Web weergave

Nu de hoofdvergunning toegekend is en alle contracten toegewezen zijn, is de Oosterweelverbinding helemaal uit de startblokken. Al dat beton zal er over vijftig jaar nog altijd liggen. Is het project nog wel een goed idee? Experts beantwoorden vijf vragen over de op twee na grootste stadswerf in Europa.

COVERVERHAAL

Ondanks een nieuw Overlegcomité deze week zal de fel gehavende horeca, die voor corona al de faillissementenkampioen was, nog minstens tot in maart op de tanden moeten bijten. Het is aan Matthias De Caluwé, de kordate CEO van Horeca Vlaanderen, om zijn gehavende sector verder door de crisis te loodsen. En daarna wacht een gigantische taak: de hele horeca rendabel maken.

BUSINESS

De Oosterweelverbinding kan een voorloper zijn in de transitie naar een duurzame mobiliteit en logistiek, zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

OPINIE

De coronapandemie heeft van de staat opnieuw een dominante economische speler gemaakt. Op die invloed en het torenhoge overheidsbeslag komt amper kritiek. Het vrijemarktdenken komt in de verdrukking. Daarin schuilen gevaren, waarschuwen economen. En wie heeft het nog over de kwaliteit van de heel dure overheid?

BUSINESS

Joe Biden moet meteen werk maken van een relanceplan voor de Amerikaanse economie. De nieuwe president zal niet op een dollar kijken om de economie te genezen van de coronacrisis.

BUSINESS

Het duurde drie jaar voor president Donald Trump de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs kon doen stappen. Als de nieuwe regering-Biden op haar eerste dag een brief stuurt naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is het land er na dertig dagen weer bij. "Als hernieuwbare energie economisch voordelig wordt, maakt het niet meer uit of je de klimaatverandering erkent of niet", zegt de Vlaamse topwetenschapster Valerie Trouet.

BUSINESS

Met de lancering van een zicht- en een spaarrekening gaat NewB deze week echt van start. Het succes van de nieuwe ethische bank zal afhangen van de bereidheid van haar coöperanten om producten af te nemen en niet te veel op de prijs te letten, beseft de nieuwe CEO, Thierry Smets.

BUSINESS

De goederenstromen vanuit ons land richting het Verenigd Koninkrijk komen stilaan weer op kruissnelheid. Vooral grote bedrijven die ervaring hebben met wereldwijde export en import blijken goed voorbereid op de extra douaneperikelen. Maar de toegenomen complexiteit kost ook meer. Op het einde van de rit zal dat worden doorgerekend.

BUSINESS

De HAVN is een parkeer-, laad-, opberg- en omkleedplek voor elektrische fietsen. Comfort en veiligheid staan centraal.

BUSINESS

Vanaf 2012 trok FNG Group in versneld tempo naar Nederland. Maar de modeketen zette op een slecht moment zijn eerste stappen bij onze noorderburen. Het begon als bij toeval en eindigde bij een geheimzinnige Noord-Hollandse textielbaron.

BUSINESS

Niet de oprichters, maar de externe CEO's zijn het meest optimistisch over hun verwachte inkomsten in gesprekken met durfkapitalisten. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoek over de delicate relatie tussen ondernemers en investeerders.

BUSINESS

Tien jaar geleden vatte Fried Vancraen, de CEO van Materialise, het plan op om in het West-Afrikaanse Benin de plaatselijke ondernemers te steunen. Dat was niet zonder succes. Uit zijn initiatief groeiden een school, een busmaatschappij en een energiebedrijf.

BUSINESS

Ventileren is belangrijk in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. In goed geventileerde gebouwen kan het besmettingsrisico tot tien keer lager zijn. Nu een veel besmettelijkere variant van het virus in ons land de eerste uitbraken veroorzaakt, is ventileren belangrijker dan ooit.

BUSINESS

Vorige week lanceerde de NMBS haar nieuwe app. Hoewel het een doodgewone update lijkt, is die oefening het resultaat van de nieuwe innovatiestrategie bij de NMBS. Sinds een jaar speelt het Innovation Lab daarbij de rol van aanjager.

BUSINESS

Op de Brusselse kantoormarkt overheerst de onzekerheid. Door corona stellen bedrijven hun verhuisplannen uit. Het is ook afwachten wat de gevolgen van telewerken zijn op de opname van kantoorruimte. Nu bedrijven bekijken of ze het met minder vierkante meters kunnen doen en er nieuwe projecten op stapel staan, dreigt een overaanbod.

BUSINESS

In het coronaveilige kantoor geldt eenrichtingsverkeer en wordt afstand houden visueel gestimuleerd. Volgens Gunther Gielen, de CEO van de vastgoedvennootschap Intervest, zal de coronacrisis het kantoorleven fundamenteel veranderen.

BUSINESS

We moeten gewoon aan het publiek blijven uitleggen dat de waarheid ook wat dubbelzinnig kan zijn, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Het is een klassieker: aan het begin van het jaar stijgen de tarieven van een aantal bankverrichtingen. Maar wie goed nadenkt over welke dienstverlening hij nodig heeft, moet in 2021 minder kosten meeslepen.

MONEYTALK

Het Grondwettelijk Hof maakte een einde aan de terugdraaiende teller, waarmee gezinnen hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur konden verminderen met de productie van elektriciteit met zonnepanelen. De Vlaamse overheid promoot het gebruik van thuisbatterijen. Specialisten waarschuwen dat eigenaars van een batterij over enkele jaren bedrogen kunnen uitkomen.

MONEYTALK