Web weergave

De beurshausse rust mogelijk op bredere en stabielere fundamenten dan goedkoop geld en een gunstige conjunctuur. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

De Belgische autoproductie beleeft een doorstart in volle vaart. Audi Brussels en Volvo Gent surfen mee op het succes van de premiummerken. Werknemers kloppen overuren. Toch houden de directeurs van de fabrieken beide voeten op de grond. "Vertrouwen winnen van het hoofdkantoor? Dat blijft bikkelhard vechten."

COVERVERHAAL

Agoria, de sectorvereniging van technologie en industrie, ziet de Belgische auto-industrie opnieuw "bruisen". De sector heeft 3000 vacatures openstaan, meer dan er banen zijn in bijvoorbeeld Audi Brussels.

COVERVERHAAL

Vorig jaar ontving de VDAB bijna 260.000 vacatures. Maar er werden veel meer jobs aangeboden in België. Paul Verschueren, directeur research & economic affairs van de federatie van hr-bedrijven Federgon, spreekt van één miljoen vacatures.

DE WEEK

De Franse distributiereus Carrefour maakt een omvangrijk en wereldwijd reorganisatieplan bekend. Bij het personeel, dat voor ontslagen vreest, lopen de spanningen hoog op. Waar wringt precies het schoentje bij Carrefour in België?

BUSINESS

Nassim Nicholas Taleb heeft een unieke stijl: arrogant, betweterig, erudiet. We denken dat succes alleen te maken heeft met talent, inzicht en volharding. Taleb wijst erop dat we ons telkens opnieuw laten vangen door het toeval.

BUSINESS

De Luxemburgse levensverzekeraar Vitis Life, die vroeger deel uitmaakte van de KBC-groep, opent een bijkantoor in ons land. De bedoeling is dichter bij de Belgische klanten te zijn en weer te groeien.

ACTUA

De Europese vliegtuigbouw Airbus gaat door zwaar weer. Opboksen tegen het Amerikaanse Boeing blijft een lastige klus en daar komt een moeilijke generatiewissel bovenop.

BUSINESS

Met Diane Govaerts (33) treedt de vierde generatie aan het hoofd van de internationale transportgroep Ziegler. De prioriteiten van de nieuwe topvrouw zijn het potentieel van het familiebedrijf voort uitbouwen en de groep winstgevender maken.

BUSINESS

Ondernemer Stefaan Decroos houdt van de boeken van Thomas Friedman en Charles Palliser, hij trekt graag zijn loopschoenen aan om steden te verkennen en zingt in een koor als bas.

BUSINESS

Al veertig jaar krijgen studenten van de KU Leuven het handboek Economie, een Inleiding voorgeschoteld. We spraken met vijf van de auteurs over hun vakgebied, onwrikbare waarheden, politiek en onderwijs. "Economie dient om de wereld te begrijpen, niet de bankproducten."

BUSINESS

Umamido is een kleine Belgische keten van restaurants die ramen, een Japanse noedelsoep, serveren. De basisgrondstof zijn varkensbeenderen en kippenkarkassen.

ZOOM

De zware bottines van Dr. Marten duiken opnieuw opvallend meer op in het straatbeeld. In februari opent in Gent de derde Belgische winkel. Trendwatcher Herman Konings heeft er meer dan één logische verklaring voor: "Ze vormen een tegengewicht voor de witte sneakers."

BUSINESS

Bij bedrijfsaankopen komt meer kijken dan zomaar bestellen, leveren en betalen. Dat is de visie van Buyology, een start-up die ondernemingen begeleidt om hun niet-strategische bestedingen te optimaliseren.

BUSINESS

De Londense auteur, entrepreneur en netwerkkoningin Julia Hobsbawn legt uit hoe ze met haar 'technosabbat' vermijdt een indigestie te krijgen van al dat mailen, tweeten en posten op sociale media. "Rituelen zijn een goed tegengif tegen technologische overbelasting."

BUSINESS

Vdk bank biedt vanaf deze maand schadeverzekeringen aan. De Gentse bank gaat daarvoor in zee met Allianz Benelux. Die verzekeraar verdeelt zijn producten in België traditioneel via makelaars. Voor beide instellingen is het een stap in een nieuwe markt. "We gaan samen op ontdekkingstocht."

BUSINESS

Bach herwerkte vaak muziek van zichzelf en van anderen in zijn composities. En zijn muziek wordt zelf al driehonderd jaar gretig geremixt. Stof genoeg om de Bach Academie 2018 mee te vullen.

AGENDA

De Belgische gezinnen hebben vorig jaar weer 5 miljard euro extra op hun spaarboekjes gezet, leert een rondvraag van Trends bij een representatief staal van Belgische banken. Die toename ligt in lijn met de stijgingen in 2016 en 2015.

MONEYTALK

India en Japan blijven aantrekkelijk voor beleggers, om totaal tegenovergestelde redenen. Eén ding hebben ze gemeen: er staat een sterke figuur en hervormer aan het hoofd van de regering.

MONEYTALK