Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

We zullen met de gevolgen van de crisissen moeten leren te leven. Dat betekent investeren en ons gedrag aanpassen, zegt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven.

INTRO

De wereldwijde fusie- en overnamemarkt koelde wat af in de eerste helft van 2022. Dat blijkt uit een rapport van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy.

ACTUA

De eindeloze keuzevrijheid staat op losse schroeven. We beperken ons water- en energieverbruik, bedrijven houden rekening met afschakelplannen en grondstoffenschaarste, de levertijd van producten loopt op. Hoe kunnen bedrijven en burgers blijven gedijen in een tijd van restricties? Vier denkers geven een aanzet. "Het eeuwige spanningsveld van de moderne samenleving komt bovendrijven."

COVERVERHAAL

De hoge productiviteit van de Belgische werknemers kan de stijgende loonkosten door de oplopende inflatie niet compenseren. Meer nog, de slabakkende productiviteitsgroei in ons land dreigt onze concurrentiepositie ten opzichte van de buurlanden nog meer te verzwakken.

INZICHT

De confrontatie tussen de Verenigde Staten en China lijkt een gevaarlijk nieuw tijdperk van vijandigheid in te luiden.

INZICHT

Steenkool lijkt terug van weggeweest. Dat druist in tegen de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te doen dalen. Steenkool is na bruinkool de meest vervuilende energiebron. De terugkeer van het zwarte goud heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Al brandt het in België op een laag pitje.

INZICHT

Fiona Mandos werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf General Assembly

HET BESTE UIT...

Ook de Belgische economie staat voor een lastige herfst en winter, maar het is nog te vroeg om 'Recessie!' te roepen. Pas bij ernstige energietekorten dreigt een zware inzinking.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Het creatieve brein van Mohamed Ouaamari staat niet stil. Hij is net begonnen als contentmanager bij VTM GO, maar schrijft ook aan een roman. In de tussentijd pookt hij het Twitter-vuur regelmatig op. "Politiek is zoals spelprogramma's: de leukste persoonlijkheid haalt het."

INSPIRATIE

'Ook wanneer een onderneming erin slaagt met de hulp van investeerders duizenden vrouwen te bereiken, geeft dat nog altijd het signaal dat 'femhealth' een product met add-ons en premiums is. Terwijl heel wat femtechstart-ups het erover eens lijken dat het een recht hoort te zijn.' Dat zegt Britt Buseyne, onderzoeker, schrijver en podcastmaker rond duurzaam ondernemen.

INSPIRATIE

Ook de voedingssector verduurzaamt, al lijkt de Belgische diepvriessector letterlijk en figuurlijk bevroren. Met hun vegan pastamerk Davai Dumplings, brengen Ruslan Podgaetskiy en Maybritt Devriese daar verandering in. Na een eerdere samenwerking met Colruyt Group, haalt de Gentse start-up nu Ter Beke aan boord als partner.

INSPIRATIE

Van Duffel tot Nieuw-Zeeland. Na tal van omzwervingen openden de koks Ruben en Pieter De Maesschalck eind 2021 Bruun. Een intiem finediningrestaurant in Destelbergen.

INSPIRATIE

Als oudste museum van België blaast het MSK Gent in 2023 liefst 225 kaarsjes uit. Met een overzichtstentoonstelling van het opmerkelijke oeuvre van Albert Baertsoen trapt het museum het feestjaar op gang.

INSPIRATIE

ADVIES