Web weergave

Kostenbesparingen zijn voor bedrijven de meest voor de hand liggende manier om de coronacrisis uit te zweten, zeggen managementexperts. Ze hoeven hun businessmodel niet overhoop te gooien, maar moeten vooral de activiteiten afbouwen die onder druk staan. En ten slotte een no-brainer: inzetten op digitale transformatie.

COVERVERHAAL

80 procent van onze bedrijven zag zijn omzet en zijn winst dalen tijdens de coronacrisis. Meer dan 60 procent vreest voor zijn voortbestaan, leert een enquête van Trends. Maar de ondernemers blijven niet niet bij de pakken zitten.

COVERVERHAAL

De coronacrisis zorgt voor een bruuske rem op de investeringsijver bij de ondernemers. Terwijl veel bedrijven hun investeringsplannen uitstellen of annuleren, zijn er ook durvers die net nu versnellen. "Dit is niet het moment om op de rem te gaan staan", klinkt het bij investerende ondernemers.

COVERVERHAAL

Het constructiemaatwerkbedrijf Verhofsté uit Zele investeerde 2,5 miljoen euro in nieuwe kantoren, magazijnen en machines. En ondanks corona blijft het groeibedrijf aanwerven.

COVERVERHAAL

Belgen met een laagbetaalde baan dreigen in de langdurige werkloosheid of inactiviteit terecht te komen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

OPINIE

Fredje. Zo wordt Frederik Delaplace soms, achter zijn rug, genoemd bij Mediafin. Maar bij de VRT mogen ze zich niet verkijken op de kwinkslagen van de nieuwe CEO. De Vlaamse regering heeft een manager gevonden die er geen graten in ziet de openbare omroep in een zuinig en strak korset te snoeren.

HET GEZICHT

CdH, sp.a en Défi stellen een Googletaks van 3 procent voor op de Belgische omzet van de GAFA-bedrijven (Google, Amazon, Facebook, Apple) met meer dan 750 miljoen euro wereldomzet. De belasting kan waarschijnlijk rekenen op een politieke meerderheid en zou 150 miljoen euro opbrengen. Isabel Verlinden, die de internationale transferpricingpraktijk (de verrekening van de interne kostprijs bij multinationals) van PwC leidt, is not amused.

DE WEEK

Hein Lannoy stapte over van de financiële waakhond FSMA naar Assuralia, van een toezichthouder naar een belangenvereniging. Is hij een boswachter die stroper wordt? "Ik zie me eerder als een boswachter die een gids in het bos wordt", zegt de nieuwe CEO van Assuralia, de federatie van de verzekeringssector.

BUSINESS

Maarten Masschelein, jaren geleden een van de eerste werknemers bij de dataspecialist Collibra, richtte in 2018 met Tom Baeyens Soda op. Het ondernemersduo overtuigde dit jaar prestigieuze investeerders voor een kapitaalronde van 2,5 miljoen euro en stoomt zich klaar voor de internationale lancering in het najaar.

DURVERS

SpectronX in Wetteren ontwikkelt desinfecterende toestellen die gebruikmaken van lichttechnologie. Het jonge bedrijf wordt bijgestaan door de afdeling virologie van de Universiteit Gent.

DURVERS

De start-up Firmalyzer was begin dit jaar helemaal klaar om zijn product te testen in grote bedrijven, toen het coronavirus het land lamlegde. "We kwamen op het idee onze software te integreren in producten die de bedrijven al gebruiken", zegt CEO Zahra Khani.

DURVERS

Bij de Gentse ICT-dienstverlener SpotIT geeft oprichter Steven Vynckier de fakkel door aan de nieuwe CEO, Jürgen Verniest. Door de coronacrisis mikt de specialist in netwerken en beveiliging dit jaar op een omzetgroei van 30 in plaats van 50 procent. Maar het duo blijft de crisis als een kans zien, in het bijzonder voor hun dienstentak.

DURVERS

"Houd dit jaar vakantie in eigen land." Politici en virologen kunnen het niet genoeg benadrukken. En waarom dan niet eens iets anders kiezen dan het obligate appartement aan zee of het huisje in de Ardennen? Wie even zoekt, vindt zeker een origineel concept.

BUSINESS

Telkens als de mens wordt geconfronteerd met de grenzen van zijn weerbaarheid, bekruipt hem een gevoel van onbehagen en angst. Dat zegt advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen Jean-Pierre Blumberg.

BUSINESS

De coronacrisis en het inzakken van het reisverkeer brengt de grote autoverhuurbedrijven in de wereld in ernstige problemen. Het Duitse Sixt deelt in de klappen, maar "voor ons is het ook een enorme kans", zegt CEO Erich Sixt.

BUSINESS

Vlaanderen slaagt er almaar beter in materialen in gesloten kringlopen te houden. Ook het aantal banen in de recyclagesector neemt toe. Maar er is nog veel werk aan de winkel om van onze regio een circulaire economie te maken.

BUSINESS

Liegen doen we tot 30 procent van de tijd. Om collega's niet te kwetsen bijvoorbeeld, of om zelf wat meer te schitteren. Al die leugentjes kunnen om bestwil lijken, maar volgens Judi Ketteler kunnen ze ernstige schade toebrengen aan de economie.

AFTERWORK

Zowel de werkgevers als de werknemers zijn door het nieuwe coronavirus in snelheid gepakt. Nu het stof wat gaat liggen, moeten de overheid, de werknemers en de werkgevers goed nadenken over hoe ze het werk thuis én op de werkvloer het beste kunnen regelen.

MONEYTALK

Voor studenten en mensen die regelmatig een centje bijverdienen via uitzendarbeid of een flexi-job kondigt de zomer zich wellicht iets minder zonnig aan dan verhoopt. Arbeidsmarktexperts verwachten vooral een impact van de coronacrisis op de horeca en de evenementensector, maar houden tegelijk nog een slag om de arm.

MONEYTALK

Op lange termijn presteren familiaal gerunde bedrijven beter dan de beurs. Maar in 2020 moesten ze evenveel terrein prijsgeven als de beursindexen.

MONEYTALK