Trends

cover Trends

Lees nr. 33 | 16 augustus 2018

Web weergave

De financiële crisis van 2008 hield lelijk huis in de banksector. Overal ter wereld moesten overheden de banken bijspringen. Dat mocht niet opnieuw gebeuren, en dus werden er lessen getrokken uit de crisis. Maar hoe staat het daar tien jaar later mee?

10 JAAR NA DE GROTE FINANCIËLE CRISIS

Met elk schandaal groeit het maatschappelijke draagvlak om grote techbedrijven hard aan te pakken. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

OPINIE

Wie zijn postje te danken heeft aan zijn schoonvader, krijgt het respect niet cadeau. Dat is het onfortuinlijke lot van Berat Albayrak, de minister van Financiën van Turkije.

HET GEZICHT

Griekenland moet na acht jaar weer op eigen benen staan. Europa haalt het noodinfuus eraf, maar blijft het land nauwlettend in de gaten houden. Tot 2060 moet de Griekse begroting primaire overschotten boeken die volgens economen onhaalbaar zijn. Is de volgende Griekse crisis al in de maak?

BUSINESS

De entertainmentindustrie vecht om Netflix bij te benen. De aanvankelijk geminachte streamingdienst heeft de traditionele televisiespelers zware klappen toegebracht.

BUSINESS

Volgens Jo Libeer, de topman van de Biennale Interieur in Kortrijk, moet je tegen de stroom in durven te zwemmen en proberen een steen te verleggen in het water.

BUSINESS

In een atelier in Tubeke maakt Natura ambachtelijke, natuurlijke sauzen. Van de 22 producten is de mayonaise, waar het in 1939 allemaal mee begon, nog altijd de ster van het gamma.

MADE IN BELGIUM

Door de krapte op de arbeidsmarkt doen bedrijven almaar meer een beroep op freelancers. Alleen heeft slechts drie op de tien Belgische bedrijven een aangepast hr-beleid voor freelancers, zo leert een onderzoek. "Bedrijven dreigen zichzelf in de voet te schieten", zegt Jan Laurijssen van SD Worx.

BUSINESS

Microsoft beschouwt de gezondheidszorg al enkele jaren als een interessante markt. En al wisselt het succes van de informatisering in de zorg fors, volgens Simon Kos, chief medical officer van de softwarefabrikant uit Redmond, is de tijd van de digitale doorbraak aangebroken.

BUSINESS

Tien jaar geleden stelde advocaat Andreas Verbraeken vast dat onze autowegen dichtslibben met wagens die vaak heel wat onbenutte ruimte over hebben. Dat besef leidde tot Paxi, een sociaal platform voor het leveren van pakjes.

BUSINESS

Outward Bound België stuurt bedrijven, organisaties en scholen de natuur in, met de bedoeling dat ze er ervaringsgericht leren. "Veel bedrijven staren zich blind op hun kernactiviteit of hun procedures."

BUSINESS

The Fork, het Franse platform voor restaurantreserveringen, biedt restaurants de mogelijkheid hun prijzen aan te passen aan hun bezettingsgraad, net zoals hotels en vliegtuigmaatschappijen dat doen.

BUSINESS

'Het analytisch model mag nog zo goed onderbouwd zijn, als je snel moet beslissen in dreigende omstandigheden, val je terug op een eeuwenoud breincircuit dat waarschijnlijk niet al te geschikt is voor de managementproblemen van 2018.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Het is tijd voor een kijk op macht die niet op intimidatie berust, vindt de Amerikaanse Linda Kohanov. Haar visie op leiderschap leidt ze af van het gedrag van paarden. "Als je grenzen kunt stellen aan een beest van 400 kilo, dan is een baas of een collega van 100 kilo echt niet meer zo'n big deal."

AFTERWORK

Met een tentoonstelling over de fantasiewereld van filmmaker Tim Burton haalt C-Mine in Genk deze week een blockbuster van formaat binnen.

AGENDA

Belgische bedrijven kunnen voortaan grotere bedragen ophalen bij beleggers zonder dat ze een duur prospectus moeten opstellen. Sommige specialisten verwachten dat ze daardoor dubbel zoveel geld kunnen ophalen via crowdfunding.

MONEYTALK

Bedrijfsleiders die een woning kopen op naam van hun zaak, worden belast op een voordeel van alle aard voor het privégebruik. Volgens sommige rechters was die belasting discriminerend. Het recente zomerakkoord voorziet nu in een nieuwe regeling.

MONEYTALK