Web weergave

De markt denkt dat de Fed eerder vroeg dan laat rechtsomkeer zal moeten maken om de economie te hulp te snellen. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

De migratiecrisis heeft haar hoogtepunt nog niet bereikt. Door de demografische explosie in Afrika staan de komende decennia miljoenen mensen klaar om naar het Europese eldorado te vluchten. Die beweging tegenhouden lijkt onmogelijk. Afremmen kan wel.

COVERVERHAAL

Hans-Werner Sinn is een sterke voorstander van de Europese integratie. Terwijl veel Europeanen vinden dat Brussel te veel macht heeft, wil hij nog een stapje verder gaan. "Ik zou als eerste een Europese defensiemacht willen hebben."

INTERVIEW

De machtsstrijd tussen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU), en bondskanselier Angela Merkel (CDU) over het migratiebeleid gaat de verlengingen in. Seehofer wil de Europese top van eind deze maand afwachten vooraleer hij eenzijdig migranten de grens over zet. Dreigen en dan inbinden: het is het wezenskenmerk van de Beier.

HET GEZICHT

Minister-president Geert Bourgeois klaagt over het dalende niveau van het Vlaamse onderwijs. Die vaststelling is correct. Met de conclusie dat we te veel aandacht besteden aan welbevinden, is onderwijs- specialist Kristof De Witte (KU Leuven) het niet eens. Roeland Byl

DE WEEK

De Zweed Mats Rahmström volgde Ronnie Leten op als CEO van het Zweedse industriële concern Atlas Copco. De Limburger Leten werd beschouwd als de beste garantie voor het behoud van de Belgische activiteiten. "Maar het is niet nodig nerveus te worden", sust Rahmström in een exclusief gesprek.

BUSINESS

Nog geen 24 uur nadat een beloftevolle Belgische start-up zich heeft laten opkopen, zorgt het Nederlandse Adyen met een verdubbeling van de koers voor een indrukwekkend beursdebuut. Dat Belgische start-ups niet doorgroeien tot succesvolle en onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven komt door een gebrek aan macht, niet door een gebrek aan ambitie.

BUSINESS

Terwijl de Belgische vleessector kreunt onder de schandalen, groeit Ellis Gourmet Burger gestaag. Binnen vijf jaar mikt de hamburgerketen op 75 restaurants. Ook Gimv en Top Brands stappen in het kapitaal. "We willen ooit de perfecte hamburger maken. Mensen zouden beter minder, maar beter vlees eten."

BUSINESS

De Brusselaar Grégoire Dallemagne leidt sinds 2011 EDF Luminus. De natuurliefhebber wou ooit bloemist en ornitholoog worden en fietst graag in de Franse Alpen.

BUSINESS

Xavier Piesvaux staat negen maanden aan het roer van Delhaize. De nieuwe CEO heeft onlangs de strategie uiteengezet die de keten van de leeuw er bovenop moet helpen. Sommigen zien er een heilzame terugkeer naar de roots in, anderen een door moedermaatschappij Ahold opgelegde koers.

ANALYSE

De zusterbanken Bank J.Van Breda en Delen Private Bank lanceren een app waarmee particulieren kosteloos en anoniem hun vermogen kunnen analyseren. Bank de Kremer borduurt voort op de strategie van vermogensbegeleiding gestart na de overname van ABK door Van Breda.

BUSINESS

Het designmeubilair van het West-Vlaamse familiebedrijf Extremis wordt geëxporteerd naar tachtig landen. Ontwerper en zaakvoerder Dirk Wynants wil zijn omzet de komende jaren verdubbelen naar 20 miljoen euro. Het partnership met Steelcase, wereldwijd de grootste producent van kantoormeubilair, past in dat ambitieuze plaatje.

BUSINESS

De zomer brengt ook dit jaar weer de muziekfestivals, WK-dorpjes en tal van andere buitenevenementen zonder vaste toiletten. Producenten van mobiel sanitair zien een tendens naar meer luxe.

ZOOM

Het digitaal platform Play it Safe geeft spelenderwijs opleidingen in preventie en veiligheid voor ziekenhuizen en bedrijven. Online of via de mobiele app kunnen medewerkers eender wanneer en in hun eigen tempo de opleiding doorlopen.

BUSINESS

Automatisering en de cloud doen nieuwe rollen ontstaan in de boekhoudwereld. UnifiedPost en ClearFacts profiteren daarvan, elk op hun manier.

BUSINESS

De spelende mens is het thema van een interactief kunstparcours in Kortrijk. Stadsmarketing of teken des tijds?

AGENDA

De Raad van State heeft enkele beslissingen van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) teruggedraaid. "Tot hiertoe mocht Vlabel om het even wat verkondigen", reageren de twee advocaten die naar de Raad van State trokken. "Dit verandert alles."

MONEYTALK

Genderdiversiteit is het nieuwe beleggingsthema. Banken en verzekeraars lanceren financiële producten die inspelen op die trend. Is het alleen een mooi marketingverhaal? Of mogen beleggers echt een beter rendement verwachten?

MONEYTALK