Web weergave

Een stevig en politiek verdedigbaar klimaatbeleid begint bij een groeivriendelijk economisch beleid, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Gezondheidsoverwegingen en de klimaatverandering doen almaar meer mensen besluiten minder of geen vlees te eten. Vooral in Europa en de Verenigde Staten is die trend duidelijk. De opkomende economieën volgen.

COVERVERHAAL

De vleesconsumptie in eigen land volgt die van West-Europa: ze daalt. Maar de vleesproductie stijgt in ons land, want de export groeit stevig. En het kon nog allemaal veel mooier, indien er in de provincie Luxemburg geen varkenspest was vastgesteld bij everzwijnen.

COVERVERHAAL

Op 1 februari wordt Pascal Juéry de nieuwe CEO van Agfa-Gevaert. De Franse manager maakte internationaal carrière in de chemische industrie. Juéry komt op een beslissend moment aan het hoofd van Agfa.

HET GEZICHT

Bedrijven vinden hun bestaansrecht niet langer enkel in winst en aandeelhouderswaarde. Ze moeten ook oog hebben voor de belangen van al wie en al wat betrokken is bij de bedrijfsvoering, van werknemers tot het klimaat. "Bedrijven moeten oog hebben voor hun impact op mens, milieu en maatschappij."

BUSINESS

Een coalitie van rechtse conservatieven en groenen, die gaat voor een ecologische fiscaliteit én lagere belastingen voor werknemers en bedrijven. Oostenrijk doet het. Het is een benchmark voor andere landen uit de Europese Unie, op voorwaarde dat de overheidsfinanciën gezond zijn.

BUSINESS

De carrière van chemicus Frank Vanhaecke verliep traditioneel en nagenoeg volledig aan de UGent. Hij heeft mogelijk de sleutel in handen voor het opsporen van microplastics in vloeistoffen.

WETENSCHAP

TeRoCo uit Herentals traint sinds 2017 databots die computerhandelingen van medewerkers aanvullen of overnemen. Oprichter Johan Van den Bulck (rechts op foto) legt uit. Pascal Kemps (links) staat in voor de logistiek, de marketing en de sales.

BUSINESS

Niet te zwaar, toch heel sterk en uiterst precies. Het zijn essentiële kenmerken voor een telescopische kraanarm. Het vertrekpunt is hoogwaardig staal. De staalverwerker Vlassenroot snijdt en buigt tot alles in de juiste plooi ligt.

MADE IN BELGIUM

NephroFlow digitaliseert alles wat bij een nierdialyse komt kijken. Met de in Mechelen gevestigde poot van de Japanse multinational Nipro heeft het een partner gevonden om snel internationaal te groeien.

BUSINESS

Normalisering is de dood van onze innovatieve economie, waarvan de kiemen in het onderwijs liggen. Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail.

BUSINESS

De neobanken Revolut en N26 zijn in opmars in België, maar de doorsnee-Belg is toch tevredener over de apps van Belfius en KBC. Dat blijkt uit een studie van het Franse agentschap D-Rating.

BUSINESS

De oprichter van het reclamebureau Famous is verkozen tot de voorzitter van de Association of Communication Companies (ACC), de organisatie die de belangen behartigt van meer dan 130 ondernemingen in de Belgische communicatiesector. Marc Fauconnier wil dat creatieven meer oog krijgen voor de zakelijke kant van hun werk.

BUSINESS

Didier Claes exposeert Afrikaanse kunst in het Museum Van Buuren en Bernard De Leye toont een collectie kunstschatten in ivoor, zilver en goud: het perfecte aperitief voor BRAFA.

AGENDA

De zesde staatshervorming maakte het mogelijk dat de regio's hun eigen systeem voor de kinderbijslag konden uitbouwen. Na Vlaanderen hebben ook Wallonië en Brussel op 1 januari een grondige hervorming van de kinderbijslag doorgevoerd. Elke deelstaat legt eigen accenten, maar toch vertonen de systemen meer gelijkenissen dan verschillen.

MONEYTALK