Trends nr. 32 | 8 augustus 2019

cover Trends

Lees Trends digitaal

De grote begrotingsontsporing

Web weergave

Waarom de begroting al jaren ontspoort: tien oorzaken

Het structurele begrotingstekort zal dit jaar 1,5 procent van het bbp bedragen, of 7,2 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 0,7 procent van het bbp. De verslechtering van de overheidsfinanciën is niet alleen het gevolg van de beleidsstilstand in de Wetstraat. De kaduke overheidsfinanciën hebben tal van oorzaken.

COVERVERHAAL

Onzekerheid stuwt vermogende Belgen richting fiscale emigratie

De uitslag van de voorbije verkiezingen wakkert de onzekerheid over de toekomstige fiscale situatie in ons land aan. Meer en meer Belgen overwegen te emigreren om hun vermogen veilig te stellen. "Er is maar één boodschap: de banden met België zo veel mogelijk doorknippen."

COVERVERHAAL

De handelshavik van het Witte Huis

Robert Lighthizer leidt het Amerikaanse onderhandelingsteam in de handelsoorlog met China. Dat de oorlog alleen maar escaleert, mag niet verwonderen. Lighthizer is al net zo'n hardliner als zijn baas, Donald Trump.

HET GEZICHT

'China hanteert het valutawapen'

De Chinese munt, de yuan, is voor het eerst onder de wisselkoersgrens van 7 yuan voor 1 dollar gegaan. Daarmee breit China een nieuw hoofdstuk aan de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De vraag is of die zal uitmonden in een valutaoorlog.Volgens Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO Private Banking, is de eerste aanzet gegeven. Het is een zoveelste klap voor de wereldwijde economische groei en een bijkomende factor van onzekerheid voor de financiële markten.

DE WEEK

Vlaanderen vanuit de lucht

Met de financiële steun van Bart Verhaeghe zet het landmetersbedrijf Vansteelandt uit Deinze met vliegtuigen heel Vlaanderen in 3D online. Later volgen de Benelux en Europa.

BUSINESS

Melk of toch niet?

Op de winkelschappen staat een hele rist plantaardige alternatieven voor melk. Drinks gemaakt van soja, rijst, kokos, amandel, quinoa, hazelnoot, hennep of spelt: de lijst wordt steeds langer.

ZOOM

Waarom we niet meer om China heen kunnen

Met zijn innovatievermogen, de omvang van zijn markt en de snelheid waarmee het zich aanpast en innoveert, wordt China tegelijk als een voorbeeld en als een bedreiging gezien. Uit het debat tijdens de Trends Summer University kwam één zekerheid naar voren: we kunnen niet meer om dat land heen.

BUSINESS

'Wij kunnen een deel van de oplossing zijn'

Goede trafiekcijfers, degelijke winsten: de zaken gaan goed bij DP World Antwerp, weet topman Rob Harrison. Maar de Zuid-Afrikaan wil dat de havenbedrijven hun verantwoordelijkheid voor het klimaat opnemen.

BUSINESS

Bricks & Leisure investeert in hotelkamers

Sportvedetten zoals Cristiano Ronaldo en Andre Agassi hebben al voor miljoenen euro's geïnvesteerd in de hotelsector. Toch hoef je over geen fortuin te beschikken om een graantje mee te pikken. "Vanaf 100.000 euro kun je al eigenaar worden van een hotelkamer. Investeerders mogen rekenen op een jaarlijks nettorendement van 2 tot 4 procent", zegt Sander Vermeulen, businessdeveloper bij Bricks & Leisure.

BUSINESS

Cohousing vindt weg naar klassieke projectontwikkeling

Maatschappelijke evoluties, zoals de verstedelijking en de groei van de deeleconomie, spelen in de kaart van cohousing. De doorbraak van dat woonconcept is al vaker voorspeld. Kan nieuwe technologie voor een duwtje in de rug zorgen?

BUSINESS

'Professional, let op je dieet'

Wekenlang broodjes smos eten leidt tot dat tikkeltje minder scherpte, dat je mist in een genadeloze concurrentiestrijd. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Bijlwerpen komt naar Vlaanderen

Vrijetijdsbestedingen zoals bijlwerpen, angerrooms en obstakelraces vieren vaardigheden die als 'mannelijk' te boek staan: rauwe kracht ontketenen, loos gaan, risico's nemen, niet zeuren en doorbijten. Was de ongetemde viriliteit dan niet op haar retour?

AFTERWORK

Een Akropolis voor Berlijn

David Chipperfield ontwierp voor het museumeiland in Berlijn een witte tempel, als verbindend element voor de heterogene museumcluster op de site. Commotie verzekerd.

AGENDA

Meer dan een familiekantoor

Family office is een vaag begrip. In de Europese Unie is het geen erkende activiteit, maar toch bieden veel spelers die diensten aan.

MONEYTALK

'Fiscaal altijd beter af in het buitenland'

Belgische werknemers die tijdelijk of deels in het buitenland werken, kunnen een mooi bedrag uitsparen op hun inkomstenbelastingen. Dat kan door een stuk van hun beroepsinkomsten in het buitenland aan te geven.

MONEYTALK

Eén kans op tien om markt te kloppen

Hoe hoger de kosten van een beleggingsfonds, hoe slechter het rendement in vergelijking met de markt. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Better Finance. De fondsensector nuanceert dat en wijst op de andere troeven van actief beheerde fondsen.

MONEYTALK