Trends nr. 32 | 9 augustus 2018

Web weergave

'De groei zal opnieuw versnellen'

Na opnieuw een teleurstellend kwartaal verwacht Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, een versnelling in de groei. "Als het vertrouwen bij de bedrijven terugkeert, kunnen alle motoren van de economie aanslaan."

DE WEEK

Hoge boetes doen bedrijven kiezen voor voorafbetaling vennootschapsbelasting

De bedrijven hebben de voorbije maanden massaal gekozen voor voorafbetalingen van hun vennootschapsbelasting. Ze doen dat om een hoge boete te vermijden. Dat betekent een tijdelijke meevaller van 3 miljard voor de begroting. Tijdelijk, want meer voorafbetalingen betekenen minder effectieve belastingen de komende jaren.

BUSINESS

Shenzhen: de hardwarehoofdstad van de wereld

Ondernemers die met een innovatief hardwareproduct in hun hoofd zitten, kunnen dat product nergens sneller en goedkoper ontwikkelen en klaarstomen voor productie dan in de Chinese stad Shenzhen. "Als je hardware hebt, moet je in China zijn, anders verlies je te veel tijd."

BUSINESS

'De Alibaba's van deze wereld duwen ons plat'

Als bedrijven willen weten hoe ze hun klanten het beste bedienen in het tijdperk 3.0, moeten ze beter met hen communiceren. Bedrijven in het oosten, zoals Alibaba, geven het voorbeeld.

BUSINESS

De kracht van het nu

Luc Bontemps, de CEO van automobielfederatie Febiac is sportief, staat met beide voeten in het nu en kweekt olijven in Zuid-Spanje.

BUSINESS

De race naar schaalvergroting in private banking

De aankoop door ABN AMRO van de Belgische private-bankingactiviteiten van de Franse groep Société Générale bewijst het: de sector van het vermogensbeheer staat onder zware druk. Strenge reglementeringen en de behoefte aan digitale investeringen bedreigen het klassieke verdienmodel.

BUSINESS

Banken zijn op zoek naar digitale inkomsten

Digitale dienstverlening heeft de kosten voor de banken naar beneden gebracht, maar nieuwe inkomsten blijven voorlopig uit. "Een gepersonaliseerd aanbod moet dat mogelijk maken", zegt Peter Adams, partner en managing director van BCG Brussel.

BUSINESS

Nog lang niet in het gareel

Ondanks een wereldwijd verzet tegen de grote techbedrijven en hoge boetes in Europa, hebben de Amerikaanse internetreuzen weinig te vrezen van de toezichthouders.

BUSINESS

'Tegen 2017 moesten we ons heruitvinden. Dat is gelukt'

Je bent voor 95 procent afhankelijk van één klant, en die sluit zijn deuren. Wat doe je dan? Het Limburgse Rhenus SML vocht terug na de sluiting van Ford Genk en ziet de hemel opklaren. Met dank aan Rolls-Royce en elektrische voertuigen.

BUSINESS

Vrij rondlopen in een virtuele wereld

VR-parken, waar groepen spelers samen een geavanceerde virtualrealitygame spelen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Twee spelers op die nieuwe markt hebben grootse internationale plannen: het Russische Neurogaming en het Belgische Telenet.

BUSINESS

'Je moet groeien om gezond te blijven'

De familiale keukenproducent Mape fabriceert en installeert zo'n duizend maatkeukens per jaar. Het bedrijf met twee vestigingen in Oost-Vlaanderen kijkt uit naar een derde locatie op de as Brussel-Antwerpen om te groeien op de zakelijke projectmarkt.

BUSINESS

Minder zwaar werk

Volvo Trucks, Carglass, Daikin, Picanol en Atlas Copco zijn slechts enkele van de tientallen bedrijven die in ons land het gebruik van exoskeletten onderzoeken. De robotpakken verlichten zware fysieke arbeid. "Dat zal een positieve impact hebben op het absenteïsme."

ZOOM

'Waarom Donald Trump echt gevaarlijk is'

Als iemand zo lang en zo succesvol een type kan spelen, dan is er meer dan rook. Dan zie je smeulende as. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Jazz leeft

Met Kamasi Washington, Melanie De Biasio en Robin Verheyen trekt Jazz Middelheim volop de kaart van de toekomst. Twintigste-eeuwse legendes herkauwen hoeft niet, als er zoveel nieuw talent rondloopt.

AGENDA

Investeren in muziekinstrumenten: de ene viool is de andere niet

De piano uit de jaren tachtig hoort ongetwijfeld tot de slechtste investering van heel wat huisgezinnen. Zoon- of dochterlief speelde er nauwelijks op en nu krijg je zo'n akoestische piano aan de straatstenen niet kwijt. En toch zijn er mensen die geld verdienen aan hun investering in een muziekinstrument.

MONEYTALK

Claimen doet u zo

Tien jaar na de feiten kunnen beleggers die geld verloren aan de teloorgang van Fortis een compensatie krijgen. Hoe kunnen ze die claimen?

MONEYTALK