De beurshausse rust mogelijk op bredere en stabielere fundamenten dan goedkoop geld en een gunstige conjunctuur. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.
De Belgische autoproductie beleeft een doorstart in volle vaart. Audi Brussels en Volvo Gent surfen mee op het succes van de premiummerken. Werknemers kloppen overuren. Toch houden de directeurs van de fabrieken beide voeten op de grond. "Vertrouwen winnen van het hoofdkantoor? Dat blijft bikkelhard vechten."
Tesla-baas Elon Musk zit met elke nieuwe bekendmaking grote autobedrijven zoals BMW, Daimler en Volkswagen op de hielen. Toch groeit de twijfel of hij op wereldniveau daadwerkelijk zal kunnen meedingen met zijn goedkope elektrische voertuigen.
Agoria, de sectorvereniging van technologie en industrie, ziet de Belgische auto-industrie opnieuw "bruisen". De sector heeft 3000 vacatures openstaan, meer dan er banen zijn in bijvoorbeeld Audi Brussels.
In de aanloop naar het Autosalon boden de Belgische banken tegen elkaar op. De rente op autoleningen staat op een historisch dieptepunt. Wanneer is een aankoop op krediet interessanter dan een leasingcontract?
De Brussels Motor Show speelt meer dan ooit een centrale rol bij de verkoop van auto's en motoren in België. Autodealers krijgen almaar minder kopers van nieuwe auto's over de vloer.
Belfius en de Belgische overheid maken zich zich sterk dat Belfius, ook zonder Arco-regeling, naar de beurs kan. Wellicht denken ze: aan de klanten van Belfius krijg je toch alles verkocht. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.
Vorig jaar ontving de VDAB bijna 260.000 vacatures. Maar er werden veel meer jobs aangeboden in België. Paul Verschueren, directeur research & economic affairs van de federatie van hr-bedrijven Federgon, spreekt van één miljoen vacatures.
De Franse distributiereus Carrefour maakt een omvangrijk en wereldwijd reorganisatieplan bekend. Bij het personeel, dat voor ontslagen vreest, lopen de spanningen hoog op. Waar wringt precies het schoentje bij Carrefour in België?
De nieuwe Europese betalingsrichtlijn PSD2 kondigt een grote strijd aan tussen banken onderling, tussen banken en technologiebedrijven, en tussen banken en andere dienstverleners. De inzet: de betalingsgegevens van de klant.
Donald Trump ligt niet aan de basis van de Amerikaanse groei. Maar op korte termijn heeft hij het tij mee. The Economist maakt de balans op van één jaar Trump als president van de Verenigde Staten.
Nassim Nicholas Taleb heeft een unieke stijl: arrogant, betweterig, erudiet. We denken dat succes alleen te maken heeft met talent, inzicht en volharding. Taleb wijst erop dat we ons telkens opnieuw laten vangen door het toeval.
De Luxemburgse levensverzekeraar Vitis Life, die vroeger deel uitmaakte van de KBC-groep, opent een bijkantoor in ons land. De bedoeling is dichter bij de Belgische klanten te zijn en weer te groeien.
Eindeloze werkloosheid is geen recht, het is een gesel, zowel voor de mens als voor de economie. Dat zegt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera.
De Europese vliegtuigbouw Airbus gaat door zwaar weer. Opboksen tegen het Amerikaanse Boeing blijft een lastige klus en daar komt een moeilijke generatiewissel bovenop.
Met Diane Govaerts (33) treedt de vierde generatie aan het hoofd van de internationale transportgroep Ziegler. De prioriteiten van de nieuwe topvrouw zijn het potentieel van het familiebedrijf voort uitbouwen en de groep winstgevender maken.
Ondernemer Stefaan Decroos houdt van de boeken van Thomas Friedman en Charles Palliser, hij trekt graag zijn loopschoenen aan om steden te verkennen en zingt in een koor als bas.
Al veertig jaar krijgen studenten van de KU Leuven het handboek Economie, een Inleiding voorgeschoteld. We spraken met vijf van de auteurs over hun vakgebied, onwrikbare waarheden, politiek en onderwijs. "Economie dient om de wereld te begrijpen, niet de bankproducten."
Umamido is een kleine Belgische keten van restaurants die ramen, een Japanse noedelsoep, serveren. De basisgrondstof zijn varkensbeenderen en kippenkarkassen.
Het Leuvense Bringme is klaar om Europa te veroveren met zijn slimme automaten voor pakjes en interne verzendingen. De CEO is de bekende vastgoedondernemer Jo Vandebergh. Voorlopig is hij nog de enige aandeelhouder, maar een extra investeerder is geen taboe.
De zware bottines van Dr. Marten duiken opnieuw opvallend meer op in het straatbeeld. In februari opent in Gent de derde Belgische winkel. Trendwatcher Herman Konings heeft er meer dan één logische verklaring voor: "Ze vormen een tegengewicht voor de witte sneakers."
Bij bedrijfsaankopen komt meer kijken dan zomaar bestellen, leveren en betalen. Dat is de visie van Buyology, een start-up die ondernemingen begeleidt om hun niet-strategische bestedingen te optimaliseren.
De Londense auteur, entrepreneur en netwerkkoningin Julia Hobsbawn legt uit hoe ze met haar 'technosabbat' vermijdt een indigestie te krijgen van al dat mailen, tweeten en posten op sociale media. "Rituelen zijn een goed tegengif tegen technologische overbelasting."
Vdk bank biedt vanaf deze maand schadeverzekeringen aan. De Gentse bank gaat daarvoor in zee met Allianz Benelux. Die verzekeraar verdeelt zijn producten in België traditioneel via makelaars. Voor beide instellingen is het een stap in een nieuwe markt. "We gaan samen op ontdekkingstocht."
Zestien salons heeft kapper Pascal van Loenhout in Zuid-Korea. Tegen de plannen voor een nieuwe flagshipstore in Taiwan kan hij allicht ook moeilijk nee zeggen. En dan te bedenken dat hij zijn carrière als kapper begon om een slecht schoolrapport weg te moffelen.
Bach herwerkte vaak muziek van zichzelf en van anderen in zijn composities. En zijn muziek wordt zelf al driehonderd jaar gretig geremixt. Stof genoeg om de Bach Academie 2018 mee te vullen.
De Belgische gezinnen hebben vorig jaar weer 5 miljard euro extra op hun spaarboekjes gezet, leert een rondvraag van Trends bij een representatief staal van Belgische banken. Die toename ligt in lijn met de stijgingen in 2016 en 2015.
Gedaan met passief aan de kant staan bij de bitcoingekte. Wij investeren 5000 euro in virtuele munten, met de bedoeling onze inleg in drie maanden te verdubbelen. Al zullen we al blij zijn als we aan die investering onze broek niet scheuren.
India en Japan blijven aantrekkelijk voor beleggers, om totaal tegenovergestelde redenen. Eén ding hebben ze gemeen: er staat een sterke figuur en hervormer aan het hoofd van de regering.
Na dertig jaar is het begrip 'fiscale zekerheid' verjaard en vergeten en kan ik er opnieuw voor pleiten het de betekenis te geven van het jongere zusje van de sociale zekerheid. Dat zegt Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van de BBI.