Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

De grote begrotingstekorten en de stijgende schuldgraad in Wallonië en Brussel zijn vaak vergeten oorzaken van de precaire Belgische overheidsfinanciën. Ze zullen de komende jaren leiden tot meer dan een verdubbeling van de rentelasten. Het verschil met Vlaanderen wordt onhoudbaar. "Als Wallonië en Brussel niet van koers veranderen, kom je de facto in een gescheiden land terecht", luidt de waarschuwing.

INZICHT

Mathias Miedreich, sinds vorige herfst de nieuwe CEO van Umicore, leverde met een ambitieus investeringsplan van 5 miljard euro een opvallend visitekaartje af. Dat de aandelenkoers een uppercut kreeg, neemt hij er noodgedwongen bij. De wereld zal hoe dan ook ondervinden dat Umicore onmisbaar is voor de elektrificatie van de auto, stelt Miedreich.

INZICHT

Een munt waarvan de wisselkoers wordt afgestemd op zijn ware koopkracht, het is eens wat anders dan de gebakken lucht van crypto. Dat zegt jan Longeval, adjunct-professor aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Proximus en Odoo gaan een alliantie aan. In een exclusief interview met Trends vertellen de CEO's, Guillaume Boutin en Fabien Pinckaers, wat de telecomoperator en de uitgever van software voor bedrijfsbeheer voor elkaar kunnen betekenen.

INZICHT

Als grote Belgische ondernemingen nieuwe leden voor hun raad van bestuur zoeken, kijken ze vooral naar ervaren mensen met operationele vaardigheden, stelde Heidrick & Struggles vast.

INZICHT

Alles elektrificeren lost de klimaatcrisis niet op, maar het is een goed begin. Al kunnen hernieuwbare energiebronnen Europa's behoefte aan gas voorlopig niet volledig wegnemen.

HET BESTE UIT...

Patrick Vandenrhijn is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT...

Een bedrijf runnen in een onzekere en volatiele wereld is geen gemakkelijke opdracht. De CEO van morgen is wendbaar, creatief, inspireert en geeft zijn mensen veel autonomie, terwijl hij de lange én de korte termijn in de gaten houdt.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Soms heb je geen zin in veel gedoe. Een snelle hap volstaat, áls het tenminste een goede is. En dan zit je bij Rocco Eats gebeiteld.

INSPIRATIE

Als het deze zomer echt te warm wordt, is een tripje naar het voormalige Coudenbergpaleis een uitstekend plan. De zomerexpo in de ondergrondse ruimtes van het paleis vertelt het verhaal van een opmerkelijke gebeurtenis.

INSPIRATIE

Op de Brusselse bouwwerven wordt massaal veel grond opgegraven. BC materials maakt van die grond circulaire en CO2-neutrale bouwmaterialen. Daarbij ook leemstenen, bestemd voor nieuwe Brusselse bouwwerven.

INSPIRATIE

Iedere maand stellen we een wetenschapper voor wiens werk belangrijk kan worden voor de economie. Hoe meer de wereld digitaliseert, hoe meer Georges Gielen op zoek moet naar analoge micro-elektronica. Met een Europese beurs probeert hij machinelearning in te schakelen in het ontwerp ervan.

INSPIRATIE

Let op als de emoties het overnemen, ook in de strijd voor de 'goede zaak', waarschuwt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES