Web weergave

De haven van Duisburg trekt voluit de kaart van de Nieuwe Zijderoute. Ze is uitgegroeid tot een eindstation van het gigantische Chinese investeringsproject. "Europa klaagt, maar doet niets", zegt Erich Staake, de CEO van de grootste binnenhaven van Europa.

COVERVERHAAL

China is de grootste schuldeiser ter wereld. Met massale leningen verzekert het zich van grondstoffen en invloed, voornamelijk in de ontwikkelingslanden. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat Peking veel meer kredieten uitgezet heeft dan tot nu toe bekend was. En zo loopt het land het risico op een nieuwe schuldencrisis.

COVERVERHAAL

Silvio Berlusconi is allang vergeten, de nieuwe volksmenner van Italië heet Matteo Salvini. Hij ziet eindelijk zijn kans schoon om zijn immense populariteit te verzilveren.

HET GEZICHT

De goudprijs steeg vorige week voor het eerst in zes jaar boven 1500 dollar per ounce. Georgette Boele, valutastrateeg van de bank ABN AMRO, vindt dat beleggers beter niet euforisch worden. Het is hard gegaan voor het goud en na zo'n beweging valt een correctie niet uit te sluiten.

DE WEEK

Het Vlaams begrotingsevenwicht garanderen, investeren in infrastructuur, nog meer inzetten op onderzoek en ontwikkeling en de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken. Dat zijn de sociaaleconomische prioriteiten voor de volgende regering.

BUSINESS

De beleggers stuwden het aandeel van Beyond Meat, de producent van de plantaardige hamburger Beyond Burger, naar de stratosfeer. Ook Burger King, Colruyt, Nestlé en Unilever mengen zich in de strijd om de vleesvervangers. In eigen land lanceerde de vegetarische keten Greenway zijn plantaardige hamburger. Nepvlees is hip, maar blijft het ook groeien?

BUSINESS

Twee jaar na de overname van Delta Lloyd betaalt NN Group 416 miljoen euro voor de schadetak van de Nederlandse verzekeraar Vivat. "Ook in België houden we onze oren en ogen open, maar organische groei heeft toch de prioriteit", zegt de Nederlander Lard Friese, de CEO van NN Group.

BUSINESS

In amper enkele maanden zijn in ons land tientallen CBD-winkels opgedoken. Ze profiteren van de juridische onduidelijkheid en verkopen de cannabisplant, ontdaan van de roesverwekkende component.

BUSINESS

De zestienjarige Kyle 'Bugha' Giersdorf won vorige maand 3 miljoen dollar op het wereldkampioenschap van het immens populaire computerspel Fortnite. Hij was de beste van 40 miljoen deelnemers. Zulke moordende concurrentie sluipt ook in de rest van de economie.

BUSINESS

Markten zijn nuttig, maar zonder overheidstussenkomst schieten ze vaak tekort. Over die dubbele waarheid schreef de Australische econoom John Quiggin Economics in two lessons, een boek dat helemaal draait rond een verraderlijk simpel idee: elke keuze heeft haar prijs.

BUSINESS

Op menig zomerevenement betaal je versnaperingen niet meer met geld, maar met jetons. Drankbonnetjes van plastic, bij wijze van spreken.

ZOOM

DiversiCom ijvert al vijf jaar voor de integratie van mensen met een handicap op de werkvloer. Op het programma staan coaching, consulting, matching en sensibilisering in bedrijven.

BUSINESS

Voor de verlichting van zijn gloednieuwe, impressionante Roastery's schakelt de Amerikaanse koffiegigant Starbucks het Belgische Delta Light in. Het prestigieuze partnership is het resultaat van een bewust uitgebouwde strategie.

BUSINESS

Met de retrospectieve rond Félix Vallotton heeft Royal Academy niet alleen een Engelse primeur binnen. De expo is een goede poging om het mysterie rond de stugge Nabis-telg te doen verdwijnen.

AGENDA

Bart Marius artistiek leider Museum Dr. Guislain

AGENDA

De onlinefondsensupermarkt MeDirect heeft ruim 500 fondsen van een 60-tal fondsenhuizen in de aanbieding. Aan dat aanbod kon het met de Britse vermogensbeheerder FundSmith in juni nog een grote naam toevoegen.

MONEYTALK