Web weergave

De circulaire economie komt eraan. Materialen worden dan niet meer gerecycleerd, maar hergebruikt voor hun oorspronkelijke functie. Meer jobs, minder waardevernietiging en minder energieverbruik zijn de te verwachten effecten. Al is de weg nog lang.

ACTUA

Het succes van de zelfrijdende auto staat of valt met zijn gezichtsscherpte. Camera's en radars zijn niet voldoende. Met goedkope lasertechnologie vult XenomatiX in Haasrode de hiaten in. Voor de laatste stappen heeft het wel nog geld nodig.

ACTUA

Kort gesteld : Onverdraagzaamheid tegenover symbolen van onze geschiedenis is gevaarlijk en ondermijnt de vooruitgang van de samenleving.

ACTUA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) lanceert de discussie over de privatisering van de NMBS. In mei deed de federale regering al een deel van haar participatie in BNP Paribas van de hand. Deze zomer besloot ze om ook de helft van Belfius via een beursgang in de etalage te zetten. En afgelopen week volgde bovendien het besluit om een tweede schijf aandelen van BNP Paribas van de hand te doen.

ACTUA

Tesla krijgt het druk de komende maanden. De jonge Amerikaanse constructeur van elektrische wagens start de productie van zijn Model 3 op. Het bedrijf moet de productie opvoeren van 2000 naar 10.000 auto's per week en miljarden dollars ophalen voor het op winst mag hopen.

ACTUA

Bijna een jaar geleden nam de IT-reus Dell zijn sectorgenoot EMC over. De integratie van de twee miljardenbedrijven is nog bezig. De eerste resultaten zijn hoopgevend in België, met wat hulp van de hoogconjunctuur.

ACTUA

Lukoil is tien jaar in België aanwezig. De Russische oliereus is, net als Q8 en Tamoil, een voorbeeld van de verticale integratie die de olieproducerende landen nastreven.

ACTUA

De allerbeste videogamespelers laten tegenwoordig hele stadions vollopen en houden ruim 300 miljoen internetkijkers aan het scherm gekluisterd. Dat biedt enorme economische kansen. Ook de grote Belgische voetbalclubs springen op de trein.

BIZZ

In twee jaar is het aantal hackathons in België verdrievoudigd. Ooit waren het ondergrondse events voor een besloten kringetje computerfreaks. Ondertussen zijn de grote bedrijven op de kar gesprongen.

BIZZ

Ook als zestigplusser kun je innoveren en een bedrijfje starten. Dat bewijst Hugo Van Caekenberghe met Pralco.

BIZZ

MolenGeek werd in 2016 opgericht met de bedoeling bij de Molenbeekse jeugd belangstelling te wekken voor de digitalisering en de start-upwereld. Anderhalf jaar later broeden de twee oprichters op uitbreidingsplannen.

BIZZ

Almaar meer mensen zoeken dagelijks gegevens op het internet op via stemopdrachten. Google Voice Search is daarvoor het meest gebruikte systeem op Android-smartphones en -tablets. Maar waarom houdt Google al uw stemopnames bij op een server? Hoe beluistert u die opnames, en kunt u ze wissen en verhinderen?

BIZZ

Succesvolle CEO's blinken uit in meer dan één van vier essentiële gedragskenmerken. Dat blijkt uit een onderzoek van het adviesbedrijf ghSmart dat werd gepubliceerd in het Amerikaanse managementblad Harvard Business Review. De kenmerken zijn op zich eenvoudig, maar succesvolle bedrijfsleiders slagen erin ze uiterst consequent toe te passen.

BIZZ

Niet te veel, maar te weinig veeleisend zijn, is een zonde, zegt filosofe Alicja Gescinska. Toch heeft ze elke dag opnieuw het gevoel dat ze nog niets heeft bereikt. "Dat mensen mij tot voorbeeld maken van de bewering dat iedereen het kan maken, is het laatste dat ik wil."

STIJL

Auteur Sean Ellis ontleedt in het praktisch boek 'Growth hacking' de kunst een softwarebedrijf te laten groeien met weinig tot geen marketingbudget.

STIJL

Matisse' composities staan vol rekwisieten, die ook in zijn atelier rondslingerden. Royal Academy reconstrueert zijn eclectische verzamelobjecten met de bijhorende kunstwerken.

STIJL

De werkgevers zullen miljoenen bij moeten storten voor het aanvullende pensioen van nieuwe werknemers, verwacht de consultant Aon Hewitt. Omdat de groepsverzekeringen onvoldoende rendement garanderen, kunnen de werkgevers ze niet langer beschouwen als 'verzekeringen'.

MONEYTALK

Triodos Investment Management specialiseert zich niet in maatschappelijk verantwoorde fondsen om marketingredenen, maar uit overtuiging, zegt managing director Jacco Minnaar. "Ondernemingen die in dat domein goede beslissingen nemen, hebben op lange termijn de beste groeivooruitzichten."

MONEYTALK