Web weergave

Het kan niet dat bedrijven hun groei gefnuikt zien door personeelstekorten, terwijl het talent van veel Vlamingen op arbeidsleeftijd onbenut blijft. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

De startnota van Bart De Wever (N-VA) verwerpt de betonstop en pleit voor een 'bouwshift'. Die moet de woonkernen versterken en kwalitatief verdichten. Eigenlijk verandert er niet veel, klinkt het op het terrein.

COVERVERHAAL

Bij de onderhandelingen over de nieuwe Vlaamse regering ligt het idee op tafel om het fiscale voordeel te verschuiven "van het hebben van een woning naar het verwerven ervan". Niet iedereen heeft baat bij zo'n verschuiving.

COVERVERHAAL

Carrie Lam, de politieke leidster van Hongkong, is een vat vol tegenstrijdigheden. Politiek heeft haar dat geen windeieren gelegd. Maar bij de bevolking van Hongkong heeft haar dat enkele weinig flatterende bijnamen opgeleverd.

HET GEZICHT

Hecht u zich vooral niet te veel aan uw favoriete nieuwe serie op Netflix of Amazon Prime Video. De kans bestaat dat het volgende seizoen waar u zo naar uitkijkt, er niet komt. De tech- en entertainmentgiganten moeten hun enorme investeringen zo goed mogelijk laten renderen. Series die niet genoeg nieuwe kijkers aantrekken voor hun streamingplatformen, worden genadeloos gedumpt.

BUSINESS

De beursgenoteerde luierproducent Ontex navigeert op een woelige zee van dure grondstoffen, schommelende valuta en scherpe concurrentie. De beleggers hebben er geen goed oog in. Maar Thierry Navarre, de chief transformation officer van Ontex, denkt dat het bedrijf de storm kan trotseren.

BUSINESS

Cybercriminaliteit kost handenvol geld. Dankzij intigriti krijgen bedrijven toegang tot een community van ethische hackers die speuren naar fouten in hun digitale beveiliging.

BUSINESS

De onderneming alan is een overblijfsel van het roemrijke verleden van verviers. ze is een van de enige uit de streek die nog katoen bewerkt. textiel maakt ze er niet van, wel benodigdheden voor artsen en tandartsen. het bekendste product van alan? de wattenrolletjes die het bedrijf naar de hele wereld uitvoert.

MADE IN BELGIUM

De start-up Macty maakt slimme software die consumenten via artificiële intelligentie en beeldherkenning persoonlijke suggesties geeft. Kledingzaken kunnen zo meer en beter verkopen. "Onze oplossing werkt zowel voor webshops als in fysieke winkels."

BUSINESS

Sinds deze zomer ligt pasta in de winkelrekken, gemaakt met Belgische tarwe. Het moet het eerste product in een rij worden. 'In ketens als Colruyt, Delhaize of Carrefour is ruimte voor een assortiment met producten van Belgische herkomst', meent Johan Steyaert, zaakvoerder van RV Food.

BUSINESS

Met 35 jaar ervaring is Antoon Bulcke (69) gepokt en gemazeld in verkoopmanagement. Hij schreef zijn knowhow neer in een boek. "In veel bedrijven heeft men het gevoel commercieel uitstekend bezig te zijn, maar dat is vaak schone schijn."

BUSINESS

Vijf jaar geleden werd de Plantentuin van Meise overgeheveld van het federale naar het Vlaamse niveau. "Vlaams zijn we beter af dan federaal", weet administrateur-generaal Steven Dessein. Al is daarmee de kans gemist een van de grootste natuurhistorische instellingen op wereldniveau te vormen.

AFTERWORK

Wie over de middag graag een concert meepikt, kan maar beter in hartje Brussel werken. Met het Musicorum Festival, Midi Minimes én Boterhammen in het Park klonk uw zomerlunch nooit beter.

AGENDA

Betalen met Bancontact in de supermarkt, geld afhalen aan een automaat, zakgeld overschrijven naar zoon of dochter, voor duizenden Belgen zal het binnenkort niet meer lukken. Door een wet die president Barack Obama nog invoerde, dreigen Belgen met ook de Amerikaanse nationaliteit op 1 januari 2020 zonder bankrekening te vallen.

MONEYTALK