Web weergave

'Anders dan aan het einde van de jaren zestig zie je niet één, maar veel breuklijnen ontstaan. Vandaag zijn er meer idealen dan ooit om voor te strijden. Of wantoestanden om je druk over te maken. Het is maar hoe je het bekijkt.' Dat zegt Wim Verhoeven, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Vaak klinkt de kritiek dat de overheid haar facturen doorschuift naar de volgende generaties. De kop van Jut is dan de 'potverterende' generatie van de babyboomers. De werkelijkheid is genuanceerder. De oudere generaties en de gepensioneerden dragen meer dan vroeger bij aan de sociale zekerheid. En door hun latere intrede op de arbeidsmarkt financieren de jongeren minder snel ons welvaartssysteem.

COVERVERHAAL

Na de bubbel thuis is er nu de bubbel op de weg. Veel vakantiegangers spelen op veilig en gaan liever met een mobilhome op reis. De markt groeide al stevig, dankzij de babyboomers die op leeftijd komen. Vandaag explodeert de vraag en kunnen de producenten niet langer volgen. "De krapte kan nog tot diep in 2023 aanhouden."

INZICHT

Wie op reis wil, heeft een coronacertificaat nodig. Wie volledig is gevaccineerd, kan zo'n QR-code krijgen. Een goed registratiesysteem voor vaccinaties is daarbij cruciaal. En dat blijken we in België te hebben.

INZICHT

Dewaele Vastgoedgroep werkt aan een wissel van de wacht. Filip Dewaele, zoon van stichter Pol Dewaele, wordt voorzitter en geeft de fakkel door aan operationeel directeur Sofie Spriet. Zij moet de groeispurt in goede banen leiden en digitaal een tandje bijsteken. "We wilden vermijden dat hier over tien jaar alleen nog zestigers rond de tafel zitten. Dat zou niet goed zijn voor de dynamiek van het bedrijf."

INZICHT

Boris Johnson heeft zijn volk voorspoed en welvaart beloofd na de brexit. Maar hoe realistisch is zijn idee van een 'global Britain'?

HET BESTE UIT...

Tesla heeft plannen voor een menselijke robot. Tesla-CEO Elon Musk zit nooit verlegen voor visionaire ingevingen, maar de werkelijkheid is dat we nog ver af staan van robots die autonoom beslissingen nemen zoals een doorsnee mens.

DE TOEKOMST IS DICHTERBIJ DAN U DENKT

Ondernemers trekken niet langer elk kwartaal met mappen vol facturen en horecabonnetjes naar de boekhouder: ze kiezen steeds vaker voor een onlinesysteem. De coronacrisis heeft die trend bevestigd en versneld. "De automatisering is een goede zaak", zegt Ellen Sano. "Accountants hebben nu meer tijd om relevant advies te geven."

INSPIRING FIFTY

Het coronavaccin was in minder dan een jaar klaar. We zouden haast vergeten hoe complex het hele ontwikkelingsproces is. De productie van het recentste product van GSK - een zonavaccin, en dus geen coronavaccin - toont hoe fragiel het kweken van een biologisch vaccin is. Trends mag exclusief meekijken.

INSPIRATIE