Web weergave

België heeft een eigen corona-app nodig voor de noodzakelijke koppeling met onze gezondheidszorg, zegt KU Leuven-professor en cryptografie-expert Bart Preneel, die mee de ontwikkeling van de app begeleidt.

DE WEEK

De federale regering en Lufthansa hebben eindelijk een akkoord bereikt over de redding van Brussels Airlines. De slechtst presterende Lufthansa-dochter is daarmee de laatste, na Swiss, Lufthansa en Austrian Airlines. Nochtans had bestuurder en voormalig voorzitter Etienne Davignon al half april de krijtlijnen van het akkoord uitgestippeld. "Door misverstanden en een gebrek aan vertrouwen heeft het wat langer geduurd."

BUSINESS

Corona heeft verduidelijkt wat de sector al langer wist: door de versnippering van bevoegdheden draait onze gezondheidszorg vierkant. Nu de PS en de N-VA eindelijk onderhandelen over een regering, komt allicht de vraag over een verdere regionalisering van de zorg op tafel. Maar is een splitsing de juiste remedie?

BUSINESS

De studentenhuisvester Upgrade Estate is er gerust in: het echte kotleven is coronabestendig. Toch verbreedt het zijn activiteiten met huisvestingsformules voor jonge professionals en volwassen kmo's.

BUSINESS

Procter & Gamble heeft zijn campus voor open innovatie uitgebreid met een nieuwe incubator en versterkt zijn samenwerking met jonge techbedrijven. "Zelfs een groot bedrijf als P&G kan in zijn eentje geen industrie veranderen", zegt André Convents van P&G.

DURVERS

Voor Philips is de corona-epidemie een kans om de strategie te versnellen. Dat zegt Jeroen Tas, die verantwoordelijk is voor innovatie en strategie bij de Nederlandse multinational. "We streven naar een gericht, persoonlijk en precies beeld van een patiënt, op basis waarvan we de zorg aanbieden."

BUSINESS

In navolging van de energietransitie is ook een watertransitie nodig. Uit milieu-overwegingen én omdat waterschaarste de economie in gevaar brengt. Dat is de missie van Pieter Loose, de CEO van Ekopak.

BUSINESS

Het beursgenoteerde infrastructuurfonds TINC neemt een meerderheidsparticipatie in Datacenter United met een kapitaalinjectie van 12 miljoen euro. Daarmee wil de Belgische uitbater van datacenters verder groeien, eventueel via overnames.

BUSINESS

In een boek pleit de Amerikaanse journaliste Kate Murphy voor de herwaardering van het luisteren. "Luisteren wordt vaak beschouwd als de volgzame tegenhanger van praten, maar het is juist de machtigste rol tijdens het communiceren."

AFTERWORK

De afschaffing van de woonbonus en het verbod op woningbezoeken gedurende de lockdown hebben de Belgische vastgoedmarkt ontwricht. John Romain, de oprichter en zaakvoerder van Immotheker Finotheker, maakt zich zorgen over jonge mensen die willen lenen voor hun eerste aankoop.

MONEYTALK

Traditioneel beschouwen beleggers Amerikaanse en Duitse overheids- obligaties als veilige havens. Maar nu die niets meer opbrengen, schuilen beleggers steeds meer in Chinese obligaties.

MONEYTALK