Trends

Web weergave

President Joe Biden zet met een keynesiaans beleid een turbo op de Amerikaanse economie. Wat zullen de Verenigde Staten daarmee oogsten? Roaring twenties, stevige groei of toch vooral inflatie? Daan Struyven, die het global economics team van Goldman Sachs mee leidt, is uw gids in de nieuwe economie na de pandemie.

INTERVIEW

De coronacrisis duwde de prijzen even omhoog, maar sinds vorige zomer neemt de concurrentie tussen de supermarkten steeds hardere vormen aan. De prijzen van Colruyt en Albert Heijn zijn al meer dan 10 procent goedkoper dan het gemiddelde. Het is er nu zelfs goedkoper winkelen dan voor corona.

INZICHT

De Amerikaanse inflatie is gestegen naar 5 procent. Dat is even schrikken. Maar de Amerikaanse centrale bank laat zich niet van de wijs brengen. Ze blijft met het inflatievuur spelen, om de coronalittekens op de arbeidsmarkt tot een minimum te beperken.

INZICHT

Autodealers lijken wel een uitstervend ras. Almaar meer garagehouders stoppen door de toenemende complexiteit en de flinterdunne marges. D'Ieteren, de invoerder van Volkswagen, timmerde samen met de concessionarissen aan een strategie. Ze werkt.

INZICHT

Trends brengt iedere week het beste uit de toonaangevende financieel-economische media in Europa. Binnenkort zijn superpiloten zoals in Top Gun niet meer nodig. Kunstmatige intelligentie leert nu ook gevechtsvliegtuigen te besturen. Critici roepen op tot een verbod op volautomatische moordmachines. Maar daar is het waarschijnlijk te laat voor.

HET BESTE UIT...

Pieter Verstraete is bedrijfsadviseur in China

HET BESTE UIT...

Het geld op de spaarrekeningen van de vijftigers vindt zijn weg naar een tweede verblijf aan de kust. De nadruk ligt op nieuwbouw, want dat is vastgoed zonder zorgen. Her en der dreigt een tekort. Bestaande woningen zijn minder in trek.

COVERVERHAAL

De combinatie van de aanhoudend sterke vraag en het krappe aanbod leidt tot een gespannen markt in De Panne.

COVERVERHAAL

De Nederlandse filosofe Daan Roovers zat in het midden van haar tweejarige termijn als Denker des Vaderlands, toen corona een einde maakte aan haar haastige leven met wel elke avond een lezing ergens te lande. Dat schiep ruimte om nog meer na te denken over de samenleving. "Al dat gereis en gesjouw, dat kan ook wel wat minder."

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Amani Spaces verdient het label omdat het thuiswerk aangenamer probeert te maken. Corona heeft de Belg leren thuiswerken. De start-up Amani Spaces wil hem nu leren tuinwerken. De modulaire tuinkantoren van Amani Spaces combineren prefabbouw met design en comfort op maat.

INSPIRATIE

Ze groeide uit van het enige meisje in de studie informatica tot een topvrouw in de IT-sector. Van de opkomst van computers tot de barst in de dotcombubbel: Irene Veldstra zat er middenin. 'Telkens als ik van werk veranderde, deed ik dat bij voorkeur in een volledig andere functie. Die variatie en nieuwe uitdagingen zijn mijn drijfveren.'

INSPRING FIFTY

Weinig Belgische studenten slagen erin een baan bij een grote zakenbank in de Londense City te bemachtigen. London Banking Circuit brengt daar verandering in. Jaarlijks organiseert het een rekruteringsweek voor twintig studenten in het financiële centrum. "Er is meer dan genoeg talent in België om de top van het zakenbankieren te halen."

ADVIES

'Wie met gemeenschapsgeld werkt, moet bereid zijn verantwoording af te leggen. Een methode om niet-financieel rendement te meten is de social return of investment (SROI). Al leert een vergelijking dat de ene organisatie kwistiger waarde toekent aan de baten voor de maatschappij dan de andere.'

MILLENNIALS AAN HET WOORD