Web weergave

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) communiceerde nogal warrig over het eierschandaal. Toch valt topman Herman Diricks weinig tot niets te verwijten.

HET GEZICHT

De Bijzondere Belasting-inspectie (BBI) eist van het Limburgse fusieziekenhuis ZOL een boete van 50 miljoen euro. Die claim is het gevolg van de geldstromen en betaalgewoontes in de ziekenhuiswereld. Het fusieziekenhuis is daarmee geen uitzondering in de zorgsector. Volgens Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij Zorgnet-Icuro, zetten de Limburgse belastingambtenaren de op stapel staande ziekenhuishervorming onder druk.

TWEESPRAAK

Het belang van start-ups wordt overroepen, aldus Leuvens onderzoek. Het echte probleem is de teloorgang van de kleine, snelgroeiende bedrijven. Het doet de creatieve destructie haperen, want de gevestigde spelers krijgen niet langer het vuur aan de schenen gelegd. De economische gezapigheid dreigt ons groei en welvaart te kosten.

ACTUA

Twee ervaren rotten in het vak genaamd corporate finance, Mark Pensaert en Wim Goossens, vonden elkaar om de van origine Spaanse zakenbank Alantra in ons land op de kaart te zetten. "Steeds meer bedrijven hebben behoefte aan onafhankelijk advies."

ACTUA

De Duitse autobonzen lijken alle contact met de realiteit kwijt, net als destijds de bankiers in de aanloop naar de financiële crisis. En er is nog een overeenkomst: net als de grote banken zijn Audi, BMW, Daimler, Porsche en Volkswagen 'too big to fail'.

ACTUA

Bertrand Piccard is geboren voor het avontuur. In 2015 en 2016 vloog de Zwitser rond de wereld met de Solar Impulse, een vliegtuigje dat enkel op zonne-energie werkt. Maar dat is slechts het begin. Zijn doel is eind volgend jaar 1000 nieuwe technologieën voor duurzame energie te presenteren. "Durf het onbekende toe te laten."

ACTUA

Technologiegoeroes hebben al meermaals de dood van het callcenter aangekondigd, maar de arbeidsintensieve sector ziet nog een belangrijke rol weggelegd voor de mens in het contactcenter van de toekomst. Een portret van een branche die volop consolideert om een antwoord te bieden op de uitdagingen.

ACTUA

Kort gesteld: Tien jaar na het begin van de financiële crisis is noch de onderliggende economie, noch de verhouding tussen overheid en economie, fundamenteel verbeterd.

ACTUA

Meer e-commerce, meer transport, meer files. Wie vandaag zijn goederen wil transporteren, heeft maar beter een goede planning. Het Oost-Vlaamse Conundra heeft een sterke software ontwikkeld en wil het ijzer smeden nu het heet is.

ACTUA

De hervormde vennootschapsbelasting is een stap in de goede richting, stelt de technologiefederatie Agoria. Maar het verschillende tarief voor kmo's en grote bedrijven blijft een probleem, net als de beperktere overdraagbaarheid van verliezen. "De regering zoekt het geld bij cyclische bedrijven en zij die investeren", zegt hoofdeconoom Frank Vandermarliere.

ACTUA

Een webshop is geen eiland, maar maakt deel uit van een volledig businessplan. Een doordachte omnichannelstrategie helpt om onlineverkoop en een traditionele winkelruimte op elkaar af te stemmen. De kledingketen JBC, Schoenen Torfs, Bakkerij Wouters en de lingeriezaak Dag & Nacht leggen uit hoe zij dat doen.

BIZZ

Bambooti creëert handgemaakte beschermhoezen voor smartphones, tablets en laptops in grondstoffen zoals hout en bamboe. Met een eigen productieatelier en een nieuwe collectie in steen wil het bedrijf definitief doorbreken.

BIZZ

Perrier heeft zich altijd als een ietwat gedurfd merk gepositioneerd. Ook met zijn jongste campagne wilde het de dagelijkse banaliteit doorbreken en vooral het hart van de jongeren veroveren. Het merk moet verjongen om te blijven groeien.

BIZZ

Het Art & Design Atomium Museum in Brussel toont hoe belangrijk grafiek was voor de Russische avant-garde tussen de twee wereldoorlogen.

STIJL

Robots worden steeds kleiner, efficiënter, goedkoper en slimmer. En veel talrijker ook. Beleggers kunnen daar hun voordeel mee doen.

MONEYTALK

De verlaging van de vennootschapsbelasting zet wellicht een aantal zelfstandigen aan het denken. We vroegen aan de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) wanneer het fiscaal interessant is voor zelfstandigen om een vennootschap op te richten.

MONEYTALK