Web weergave

Hogere defensieuitgaven moeten de EU minder afhankelijk maken van de VS, zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

'De klimaattransitie vereist dat we ook ons hele economische bestel herdenken, of het klimaatbestendig maken van de economie wordt een onnodig dure affaire', zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

OPINIE

Het heeft een pak besmettingen, veel prikken en nog meer geduld gekost, maar België nadert het punt dat het coronavirus onder controle blijft zonder beperkende maatregelen. Verdwijnen doet covid-19 niet meer, maar voor de economie en de samenleving wordt het coronavirus tot een aanvaardbaar risico, vergelijkbaar met de jaarlijkse griepgolf.

COVERVERHAAL

Dankzij tijdelijke werkloosheid bleef het banenverlies tijdens de coronacrisis beperkt. Maar sectoren als de auto-assemblage, de horeca en de uitzendsector voelden de crisis wel, blijkt uit een studie van het Vlaams Steunpunt Werk en Economie. Jongeren stroomden minder snel in op de arbeidsmarkt, en meer oudere werknemers vertrokken.

INZICHT

De hr-dienstengroep SD Worx blijft overnames doen en verankert zich zo bovenaan in de ranking van Europese hr-spelers. Nieuwe acquisities zijn nog gepland, maar er wordt evenveel verwacht van organische groei, zegt CEO Kobe Verdonck.

INZICHT

Patrick Vandenrhijn is de CEO van de Duitse elektronicaproducent bdtronic

HET BESTE UIT...

'Het is onvoorstelbaar hoe weinig natuur en klimaat in rekening worden gebracht in de modellen en praktijken die het financiële systeem domineren', zegt de Belg Frank Van Gansbeke. Een klimaatbewuste bedrijfsfinanciering, groen bankentoezicht en monetaire politiek, en een mondiale klimaatmunt kunnen die scheeftrekking verhelpen.

INSPIRATIE

'Na de zomer heeft onze maatschappij enkele harde noten te kraken. De overvolle voetbalstadions, de overladen terrassen, het gebrek aan social distancing staan in schril contrast met enkele andere recente keuzes.' Dat zegt Nikolay Dentchev, professor Ondernemerschap en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

INSPIRATIE

De regeneratieve wetenschap slaagt er al in nieuwe nieren, nieuwe harten en nieuwe gewrichten te kweken in muizen. De grote uitdaging is voldoende schaalgrootte te ontwikkelen, om met die techniek mensen te kunnen genezen. Het lijkt sciencefiction, maar het komt wel dichterbij.

DE TOEKOMST IS DICHTERBIJ DAN U DENKT

Met amper 1200 euro begon Sophie Claes thuis een onlinewinkeltje met babyspullen. Intussen liggen in de rekken van het magazijn meer dan 13.000 producten. Nu volgt een showroom waar toekomstige ouders de producten kunnen bewonderen en uittesten. "Ze kiezen dan een grotere geboortelijst, met duurdere items."

INSPIRATIE

Vijftig jaar lang, in de eerste helft van de zestiende eeuw, was Antwerpen een échte wereldstad, vergelijkbaar met het Parijs van de negentiende of het New York van de twintigste eeuw. "Iedereen wilde in Antwerpen zijn, om zaken te doen. Iedereen die er niet was, wilde de verhalen over de stad horen", zegt Michael Pye, die een boek schreef over die periode.

INSPIRATIE

De coronacrisis heeft ons geleerd dat niet de managementfilosofie van de top het grote verschil heeft gemaakt, maar externe druk en technologie. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

In september doet de bevoegde minister een voorstel tot pensioenhervorming. De levensverzekeraar NN geeft nu al zes tips voor 'een upgrade' van dat systeem.

ADVIES