Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De Noorse tankrederij Frontline trekt zich terug als overnamekandidaat voor zijn sectorgenoot Euronav. Met de recent verworven blokkeringsminderheid kan de familie Saverys de deal afblokken. Toch eist Euronav dat die doorgaat. Nicole Van Ranst, fusie- en overnameadvocaat van Agio Legal, ziet twee uitwegen: onderhandelen of de verkoop van de Euronav-activa.

ACTUA

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verzet zich nog altijd tegen het capaciteitstarief dat op 1 januari in werking is getreden. Demir heeft afgelopen zomer een rechtszaak aanhangig gemaakt bij het hof van beroep. De eerste zitting vindt plaats op 25 januari.

ACTUA

Engie en de federale regering deden zaken vorige week. Engie krijgt een maximumfactuur voor de berging van het nucleaire afval, als het bedrijf zijn stinkende best doet om de levensduur van de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar te verlengen. Blijft de wijn nog drinkbaar als straks een prijs op het nucleaire afval wordt geplakt? "Het kaartenhuis kan de komende maanden nog in elkaar storten", zeggen experts.

INZICHT

Spotify wil nu ook de markt voor podcasts en audioboeken overhoopgooien. Antoine Monin, de managing director van Spotify Frankrijk & Benelux, licht exclusief in Trends de plannen toe.

INZICHT

Bank Nagelmackers luidt een nieuwe fase in haar heropstanding in door haar beleggingsfondsen te promoten op de institutionele markt. De ambitie is in vijf jaar ruim 10 miljard euro aan beheerd vermogen te hebben.

INZICHT

Terwijl de Belgische keukenmarkt stilaan verzadigd raakt, zet de Naamse keukenverkoper èggo vol in op zijn expansie naar Vlaanderen en het buitenland. "Wij willen marktaandeel winnen, zelfs als ons dat een deel van de winst kost", zegt CEO Frédéric Taminiaux.

INZICHT

De West-Vlaamse zakenman Jan Dejonghe zette zijn schouders mee onder de schrijnwerkerijen Coelembier en De Tender, die nu ondergebracht zijn in één holding. De orderboekjes van beide bedrijven, vooral gespecialiseerd in het inrichten van banken, zitten overvol. "Hoe minder bankkantoren, hoe meer werk voor ons."

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Tesla-CEO Elon Musk domineert de krantenkoppen tegenwoordig vooral met zijn Twitter-capriolen, terwijl de afnemende vraag en de toenemende concurrentie de toekomst van de gigant in elektrische voertuigen bedreigen.

HET BESTE UIT..

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio

HET BESTE UIT..

Het was lang een verdoken plekje in Antwerpen, alsof je enkel binnen mocht op uitnodiging. Nu is DOJO een volwaardig Japans restaurant, maar het behield zijn mysterieuze, Berlijnse undergroundvibe.

INSPIRATIE

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten haalt een vergeten Vlaamse barokschilder vanonder het stof. Theodoor Rombouts verdient meer aandacht dan hij tot nu toe kreeg.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

GELD en BEURS

Het aantal uren dat een jobstudent kan werken, is sinds begin dit jaar opgetrokken naar 600. Dat is goed nieuws voor de bedrijven die in een krappe arbeidsmarkt smeken om werkkrachten. Maar de medaille heeft ook een keerzijde. Jobstudenten bouwen weinig sociale rechten op en het systeem draagt maar beperkt bij tot de financiering van de sociale zekerheid. Daarnaast is er ook een risico op studieduurvertraging.

GELD en BEURS

Met de Belgische webapplicatie Dexxter kunnen zelfstandigen in hoofd- en bijberoep en studenten met een eenmanszaak laagdrempelig, geautomatiseerd én goedkoop zelf hun boekhouding voeren. Medeoprichter Stan De Pauw onthult hoe de tool werkt.

GELD en BEURS