Web weergave

De kostprijs van de energietransitie doet zich voor het eerst echt voelen bij de consument, zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

OPINIE

De Franse Gemeenschap staat na corona financieel aan de afgrond. Ook Wallonië en Brussel maken zich zorgen. N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet in de francofone tekorten een breekijzer om in 2024 een nieuwe staatshervorming te forceren. De klassieke deal: Vlaams en federaal geld in ruil voor Vlaamse bevoegdheden en de verdere ontmanteling van België. De vraag is of dat een oplossing is. Want in België bevinden alle begrotingen zich in zwaar weer.

INZICHT

Door de pandemie daalden het aantal overnachtingen en de omzetten in de hotelsector vorig jaar met bijna twee derde. Maar de coronaklap lijkt stilaan achter de rug. De kust beleeft hoogdagen. Ook in Limburg waren de hoteluitbaters nooit zo optimistisch. "En de topperiode moet nog komen, tussen midden juli en midden augustus."

DE ZOMER VAN DE HOOP

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) werkt aan een nieuwe fiscale hervorming. Wellicht gaat die in de richting van lagere lasten op arbeid, gecompenseerd door nieuwe fiscale inkomsten. De kmo-organisatie Unizo komt met een eigen voorstel: hervorm de personenbelasting om werken aantrekkelijker te maken.

INZICHT

'Sneller, hoger, sterker', is de leuze van de Olympische Spelen. De economie van het gastland Japan kan daar niet van dromen. Het land staat voor een gigantische demografische uitdaging: hoe kan het met een steeds slechtere conditie toch dezelfde economische prestaties leveren? Japan is zo een testlabo voor België en andere westerse landen die kampen met een vergrijzende en krimpende bevolking.

INZICHT

De Olympische Spelen van Tokio worden door de coronacrisis niet de toeristenmagneet waar Japan op had gehoopt. Economisch is de impact van het evenement beperkt. "De Spelen hebben vooral een symbolische waarde. Japan wil aan de wereld tonen dat het weer een energieke natie is", zegt Martin Schulz, de hoofdeconoom van de Japanse techgigant Fujitsu.

INZICHT

Heidi Rakels haalde brons op de Olympische Spelen in 1992 en bouwde later Guardsquare mee uit tot een snelgroeiende en belangrijke softwarespeler. Anderhalf jaar geleden moest ze het even rustiger aan doen. Haar volgende droom is het voorzitterschap van het BOIC, de overkoepelende sportorganisatie voor de Belgische delegatie voor de Spelen. "Mijn rugzak is weer leeg, ik kan er weer vol voor gaan."

INZICHT

Belgische bedrijven kunnen zeker meer dan het spreekwoordelijke graantje meepikken als de Verenigde Staten en de Europese Unie de koppen bij elkaar steken. Dat zegt Marianne Amssoms, voorzitter van BelCham.

HET BESTE UIT...

De problemen die deze eeuw nog op ons afkomen, zijn vaak nog veel complexer dan de pandemie die we hebben overleefd. Daar moeten we ons beter op organiseren, meent VUB-rector Caroline Pauwels. Toch is ze optimistisch. "Deze crisis heeft aangetoond dat we kunnen omgaan met onzekerheid, en dat er alternatieven zijn."

INSPIRATIE

Cowboy lanceerde onlangs de vierde generatie van zijn elektrische fiets en mikt met een nieuw model meer op vrouwen. Zijn klanten-ambassadeurs, Cowboys genoemd, moeten weer genieten van een rit naar het werk. "We hebben echt een impact op de mobiliteit in de stad", stelt oprichter en CTO Tanguy Goretti.

INSPIRATIE

St.Bernardus is veel meer dan de brouwerij die vroeger Westvleteren maakte. Het familiebedrijf is actief tot in Japan en innoveert zowel met bier als met marketing. CEO Julie Depypere neemt stilaan de rol over van haar vader Hans, die de brouwerij van de ondergang redde.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Dat Spanje tijdens de pandemie een van de zwaarst getroffen landen was, heeft de interesse van heel wat Vlamingen om er een tweede verblijf te kopen, niet getemperd. Maar het blijft zaak vooraf uw huiswerk te maken, want na die ellendige coronacrisis dreigen we nog makkelijker in een emotionele opwelling te kopen.

COVERVERHAAL

Tussen 2008 en 2018 namen de Italiaanse woningprijzen een forse duik, maar sindsdien zitten ze weer in de lift. Italië is echter een land met uitgesproken lokale verschillen, en die laten zich ook voelen op de vastgoedmarkt.

COVERVERHAAL