Web weergave

België heeft een eigen corona-app nodig voor de noodzakelijke koppeling met onze gezondheidszorg, zegt KU Leuven-professor en cryptografie-expert Bart Preneel, die mee de ontwikkeling van de app begeleidt.

DE WEEK

De federale regering en Lufthansa hebben eindelijk een akkoord bereikt over de redding van Brussels Airlines. De slechtst presterende Lufthansa-dochter is daarmee de laatste, na Swiss, Lufthansa en Austrian Airlines. Nochtans had bestuurder en voormalig voorzitter Etienne Davignon al half april de krijtlijnen van het akkoord uitgestippeld. "Door misverstanden en een gebrek aan vertrouwen heeft het wat langer geduurd."

BUSINESS

Corona heeft verduidelijkt wat de sector al langer wist: door de versnippering van bevoegdheden draait onze gezondheidszorg vierkant. Nu de PS en de N-VA eindelijk onderhandelen over een regering, komt allicht de vraag over een verdere regionalisering van de zorg op tafel. Maar is een splitsing de juiste remedie?

BUSINESS

Het beursgenoteerde infrastructuurfonds TINC neemt een meerderheidsparticipatie in Datacenter United met een kapitaalinjectie van 12 miljoen euro. Daarmee wil de Belgische uitbater van datacenters verder groeien, eventueel via overnames.

BUSINESS

'De politiek heeft zich nog nooit gebogen over kwaliteitssystemen. Dat is tijdsverlies. Wat veel beter werkt, is iemand verantwoordelijk maken, comités oprichten, nieuwe comités oprichten, je gezond verstand gebruiken, nog maar eens een comité oprichten, rekenen op het zorgpersoneel en niet overdrijven, zoals onze premier onlangs zei.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

De afschaffing van de woonbonus en het verbod op woningbezoeken gedurende de lockdown hebben de Belgische vastgoedmarkt ontwricht. John Romain, de oprichter en zaakvoerder van Immotheker Finotheker, maakt zich zorgen over jonge mensen die willen lenen voor hun eerste aankoop.

MONEYTALK

Traditioneel beschouwen beleggers Amerikaanse en Duitse overheids- obligaties als veilige havens. Maar nu die niets meer opbrengen, schuilen beleggers steeds meer in Chinese obligaties.

MONEYTALK