Web weergave

Leerkrachten met spuitbussen handalcohol in de aanslag gaan het virus niet klein krijgen, als de kinderen daarna als sardientjes in een luchtdicht blik zitten, zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.

OPINIE

'Onafhankelijke centrale banken zijn het deksel op de koekjestrommel. De afschaffing van die onafhankelijkheid zou het equivalent zijn van de loskoppeling van het goud in 1971.' Dat zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

OPINIE

Een overstromingsramp komt nooit op een goed moment. Maar de Waalse regering heeft de extra pech dat de heropbouw moet beginnen terwijl ze budgettair in een zeer lastig parket zit. Coronarelancemiddelen herbestemmen is niet voldoende. Ook de fundamentele Waalse economische zwakheden moeten worden aangepakt.

COVERVERHAAL

Hun gouden olympische medailles zullen Nina Derwael en Nafi Thiam geen windeieren leggen. Maar een olympische bekroning is daarom niet doorslaggevend voor kandidaat-sponsors. "Die zijn nog veel meer op zoek naar uitstraling", zegt Bob Verbeeck, de CEO van het sportconcern Golazo.

INZICHT

Vijftig jaar geleden, op 15 augustus 1971, blies Nixon de link tussen de dollar en het goud op. Sindsdien zijn uw centen niet meer gedekt door het gele metaal, maar moet u het doen met de belofte van de overheid om de prijsstabiliteit te bewaken. Dat gaf de beleidsmakers meer vrijheid, maar maakte het financiële systeem ook crisisgevoeliger en instabieler. Er dringt zich een nieuw mondiaal geldsysteem op.

INZICHT

De energietransitie schudt de energiesector door elkaar. Koolstofneutraliteit tegen 2050 staat bovenaan op het prioriteitenlijstje, maar Grégoire Dallemagne, de CEO van Luminus en de voorzitter van Febeg, ziet nog andere uitdagingen. "In de komende tien jaar moeten we oplossingen bieden op een nooit geziene schaal."

INSPIRATIE

Kernfusie probeert zijn status als eeuwige belofte van zich af te schudden. Maar heeft de technologie wel een plaats in het energiesysteem van de toekomst? "Veel bedrijven ontwikkelen interessante technologie, maar de stap naar een werkende reactor is nog groot."

DE TOEKOMST IS DICTERBIJ DAN U DENKT

De hr-dienstenverlener Adecco Group laat elk jaar een student genieten van een topfunctie. Uit duizend kandidaten werd deze keer Cas De Schinkel gekozen. Hij liep een maand lang mee in het spoor van countrymanager Jan Dekeyser. "Ik wist niet wat hard werken is."

INSPIRATIE

Wie heeft mijn kleren gemaakt? Die vraag willen Mathias Slabbinck en Christof Ameye voor de consument beantwoorden. Kmo's die hier produceren, hebben het lastig om hun prijzen te verantwoorden. Transparantie over de herkomst van kleding kan voor meer begrip zorgen.

INSPIRATIE

'Artificiële intelligentie gaat er altijd maar op vooruit, de mensheid daarom niet.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Het bleef onder de radar, maar begin dit jaar is een belangrijk precedent geschapen. Het hof van beroep van Gent oordeelde dat enkele investeerders in hotelkamers hun geld moeten terugkrijgen, omdat ze bij de verkoop verkeerd geïnformeerd werden.

ADVIES

De voorbije weken weerklonk kritiek omdat de hulpverlening aan de door watersnood getroffen Waalse gemeenten traag op gang kwam. Wanneer het over hulp aan het buitenland gaat, worstelen hulporganisaties almaar vaker met de strenge regels van de banken voor internationale betalingen.

ADVIES

Sinds juni ben ik een van de vele generatiegenoten die besloten hebben het thuisland te verlaten. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat sommige jobs perfect online beoefend kunnen worden. En dus heb ik mijn rugzak ingepakt om de komende jaren rond de wereld te reizen. Na een coronajaar wil ik meer dan ooit genieten van alles wat deze planeet te bieden heeft.

MILLENNIALS AAN HET WOORD