Trends nr. 32 | 10 augustus 2017

Web weergave

Anbang-topman Wu Xiaohui is van zijn troon gevallen

Anbang-topman Wu Xiaohui is helemaal van zijn troon gevallen. De Chinese verzekeraar zou verplicht worden zijn activa buiten China te verkopen. Daartoe behoren de Belgische bank Nagelmackers en de verzekeraar Fidea.

HET GEZICHT

'Investering in Neymar is wellicht heel snel rendabel'

Het nieuwe transferrecord in de voetbalwereld staat op naam van de Braziliaanse stervoetballer Neymar da Silva Santos Júnior, die voor 222 miljoen euro van de Spaanse voetbalgrootmacht Barcelona naar het Franse PSG trekt. Patrick De Koster, CEO van J&S International Football Management en makelaar van onder andere Rode Duivel Kevin De Bruyne, ziet er geen graten in.

TWEESPRAAK

Na het zomerakkoord: meer flexibilisering en koterij op de arbeidsmarkt

Een uitbreiding van de flexi-jobs, uitzendarbeid in alle sectoren, de herinvoering van de proefperiode, een winstbonus voor werknemers, de afschaffing van de vaste benoeming in de ambtenarij: het federale zomerakkoord maakt de arbeidsmarkt een stuk flexibeler. De keerzijde is dat die maatregelen van de Belgische arbeidsmarktregels een koterij maken.

ACTUA

Het familiale Curbi Cubes wringt zich tussen suikermastodonten

Wat probeer je in een markt waar suiker synoniem is aan klontjes uit Tienen? Curbi Cubes startte vijf jaar geleden een ogenschijnlijk onmogelijk avontuur tegen een concurrent met een marktaandeel van ruim 90 procent. Vandaag kan de productieruimte in Grobbendonk de orders nauwelijks volgen.

ACTUA

10 jaar financiële crisis: de dag waarop de markt bevroor

Precies tien jaar geleden kreeg de wereld een duidelijk signaal dat een financiële en economische aardschok op komst was. Wat is sindsdien veranderd? En hoeveel werk ligt er nog op de plank? Een analyse aan de hand van de hoofdrolspelers.

ACTUA

SAS Institute is niet bang voor Google

SAS Institute is een vertrouwde naam in de wereld van de data-analyse. Zal het bedrijf zijn positie kunnen houden in de bigdatarevolutie, met tegenspelers als Google en Amazon? Het echte probleem is de koudwatervrees in de markt, volgens Jeroen Van Godtsenhoven, directeur Belux bij SAS Institute. "Data-analyse is nog altijd een niche. Bij veel bedrijven is de factuur voor telecom vele keren hoger."

ACTUA

Traditionele ondernemingen hebben nog concurrentiële troeven

Ontwrichtende ondernemingen worden vaak voorgesteld als de grote winnaars van de digitale revolutie. Toch gaan zij niet altijd met alle prijzen lopen. De traditionele ondernemingen hebben het moeilijk, maar ook zij hebben troeven in handen. Tijdens de Trends Summer University ontvouwden CEO's hun plannen om met succes de overstap naar digitaal te maken.

ACTUA

'Minder belastingen voor goede bedrijven'

De Oostenrijkse econoom Christian Felber strijdt voor een radicale transformatie van ons economische systeem en vraagt bedrijven de voorhoede daarvan te vormen. "De economie moet ethische bedrijven bevoordelen, zodat de neerwaartse spiraal van kostenminimalisatie en winstmaximalisatie stopt."

ACTUA

'De digitale wereld zal een zegen zijn voor ons'

Jonas Prising, de grote baas van ManpowerGroup, ziet de digitale economie als een geweldige kans. Maar om de overgang succesvol te laten verlopen, moeten alle opleidingssystemen herbekeken worden, meent hij. Als we het verkeerd aanpakken, wordt het een ramp.

ACTUA

Hoe u gamificatie kunt gebruiken in uw bedrijf

Gamificatie is veel meer dan een interactieve vragenlijst of een spelletje als tijdverdrijf. Wie de principes ervan doeltreffend toepast in zijn organisatie, ontdekt een krachtig hulpmiddel om medewerkers, klanten of kandidaten te belonen, te motiveren en te evalueren.

BIZZ

Komono maakt luxe toegankelijk met designaccessoires

Twintig jaar geleden leerden Anton Janssens en Raf Maes elkaar kennen in het wereldje van de skaters en de snowboarders. Met het doorzettingsvermogen dat ze daar leerden, staan ze nu aan het roer van Komono, hun accessoiremerk dat vanuit België de wereld verovert.

BIZZ

Geld inzamelen op maat

Fondsenwervers zijn niet meer welkom in Oostende, omdat ze hinder zouden veroorzaken. Het kan anders. Koalect bouwt crowdfunding- en fundraisingplatformen voor ngo's, ziekenhuizen, scholen, federaties, steden en bedrijven die focussen op sociaal verantwoord ondernemen.

BIZZ

'Start-ups hebben dringend behoefte aan meer ambitie'

Bart Vanhaeren, de medeoprichter van Bolero Crowdfunding, breekt in een boek een lans voor meer durf en ambitie bij Belgische starters. "De allerbelangrijkste uitdaging voor de Belgische start-ups blijft groeien."

BIZZ

Kunst aan de kust

Zomerreces kennen de Knokse galeries niet: de grote kleppers pakken uit met koopshows van hun smaakmakers.

STIJL

Profiteer van het zomerakkoord

Het zomerakkoord van de regering-Michel bevat heel wat maatregelen die gevolgen hebben voor spaarders en beleggers. Met deze tips vermijdt u onnodige belastingen op uw spaargeld en geniet u ten volle van de fiscale voordelen.

MONEYTALK

Belegger is melkkoe van de overheid

De regering-Michel heeft een nieuwe belasting voor beleggers verzonnen en enkele oude belastingen verhoogd. De nieuwe belastingvoordelen in het zomerakkoord wegen daar niet in alle gevallen tegenop. Vermogende particulieren zijn bij elke begrotingscontrole het kind van de rekening. Een historisch overzicht.

MONEYTALK

Flexibel en flexibel is twee

In het eerste kwartaal vloeide 6,8 miljard euro kapitaal van beleggers naar flexibele fondsen. Dat is een record. De producten in die categorie leggen een ongelijk parcours af.

MONEYTALK