Trends

Web weergave

Maakt de coronacrisis een abrupt einde aan de hausse van de vastgoedmarkt aan de kust? De recentste cijfers suggereren dat de prijzen onder druk staan, maar de vastgoedprofessionals zien nog geen daling. De appetijt voor kustvastgoed lijkt allerminst aangetast. Sommigen zien zelfs een stormloop van kopers die zich nog snel van een stekje aan zee willen verzekeren.

COVERVERHAAL

Het voorbije jaar was over de hele lijn een boerenjaar voor het vastgoed in Knokke. Zelfs een mokerslag als de coronacrisis lijkt de lokale vastgoedmarkt nauwelijks te deren.

COVERVERHAAL

Bredene profileert zich als het rustige alternatief aan de kust, gelegen tussen de stad Oostende en het toeristisch aantrekkelijke De Haan. Het blijft een goedkope gemeente, maar de inhaalbeweging is bezig.

COVERVERHAAL

Met Thierry Bodson komt een Waalse regionalist aan het hoofd van de socialistische vakbond ABVV. Op de federale sociale zekerheid na, interesseert het Belgische niveau hem maar matig. Toch zal de Luikenaar straks meer dan hem lief is over de taalgrens moeten kijken.

HET GEZICHT

Goedkoop geld houdt ongezonde bedrijven in leven, met kwalijke gevolgen voor de economie, zoals overaanbod, deflatoire druk en lagere groei. Het probleem ligt deels aan zwakke banken die kredieten aan de zombiebedrijven niet durven af te schrijven, aldus een nieuwe studie. Pas met stevig gekapitaliseerde banken kan de lage rente goed werk doen.

BUSINESS

Kinepolis groeide met Nicolas De Clercq als CFO uit tot een wereldspeler in de bioscoopsector. Hij is een schoolvoorbeeld van een CFO met een sterke ondersteunende rol naast de CEO. "Ik werk het beste als er een vertrouwensband is."

BUSINESS

Trends en Trends-Tendances reiken jaarlijks een trofee voor de Deal of the Year uit. Daarvoor komen alle fusies, overnames en kapitaaloperaties in aanmerking waarbij in 2019 een Belgische onderneming betrokken was. Hieronder vindt u de vijf deals die de jury heeft geselecteerd, en waaruit de laureaat wordt gekozen. Het belangrijkste selectiecriterium is de financiële en strategische meerwaarde die de deal voor de stakeholders creëert.

BUSINESS

De coronacrisis raakte de arbeidsmarkt midscheeps. De Belgische en Vlaamse werkzaamheidsgraad van voor de crisis komt niet snel terug. Vorige crisissen - de naschok van de tweede oliecrisis begin jaren tachtig en de financiële crisis van 2008 - leren dat een arbeidsmarkt vele jaren nodig heeft om te herstellen.

BUSINESS

Umbi begeleidt patiënten digitaal bij poliklinische ziekenhuisbezoeken en biedt artsen een cockpit voor het beheer van die consultaties.

BUSINESS

De voorbije maanden stelden wij de Ambassadeurs van de Gazellen per provincie voor. Hier vindt u de Ambassadeurs van de snelste groeiers van heel Vlaanderen. Daarmee sluiten we de Gazellen-competitie af. In de Gazellen Gids hebben we alle Ambassadeurs voor u verzameld.

GAZELLEN

Dankzij een sterke organische groei en een slimme strategie is Tobania uitgegroeid tot een van de grote businessconsultancy- en IT-integratoren op de Belgische markt. Het voorbije jaar nam het bedrijf twee nichespelers over. CEO Lode Peeters kijkt uit naar internationale kansen.

GAZELLEN

Door de combinatie van organische groei en overnames zag de IT-dienstverlener ESAS zijn omzet in 2019 verdubbelen tot 165 miljoen euro. Na een hertekening van de aandeelhoudersstructuur is het bedrijf helemaal klaar voor verdere groei.

GAZELLEN

Jarenlang investeerde het Antwerpse Cyborn in de uitbouw van een kernteam van toptalenten en in een gesofisticeerde 3D-animatie- en gamestudio. "Na twintig jaar is het bedrijf op een kantelmoment gekomen. We zijn een toonaangevende speler in de creatie van complexe karakters geworden, de digital humans", zegt CEO Ives Agemans.

GAZELLEN

Dagelijks weeft Louis De Poortere in zijn fabriek in Moeskroen 30.000 vierkante meter tapijt. Het negentigjarige bedrijf produceert zowel eigen collecties als maatwerk. Esthetische designs met veel kleur, semihandwerk en betaalbare kwaliteit zijn het handelsmerk.

MADE IN BELGIUM

De 24-jarige Arnout Van de Meulebroucke kreeg begin juni zijn ontslagbrief bij Bringme, maar dat is verre van een drama. Van CEO Jo Vandebergh krijgt hij een investering van 1 miljoen euro mee om zijn cybersecurity-starter Phished uit te bouwen.

BUSINESS

Een merk moet op lange termijn een relatie opbouwen met de consumenten. Dat is een wijdverbreid idee, maar toch ziet Tom Van den Bergh steeds meer merken verdwalen en verdwijnen. Hij goot zijn analyse in een boek en wij polsten naar zijn ongerustheid.

BUSINESS

De eerste start-ups hebben hun intrek genomen in BlueChem, de Antwerpse incubator voor onderzoek en ontwikkeling voor duurzame chemietoepassingen. Met het initiatief hoopt de sectorfederatie essenscia ons land op termijn op de kaart te zetten als wereldcentrum voor ecologisch innovatieve chemie.

BUSINESS

De zomervakantie begint over twee weken. Velen vragen zich af of een geplande reis naar het buitenland nog kan doorgaan. Anderen twijfelen of ze nog wel op reis willen. En nog anderen denken erover na om nu een reis te boeken of nog even af te wachten.

MONEYTALK

De winkels en de horeca zijn weer open, maar daarmee is de klant nog niet teruggekeerd. Sommige ondernemers moeten iets doen: hun activiteiten aanpassen, die uitbreiden of een heel andere weg inslaan. Hoe begint u daaraan?

MONEYTALK

Covid-19 heeft de vergrijzing als beleggingsthema niet onderuitgehaald. Maar senioren zullen mogelijk wel twee keer nadenken voor ze nog geld uitgeven aan cruises, concerten of een kamer in een woon-zorgcentrum.

MONEYTALK