Trends

Web weergave

Na achttien jaar als CEO schuift Françoise Chombar door naar het voorzitterschap van Melexis. In een exclusief interview met Trends blikt ze tevreden terug. Halfgeleiderspecialist Melexis is een succesnummer van de Belgische technologie. Wil ons land nog meer van die successen, dan moet de boeg om: meer studenten in wetenschappelijke richtingen, gendervriendelijkere bedrijven en minder xenofobie. "Buitenlands talent aantrekken is niet vanzelfsprekend in België."

INZICHT

'Wie passief belegt in de opkomende markten, doet er goed aan in de soep te roeren om een idee te krijgen van de ingrediënten.' Dat zegt Jan Longeval, eigenaar van Kounselor Consulting BV en adjunct professor aan de Vlerick Business School.

INZICHT

De producenten van vaccins tegen covid-19 werken koortsachtig aan aangepaste versies om de varianten van het virus onder de knoet te houden. Maar voor de vectorvaccins loert een potentieel probleem om de hoek, waarschuwt viroloog Johan Neyts, die voortsleutelt aan een eigen coronavaccin.

INZICHT

Een van de gevolgen van de klimaatopwarming is meer extreem weer. De watersnood van vorige week is daar nog maar een voorproefje van, waarschuwen experts. Drie Vlaamse bedrijven ontwikkelen nieuwe technologie om noodweer beter te voorspellen, zodat de mens de schade kan beperken.

INSPIRATIE

Weer of geen weer, de zomer is ijsjestijd. Gelukkig staat op elke Vlaamse straathoek wel een ijsventer klaar. "Wanneer iemand zegt: 'Amai, meneer, zo'n ijsje heb ik in jaren niet meer gegeten', dan weet ik dat we goed bezig zijn."

INSPIRATIE

In de Belgische voetbalcompetitie, die weer van start is gegaan, gebruiken verschillende ploegen de software van het Dilbeekse ProSoccerData om gegevens over de spelers bij te houden. In de Japanse J-League is het onlinebeheerplatform nog meer aanwezig.

INSPIRATIE

'Vergeet de heilige geschriften, de wijze woorden van profeten, de tarotkaarten of het diepe respect voor de voorvaderen. Experimenteer, analyseer en laat de feiten heiliger zijn dan de keizer of God in de hemel.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Nog niet zo lang geleden gingen artiesten na een concert wel eens met de hoed rond. Fans, vrienden en familie staken een centje toe, waardoor de creatievelingen hun ding konden doen. Vandaag heet dat crowdfunding, en is de vanzelfsprekendheid waarmee mensen geld doneerden verdwenen. Net zoals overal geldt: wie centen wil, zal ervoor moeten werken.

ADVIES

Werkgevers kunnen werknemers die zijn getroffen door watersnood helpen door hen een geldelijke of materiële gift met vrijstelling van sociale zekerheid en belastingen toe te kennen.

ADVIES

'Het perverse effect van de concurrentiestrijd tussen grootbanken en gespecialiseerde vermogensbanken is dat brave onschuldige burgers door lobbywerk het mes op de keel wordt gezet.' Dat zegt Philippe Renier, advocaat en vennoot bij Renier & Ketels.Tax.

ADVIES