Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Ondanks een beter risicobeheer en meer preventie liggen branden en explosies aan de basis van een vijfde (21 procent) van de schadeclaims in bedrijfsverzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz.

ACTUA

Als de Duitse economie in de problemen komt door een Russisch gasembargo, hoe zwaar deelt België dan in de klappen? Dat zal al bij al meevallen. Al hangt veel af van het nakende gevecht om energie in Europa.

COVERVERHAAL

De Duitse industrie floreerde decennialang dankzij goedkoop Russische aardgas. Nu dreigt datzelfde aardgas een molensteen om de nek te worden. En dus moet de Duitse politiek volop op zoek naar andere gasleveranciers en andere vormen van energie, voor de winter toeslaat. Het wordt moeilijk, maar daarom geen ramp.

COVERVERHAAL

Onze voetbalclubs moeten het puur financieel almaar meer afleggen tegen de Europese toppers. Toch slagen verschillende Belgische clubs erin jong talent aan zich te binden, in een war for talent zoals ook onze bedrijven die nu kennen. Misschien kunnen ze wel iets leren van ons voetbal?

INZICHT

Dit weekend ronken de automotoren weer op het circuit van Francorchamps, tijdens de 24 Uur van Spa. Een hoofdrol is ongetwijfeld weggelegd voor het W Racing Team, een onderdeel van de voor de rest ietwat traditionele Weerts Group. Het team pakt dit jaar bovendien uit met een absolute superster.

INZICHT

De bouw kampt met een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Volgens Niko Demeester, de CEO van de Confederatie Bouw, valt de sector weinig te verwijten. "Onze bedrijven doen wat ze moeten doen." Volgens Demeester trekt de bouwactiviteit nog altijd aan en lijken de leveringen en de prijzen van materialen te normaliseren.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Je hart en ambitie durven te volgen in moeilijke tijden zoals corona is niet voor iedereen weggelegd. Wel voor de ploeg van Vintage, dat een gastronomische sprong voorwaarts nam.

INSPIRATIE

Iedereen kent Oekraïne nu in eerste instantie als een natie in oorlog, maar het land herbergt ook een rijke cultuur. Een tentoonstelling brengt het werk van 42 Oekraïense kunstenaars en kunstenaarsgroepen naar Brussel.

INSPIRATIE

De technieken van de zwembadproducent Zuuvr houden water zuiver, zonder het gebruik van chemicaliën. Op die duurzame manier kan het water worden hergebruikt. "We werken samen met de natuur in plaats van die te bestrijden en te doden", zegt oprichter Hans Ollevier.

INSPIRATIE

Het is weer volop een festivalzomer, na twee jaar corona-ellende. Toch is het niet business as usual. De festivals willen niet meer geassocieerd worden met weides vol afval en ellenlange files. Duurzaamheid is het nieuwe mantra. Al lukt dat niet overal even goed.

INSPIRATIE

Of het nu gaat om waspoeder, kleding of vliegtickets: steeds meer Belgen vinden de weg naar webwinkels. Toch staat de sector nog voor heel wat uitdagingen, want we spenderen meer aan buitenlandse onlineplatformen dan het Europese gemiddelde.

ADVIES

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Klaus Kaldemorgen, de beheerder van het fonds DWS Concept Kaldemorgen, heeft in zijn veertigjarige carrière veel ups en downs meegemaakt op de financiële markten, maar de huidige turbulentie is grensverleggend, stelt hij vast. "De wereldeconomie en dus ook de financiële markten veranderen op een manier die we de jongste vijftig jaar niet meer gezien hebben."

ADVIES

1,5 miljoen Belgen blijven zweren bij manuele overschrijvingen, drukken hun rekeninguittreksels nog af aan de bankautomaat en gaan regelmatig cash afhalen aan het loket. En die koele minnaars van digitaal bankieren zijn lang niet allemaal bejaarden.

ADVIES

Voor organisaties is de toegang tot talent belangrijker geworden dan de toegang tot kapitaal. Zonder talent verliezen ook kapitaalkrachtige organisaties hun kracht. En dat talent voelt zich opgejaagd wild op die krappe arbeidsmarkt.

MILLENNIALS AAN HET WOORD

Wie zijn arbeid georganiseerd heeft via een vennootschap, zal de algemene lastenverlaging op arbeid betalen. Dat zegt Anton van Zantbeek, advocaat bij Rivus en gastdocent aan de Fiscale Hogeschool.

ADVIES