Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'Vladimir Poetin moet zich de ogen uitkijken hoe westerse overheden de vraag naar energie subsidiëren en op die manier de Russische oorlogskas financieren', zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes.

INTRO

De landbouw werd tijdens de pandemie uitgeroepen tot essentiële sector. Dat is wel heel snel veranderd, stelt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

OPINIE

Het Westen probeert het Russische militair-industriële complex te verlammen met een streng exportverbod voor zaken die de invasie in Oekraïne kunnen ondersteunen. De Vlaamse overheid hield onder meer al technologie voor de productie van computerchips en de inspectie van autobanden tegen. Het exportverbod stelt onze bedrijven met een legitieme business in Rusland voor veel hoofdbrekens.

INZICHT

De Vlaamse investeringsfamilie Sluys zit nog aan haar eerste generatie. Vader Jos, de man achter Saffelberg Investments, houdt zijn drie kinderen ver van het publieke toneel, net als zichzelf. Nochtans boerde Saffelberg niet slecht, maar het liep in de kijker met enkele mediagenieke missers. Het kwam hard binnen.

DE STILLE FORTUINEN VAN VLAANDEREN

De aangroei van cybercriminaliteit en van fake news, en de geopolitieke verschuivingen op wereldschaal. Over die drie zaken maken ondernemers zich op de langere termijn het meest zorgen. Dat blijkt uit de eerste Trendwatch die het VBO in samenwerking met Ageas publiceert.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Banken en financiële instellingen pakken graag uit met hun groene kredieten en duurzame beleggingsfondsen. Critici stellen dat het veelal om niet meer dan windowdressing gaat. De coöperatieve bank NewB en de investeringsmaatschappij Trividend claimen dat duurzaamheid wel structureel in hun werking ingebakken zit. "We willen geldstromen inzetten voor een positieve impact en niet louter met oog op financieel rendement. Dat weerspiegelt zich in heel ons aanbod, onze bedrijfscultuur en ons investeringsbeleid."

INSPIRATIE

Wie op een campus van de Associatie KU Leuven voor studies als industrieel ingenieur kiest, krijgt vroeg of laat les van Lode Lauwaert. De prille veertiger is professor aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, en publiceerde vorig jaar een opgemerkt boek over techniekfilosofie. Met Wij, robots focust hij op de morele kant van artificiële intelligentie.

INSPIRATIE

Na de verkoop van Waze aan Google voor meer dan een miljard dollar, heeft Uri Levine, de Israëlische medeoprichter van de navigatie-app Waze, een dozijn andere projecten opgestart. Onlangs was de techster in Brussel voor een conferentie, waar hij tijd maakte voor een exclusief gesprek.

INSPIRATIE

de technologieondernemer Philippe Brawerman opende enkele jaren geleden de ecolodge Indrani. Daar huist sinds juni ook een bijpassend restaurant in. Elements werkt met groenten recht uit de moestuin, bereid door Sebath Capela, ex-souschef bij Bon Bon.

INSPIRATIE

De Gentse feesten zijn nog maar net achter de rug, maar de Arteveldestad maakt zich alweer op voor een nieuw meerdaags feest. Voor de derde keer serveert Bijloke Wonderland in de Bijloke-tuin culturele kruisbestuivingen.

INSPIRATIE

'Laat deze crisis niet zomaar aan u voorbijgaan, maak er gebruik van om uw organisatie te versterken.' Dat zegt Nikolay Dentchev, professor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

INSPIRATIE

In Spanje mag de airco in de zomer alleen nog aan als het warmer is dan 27 graden. "Airco's kunnen ook in België hitte-eilanden in de steden verergeren", zegt Dirk Vanhoudt, senior researcher thermische energiesystemen van VITO - EnergyVille.

ADVIES

Om zo min mogelijk capaciteitstarief te betalen, moeten consumenten hun piekverbruik onder controle houden, en ook meer van zelf opgewekte energie verbruiken. Een doorsneegezin verbruikt slechts 30 procent van de energie die zijn zonnepanelen opbrengen. Een energiebeheersysteem kan daarbij helpen. Het aanbod aan zulke monitoring- en sturingstools groeit gestaag.

ADVIES

Voor de ministers van de federale regering op vakantie vertrokken, hebben ze knopen doorgehakt over de toegang tot het minimumpensioen. Over dat laatste circuleren enkele misverstanden, die we graag uit de wereld helpen.

ADVIES

Het zakenmodel van de banksector is volop in verandering. Onder meer de digitalisering, het wijzigende consumentengedrag en de shift naar duurzaamheid maken dat het bankwezen zich aan de vooravond van misschien wel zijn grootste transitie bevindt. Karel Baert, de CEO van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, buigt zich over enkele belangrijke trends en opvallende stellingen.

ADVIES

'Is de fiscale strijdbijl tegen de managementvennootschappen begraven? Dat valt te betwijfelen. De ervaring leert dat als de fiscus bot vangt bij de fiscaal rechter, hij vervolgens aanklopt bij de wetgever.' Dat zegt Leen Ketels, advocaat en vennoot bij Renier & Ketels.Tax.

ADVIES