Trends

Web weergave

Een pensioen van 1500 euro na een loopbaan van veertig jaar, een beperkte toegang tot de sociale zekerheid voor nieuwkomers, een verlaging van de personenbelasting, voor vrijhandel maar tegelijk voor een migratiestop. Die verkiezingsbeloftes hebben Vlaams Belang op 26 mei geen windeieren gelegd. Een mix die de klassieke sociaaleconomische tegenstellingen overstijgt, aldus voorzitter Tom Van Grieken.

INTERVIEW

De voorbije jaren hebben aangetoond dat het idealisme van Facebook vaak niet meer is dan een laagje vernis. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

OPINIE

Brussels Airlines mag een bank vooruit in Lufthansa Groep en komt wellicht terecht bij de netwerkmaatschappijen, naast Lufthansa en Swiss. Maar waakzaamheid blijft geboden. Want voor CEO Carsten Spohr is verbeteren en veranderen een proces dat nooit ophoudt.

HET GEZICHT

Showpad tankt 70 miljoen dollar bij. De oprichters Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere willen met een goedgevulde oorlogskas voorop blijven in de snelgroeiende markt van software die verkoopteams ondersteunt.

BUSINESS

Een bedrijf dat een schadevergoeding eist van een ander bedrijf, kan zijn proceskosten binnenkort laten betalen door een externe partij. Het Nederlandse Liesker en het Belgische Deminor bieden binnenkort, los van elkaar, zo'n dienst aan. Bij succes krijgen ze een deel van de koek, bij verlies niks.

BUSINESS

2018 was een uitstekend jaar voor de Belgische activiteiten van Deutsche Post DHL. Grote baas Frank Appel is tevreden. "Als we zo voortdoen, kunnen we alleen maar blijven groeien in België." Die groei zit vooral in het Europese knooppunt van DHL in Zaventem.

BUSINESS

Zelfs in een afkalvende markt zijn er groeikansen. Het beste bewijs daarvan is Easypost. Deze maand opent de kmo uit Loppem een nieuwe vestiging in Gent voor de ophaling en de verdeling van brievenpost. Later dit jaar staan nog een uitbreiding naar het Groothertogdom Luxemburg en Frankrijk op het menu.

BUSINESS

Didier Clerx, de CEO van de Heylen Group, is verslingerd aan golf en trekt graag op citytrip. De veertiger houdt van geschiedenis, architectuur en de gedrevenheid om kathedralen te bouwen.

BUSINESS

Zo lang mogelijk werken met eigen middelen, of zo snel mogelijk geld ophalen? Het is een moeilijke keuze. "Het grootste gevaar is dat ondernemers geld ophalen bij een investeerder die niet dezelfde strategie heeft", waarschuwt Sophie Manigart van Vlerick Business School.

BUSINESS

Zakenevents op saaie locaties doen soms meer kwaad dan goed. Via het Brusselse boekingsplatform Spacehuntr krijgen bedrijven toegang tot unieke plekken in de stad.

BUSINESS

Buitenlandse investeerders hebben vorig jaar ruim 9000 nieuwe banen aangekondigd in België, het hoogste aantal in tien jaar. De logistieke sector vangt de meeste banen, terwijl de autosector een comeback maakt. Opvallend: China is op weg om de Verenigde Staten te onttronen als voornaamste buitenlandse investeerder.

BUSINESS

Voor de bedrijven die festivaltenten verhuren en verkopen zijn het drukke dagen.

ZOOM

Sindika Dokolo, de grootste verzamelaar van Afrikaanse kunst, toont in BOZAR een selectie uit zijn privécollectie.

AGENDA

De smartphone dient niet meer alleen om te bellen, maar ook om te surfen op het internet, muziek te beluisteren, video's te bekijken en contacten te onderhouden op sociale media. De ene na de andere operator speelt in op het schier oneindige gebruik van het hebbeding via een abonnement zonder datalimiet.

MONEYTALK

Deutsche Bank België rekent sinds 1 juli 1 procent instapkosten aan voor beleggingsfondsen van derden. "Dat is nog altijd veel minder dan wat de grote Belgische banken aanrekenen voor hun eigen fondsen", zegt een woordvoerder.

MONEYTALK

Voordat de aangiftetermijn na het overlijden van een dierbare verstreken is, kunt u aan Vlabel vragen wat het onroerend goed waard is. Maar de taak van Vlabel is belastingen te innen. Je gaat bij de duivel te biechten, zegt Anton Van Zantbeek, advocaat en gastdocent Fiscale Hogeschool.

MONEYTALK