Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

'Er bestaat een geweldige remedie tegen de collectieve verarming waar onze economie mee te maken krijgt. Die remedie bestaat uit één woord: werken. Zolang de arbeidsmarkt matig functioneert, is elke duurzame oplossing voor onze economische uitdagingen mijlenver weg.' Dat zegt Wim Verhoeven, hoofdredacteur van Trends.

INTRO

Vaccins die zijn aangepast om mutaties van het coronavirus te bekampen, moeten veel sneller goedgekeurd raken. Dat stelt BionTech-CEO Ugur Sahin. Nu gaan maanden verloren, omdat aangepaste vaccins eerst klinische testfases moeten doorstaan. Viroloog Johan Neyts volgt die stelling.

ACTUA

De Franse bank BNP Paribas wil haar sectorgenoot ABN AMRO overnemen, maar de Nederlanders houden de boot af. Toch valt er iets te zeggen voor de fusieplannen.

INZICHT

Met de overname door Bain Capital zet House of HR een nieuwe stap in zijn groeiproces. Trends sprak met CEO Rika Coppens en oprichter en medeaandeelhouder Conny Vandendriessche over de uitdagingen van het hr-bedrijf, zoals overnameplannen, de arbeidskrapte en het groeiend belang van digitale hr. Ze hebben het ook over hun passie voor vrouwelijk ondernemerschap, dat het de voorbije twee jaar moeilijk heeft gehad: "Covid heeft niet in ons voordeel gespeeld. Velen zijn teruggekeerd naar de keukentafel."

INZICHT

Middelkerke en Westende bekomen van een rush op de vastgoedmarkt. "Verkopers die hun pand tegen een zotte prijs in de markt durfden te zetten, bleken daar niet zelden succes mee te boeken."

INZICHT

De prijzen van nieuwbouwappartementen stijgen stevig in De Haan-Wenduine. Op de markt van het bestaande vastgoed stabiliseren de prijzen.

INZICHT

De Blankenbergse vastgoedmarkt zet het positieve elan van 2021 door in 2022. Maar aan de forse prijsstijgingen lijkt een einde te komen.

INZICHT

Op de duurste vastgoedmarkt van de kust gaat het er iets meer ontspannen aan toe dan in 2021.

INZICHT

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Corona veroorzaakte paradoxaal genoeg een boom in de verkoop van jachten. SeaNet Europe probeert daarvan te profiteren en biedt co-eigenaarschap van luxejachten aan. "Het heeft wat moeite gekost om onze geloofwaardigheid op te bouwen, maar geen enkele eigenaar heeft al afgehaakt", zegt CEO Matty Zadnikar.

INSPIRATIE

'Ik wil een warme oproep lanceren. Als u een sociale onderneming ziet waarvan de activiteiten u na aan het hart liggen, help die dan. Luister naar wat ze nodig hebben, en help ze met kennis, advies en expertise.' Dat zegt Nikolay Dentchev, professor ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

INSPIRATIE

In 2018 werd hij gastro-bistro van het jaar en in 2021 won hij de prijs voor het beste groentegerecht bij Gault&Millau. Tijdens de lockdown veranderde Bruno Timperman zijn neobistro Bruut in een sharingconcept in twee shiften: Brutal by Bruut. Nu serveert hij zijn menu weer: gastronomischer en esthetisch nog uitgepuurder.

INSPIRATIE

Ze won in 2019 de Special Mention Award op de Biënnale van Venetië en in 2017 de Belgian Art Prize. Toch blijft de Nigeriaans-Belgische kunstenares Otobong Nkanga hier vrij onbekend. Een solotentoonstelling brengt daar verandering in.

INSPIRATIE

Tommie Smith en John Carlos, de zwarte atleten die op de Olympische Spelen van Mexico 68 protesteerden tegen rassendiscriminatie, krijgen op 23 juni een eredoctoraat aan de KU Leuven. Sinds hun actie is in de sportwereld weinig en tegelijk heel veel veranderd. "Voor toekomstige sportmanagers is verantwoord ondernemen bijna een vanzelfsprekendheid", stelt sportsocioloog Jeroen Scheerder vast.

INSPIRATIE

De Trends Impact Awards belonen kmo's en grote bedrijven die een duurzame impact hebben op hun omgeving. Er zijn zes categorieën en één Global Impact Award voor het meest alomvattende project. Deze week stellen we de Trends Impact Award voor digitalisering voor.

INSPIRATIE

Meritocratie is al te vaak aristocratie geworden. Die vaststelling ondergraaft een van de sterkste ideologieën in onze samenleving, zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

INSPIRATIE

Maandag vertrok geen enkele vlucht op Brussels Airport als gevolg van een staking het veiligheidspersoneel van G4S. De komende dagen zijn nog acties gepland. Waar hebben gedupeerde passagiers recht op?

ADVIES

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Een minimumpensioen van 1.500 euro voor mensen met een volledige loopbaan is ons beloofd. Waar de regering de middelen daarvoor zal halen, is voorlopig een raadsel. Het aanvullend pensioen blijft voorlopig buiten schot, maar voor hoelang?

ADVIES