Web weergave

'Vlaanderen moet in het arbeidsmarktbeleid eerst en vooral de bevoegdheden gebruiken die het nu al heeft', zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

Werknemers hebben zich in 2021 vaker ziek gemeld dan de vorige jaren. Maar lang niet alle afwezigheden waren te wijten aan een coronabesmetting. Thuiswerkers kregen te kampen met nek- en rugklachten, en ook het mentale welzijn van werknemers stond onder druk.

INZICHT

Hoe transformeer je een bedrijf met een dalende omzet, een hoge schuldenlast, een fel gestegen grondstoffenfactuur en een manke strategie tot een onderneming die stabiele resultaten kan produceren? Begin er maar aan. "En toch amuseer ik me. Ik speel om te winnen", zegt een strijdvaardige Esther Berrozpe na haar eerste jaar als CEO van Ontex.

INZICHT

De automarkt blijft kreunen onder het tekort aan halfgeleiders. Toch verraste Tesla met sterk groeiende productiecijfers. Dat de Amerikaanse nieuwkomer daarvan minder last heeft dan de concurrentie, heeft alles te maken met zijn starterscultuur.

INZICHT

Woningen isoleren en renoveren is een belangrijk aandachtspunt, en dat blijft nog wel een tijd zo. De zonneweringproducent Harol in Diest ziet de markt al jaren groeien. "Het wordt een immense opdracht. Covid-19 heeft de belangstelling nog vergroot, en we zaten al in een stroomversnelling."

INZICHT

Minister van Economische Zaken Robert Habeck kleurt het jaarlijkse economische verslag van Duitsland groen. Nooit eerder was dat zo kritisch over groei.

HET BESTE UIT..

Fiona Mandos werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf General Assembly

HET BESTE UIT..

De steunmaatregelen van de overheid hebben veel ondernemingen behoed voor een hete herfst. Maar de al vaak voorspelde faillissementsgolf door de coronapandemie komt er volgens experts alsnog aan. En dat is een goede zaak voor de economie.

INZICHT

Het aantal vacatures is groter dan ooit, de Vlaamse werkzaamheidsgraad stijgt en er zijn almaar minder werklozen. Toch zijn er in Vlaanderen 970.0000 mensen tussen 20 en 64 jaar niet aan de slag. 220.000 van hen kunnen in principe snel worden ingezet om mee de vele vacatures in te vullen. En toch gebeurt dat niet.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die 1 miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Om te weten of een tafel in een auto past, is het verstandig eerst de afmetingen te controleren. Het gevaar is dat we zijn gaan denken dat meten overal mogelijk is, ook om de prestaties van mensen te beoordelen, waarschuwt de Nederlandse onderzoeker Berend van der Kolk. "Meten geeft het gevoel dat je iets onder controle hebt. Maar dat is een vals gevoel, omdat een cijfer nooit één op één kan corresponderen met de werkelijkheid."

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Dressr verdient het label omdat het de kledingindustrie duurzamer wil maken. Het Amerikaanse tweedehandskledingbedrijf Rent The Runway trok een paar maanden geleden naar de beurs en in Nederland lijken deelsystemen voor kleding te floreren. Caroline Baeten wil in België met Dressr de gamechanger zijn, maar ze is nog op zoek naar een rendabel zakenmodel.

INSPIRATIE

'Bij uitdagende problemen moet je even op je stappen terugkomen, vernietig je het best wat je al had opgebouwd, om de weg vrij te maken voor nieuwe mogelijkheden.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

De Belgische banken hebben nog tot het einde van de maand om aan het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank door te geven hoeveel geld er op uw rekeningen staat, hoeveel u hebt geleend en hoeveel vermogen u hebt opgebouwd via levensverzekeringen of beleggingen. Fiscale experts vragen zich af wat de overheid van plan is met al die gegevens.

COVERVERHAAL

'Als iedereen voor zijn deur veegt, zijn alle straten schoon. Want de grootste problemen zijn je eigen problemen, niet die van een ander.' Hashtag inspirational. Ik mag me niet opwinden over een Instagram-post. Maar die zegswijze mag toch stilaan op de schop.

MILLENNIALS AAN HET WOORD