Trends

Web weergave

Langdurige werkloosheid gaat hand in hand met mentale en fysieke problemen, die op hun beurt de zoektocht naar een baan bemoeilijken. We kijken beter niet lijdzaam toe hoe die vicieuze cirkel zich op gang trekt.

COVERVERHAAL

Mogelijk maken dat we nieuwe brandhaarden snel detecteren en indijken. Dat is de opdracht waar Karine Moykens met het Interfederaal Comité Testing en Tracing voor staat. Eerder kreeg de topambtenaar al de taak de Vlaamse zorginstellingen door de coronacrisis te loodsen.

HET GEZICHT

Wereldwijd gieten regeringen en centrale banken massa's geld in de economie. Zal dat eindigen in onhoudbare overheidsschulden en een verschroeiende inflatie? Met de juiste maatregelen en een dosis moed hoeft het zover niet te komen.

BUSINESS

Miljoenen apps strijden om onze aandacht en om de 100 miljard dollar die jaarlijks aan apps wordt uitgegeven. Een app bouwen is makkelijker dan die populair te maken. Dat wordt in september ook de uitdaging voor de Belgische corona-app.

BUSINESS

Belgische hr-techbedrijven hebben uitstekende technologie, maar een kleine en behoudsgezinde markt, te honkvaste ondernemers, de versnipperde Europese wetgeving en bescheiden kapitaalrondes maken van internationalisering een netelige kwestie.

ZOMERREEKS

De gedwongen opsplitsing van de van oorsprong Chinese app TikTok door de Amerikaanse president Donald Trump zet kwaad bloed in China. Een tegenreactie lijkt onvermijdelijk, en dan lijkt Apple de meest kwetsbare prooi.

BUSINESS

Soraya Wancour maakt kledij van productieafval. Caro Peirs produceert duurzame schoenen van afgedankte jeans. Ze laten zich inspireren door lokale, circulaire bedrijfsmodellen en halen hun neus op voor fast fashion. Is ethische mode vooralsnog de speeltuin van start-ups? Of draagt straks de hele modesector een circulair kleedje, nu die wereldwijd in een existentiële crisis verkeert?

BUSINESS

Tijdens de coronacrisis doen de supermarkten het goed, in tegenstelling tot de land- en tuinbouwers. Maar hoe zit het met de agrocoöperaties? Doorstaat hun model de storm? "De overlevingsgraad van coöperatieve ondernemingen is hoger dan die van vergelijkbare niet-coöperatieve ondernemingen", stelt Hannes Hollebecq van Cera.

BUSINESS

Het coronavirus maakt iedereen ongerust. Met een zorgvolmacht kunt u zelf bepalen wat er met u en uw bezittingen gebeurt als u ziek wordt. "Het is een soort testament, maar dan voor als je er nog bent."

MONEYTALK

Overweegt u de aankoop van een tweede verblijf aan de Belgische kust of in de Ardennen? Dat pand wordt anders belast dan uw gezinswoning.

MONEYTALK

Er is steeds meer vraag naar beleggingsfondsen die in alle marktomstandigheden geld kunnen verdienen voor hun klanten. Terwijl de meeste beursindexen op verlies staan, won een fonds dat van alle markten thuis is maar liefst 8 procent sinds Nieuwjaar.

MONEYTALK

'De federale, regionale en lokale overheden hebben geen andere keus gehad dan steunmaatregelen af te kondigen. Die maatregelen kosten handenvol geld en zullen wegen op de begroting. Op lokaal niveau zal de coronacrisis ook volgend jaar nog gevolgen hebben en de fiscale inkomsten aantasten.' Dat zegt Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht.

MONEYTALK