Web weergave

2018 wordt een rampjaar voor de Italiaanse miljardair Luciano Benetton. Terwijl de tachtiger zijn wankele modeconcern overeind probeert te houden, stortte in Genua de Morandi-brug in. De steenrijke familie Benetton, de grootste aandeelhouder van de wegbeheerder, komt in nauwe schoentjes.

HET GEZICHT

Op hun jaarlijkse bijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole buigen de centrale bankiers zich over de stijgende marktmacht van de grote bedrijven, en de kwalijke gevolgen voor de economie. De Vlaamse hoogleraar economie Jan Eeckhout, die lesgeeft in Barcelona en Londen, is een specialist.

DE WEEK

Pierre van der Mersch overschouwt dagelijks de financiële markten, op zoek naar investeringskansen voor de holding Brederode. Hij schuwt de risico's niet, maar wil die te allen tijde kunnen meten. "Geld is heilig. Het is het bloed van de economie. Daarom moet je er respect voor hebben."

BUSINESS

Silvio Mestdagh, de topman van het koerierbedrijf DPD, houdt van de zee, leest op vakantie graag managementboeken en probeert jaarlijks zo'n 10.000 kilometer te fietsen.

BUSINESS

Het lijkt erop, want de Amerikaanse ketens van de vroegere Delhaize Group presteren al jaren beter dan die van Ahold. Toch was de overname van Delhaize door Ahold een goede zaak, onder meer omdat Delhaize tijdens de onderhandelingen in 2015 meer uit de brand sleepte dan wat de cijfers rechtvaardigden.

BUSINESS

De stiptheid bij de NMBS gaat er opnieuw op achteruit. In die mate dat binnenskamers bij de spooroperator de officiële stiptheidsdoelstelling wordt losgelaten. Daaraan hangt voor de NMBS een prijskaartje aan.

BUSINESS

Het maatwerkbedrijf 't Veer neemt op 24 augustus afscheid van Herman Wenes. Hij was er 35 jaar boegbeeld, voortrekker, inspirator, motivator, CEO en alleskunner. "Maatwerkbedrijven tillen eigen mensen en de reguliere bedrijven naar een hoger niveau."

BUSINESS

Hengelaars vinden soms moeilijk nieuwe plekjes om hun lijnen uit te werpen. Fishtripr brengt gidsen, reisorganisatoren en anderen in contact met vissers die nieuwe horizonten willen opzoeken in binnen- en buitenland.

BUSINESS

Met het nieuwe schooljaar voor de deur kent de verkoop van rugzakken een hoogtepunt. Al is er tegenwoordig een rugzak voor elk moment. Luxe en technologische snufjes zijn een nieuwe trend.

ZOOM

Schunnige sectoren zoals de porno-industrie zijn vaak de eerste om te experimenteren met bruikbare toepassingen voor nieuwe technologie. Seksspeeltjes krijgen daarom een extra dimensie van virtuele realiteit, en sekspoppen worden artificieel intelligent.

BUSINESS

Tienduizend nieuwe parasols uit West-Vlaanderen zullen dit jaar wereldwijd mensen beschermen tegen de zon. Maar de ambitie van Jardinico Parasols reikt verder. Tegen 2020 wil het zijn omzet verdubbelen naar 10 miljoen euro.

BUSINESS

Volgens auteur Bram DeSmet focussen ondernemingen te eenzijdig op groei en winstmarge. Hij pleit voor een meer geïntegreerde aanpak dankzij een strategische blik op supplychainmanagement.

BUSINESS

De twee zomertentoonstellingen in het Museum voor Schone Kunsten in Gent stellen Gent centraal. De ene expo gaat over Gaspar de Crayer, de andere toont werken op papier uit de vaste collectie.

AGENDA

Naar aanleiding van het nieuwe jaar selecteerde MoneyTalk de artikels die in 2018 het meest in de smaak vielen bij de lezers. Wie wil investeren in zonnepannelen, leest in dit artikel uit augustus waar hij rekening mee moet houden.

MONEYTALK

Belgische vennootschappen moeten tegen 30 november informatie over hun grote aandeelhouders of hun uiteindelijke begunstigden ingeven in een database die door de overheid wordt gerund. Ook de burgerlijke maatschap ontsnapt daar niet aan.

MONEYTALK