, noem het dan charismatisch. Men heeft zich te pletter gezocht naar de persoonlijkheidskenmerken van de betere leider en is van een kale reis thuisgekomen.

INSPIRATIE

Er wachten ons nog een hele reeks renteverhogingen van de centrale banken in de strijd tegen de inflatie, stelt Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen.

ADVIES