Web weergave

Als het huidige systeem van toelatingsproeven en quota niet werkt, is afschaffen of hervormen de logische weg. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

OPINIE

El Salvador aanvaardt als eerste land de bitcoin als wettelijk betaalmiddel. Achter de bitcoin en andere cryptomunten schaart zich een uitdijende harde kern van hardcore fans. De volatiliteit en de kritiek deren hen niet. Ze kijken op een radicaal andere manier naar de economie, met veel onvrede over de aanpak van de financiële crisis van 2008. Welkom in het hoofd van de cryptofan.

COVERVERHAAL

Het is niet ondenkbaar dat de zaak-Jürgen Conings in België gevolgen zal hebben voor het sociale krediet tussen onze burgers. Dat zegt Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits.

INZICHT

Het Belgische Fortino Capital Partners heeft een nieuw fonds afgesloten voor beloftevolle technologiebedrijven. Met 105 miljoen euro is het een van de grootste in België. De oprichters Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes kijken ondertussen wel al een tijdje buiten de landsgrenzen.

INZICHT

Het wereldwijde streven naar schone energie jaagt een supercyclus in grondstoffen aan, net nu het aanbod slabakt door jarenlange bezuinigingen bij de mijnbouwers.

HET BESTE UIT...

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio. Ze is ook voorzitter van BelCham

HET BESTE UIT...

De uiterst linkse PVDA bestookt haar volgers op de sociale media de jongste weken met heel uitgesproken meningen over sociaaleconomische thema's: verlaag de pensioenleeftijd naar 65 jaar, het loonakkoord is absurd en oneerlijk, het is hoog tijd voor een miljonairstaks, enzovoort. Trends heeft ze gewogen en veel te licht bevonden.

INZICHT

Al meer dan twintig jaar schrijft Ronald Meeus over computergames, al veertig jaar is de journalist ook een gamer. Zijn nieuwe boek grasduint door zestig jaar computergames en pleit voor meer erkenning voor het medium. "Zelfs met honderd medespelers versla je niet zomaar een enorm beest in World of Warcraft. Zo'n raid coördineren vergt het leiderschap van een echte manager."

INZICHT

De krapte op de arbeidsmarkt noodzaakt werkgevers om voor een gediversifieerde wervingsstrategie te kiezen. BeCode en Molengeek zijn pioniers in het aanbieden van IT-opleidingen voor een inclusieve arbeidsmarkt. Stilaan zien ook de overheid en werkgevers de meerwaarde ervan in.

DOSSIER IT-OPLEIDINGEN

Meer Belgen opleiden tot IT'ers is één ding, maar daarnaast zijn er ook internationale werknemers nodig om onze jonge technologiebedrijven te doen groeien. De Belgische start-ups en scale-ups doen stevig hun best om hen aan te trekken. Maar buitenlandse IT'ers laten België nog te vaak links liggen.

DOSSIER IT-OPLEIDINGEN

Smooved maakt verhuizen gemakkelijk door automatisch alle contracten voor de verzekering, gas, elektriciteit, water en internet te vergelijken, en die te verfijnen zodat de klant goedkoper af is en makkelijk contracten kan afsluiten.

INSPIRATIE

Nieuw-Zeeland heeft een welzijnsbegroting opgesteld. De techgigant Cisco keert een premie uit aan behulpzame collega's. De Britse econome Noreena Hertz ziet daarin tekenen van een omslag naar een minder hard kapitalisme. Die trend zal zich na de coronapandemie nog doorzetten. "We moeten meer investeren in relaties. Verbinding heeft ons door deze crisis geloodst."

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. De Voka-studie verdient het label omdat ze inzicht geeft in hoever de circulaire economie begint door te dringen op bedrijfsniveau.Meer dan drie kwart van onze productiebedrijven is bezig met circulair ondernemen, en dan vooral met de recyclage van materialen. Dat wijst een studie van Voka Antwerpen-Waasland uit. Maar voor de meeste ondernemingen moet de ommezwaai nog komen.

INSPIRATIE

Maak een planning die de hele aanvoerketen gesmeerd laat lopen. Voor velen klinkt die opdracht als een nachtmerrie, maar voor Anita Van Looveren is ze een droom. Het resultaat mag worden gezien: als CEO van Operations Management Partners, of kortweg OMP, plant ze de groei van de wereldleider in planningsoplossingen tot in de puntjes.

INSPRING

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Happy Hours Market verdient het label omdat het voedselverspilling tegengaat. Het Brusselse Happy Hours Market lonkt naar Vlaanderen, het Franse Phenix streek vorige week neer in Brussel en het Deense Too Good To Go is al een bekend merk in ons land. Door slim gebruik te maken van technologie en samen te werken met partners gaan ze de strijd aan tegen de voedselverspilling.

INSPIRATIE

59 procent van de Europeanen eet wel eens een maaltijd zonder vlees. Om die groeiende groep flexitariërs te voeden zijn almaar meer vegetarische hamburgers en worsten nodig. Biowanze maakt de proteïnen voor die plantaardige producten.

INSPIRATIE

'Plaats minderheidsgroepen meer in machtsposities. Zodra ze er zijn, krijgen ze een faire kans.' Dat zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens,

INSPIRATIE

Drogere zomers en de stijgende prijs van leidingwater doen ons uitkijken naar goedkopere alternatieven voor onze watervoorziening. De meest betaalbare - en in veel gevallen ook de wettelijk verplichte - oplossing is een regenwaterput. Een eigen grondwaterput is niet enkel duurder, specialisten vinden die in Vlaanderen ook een zinloze investering.

ADVIES

Als er niets gebeurt, liggen uw bankgegevens straks op straat. Die boodschap sturen de advocaten Charlotte Lardenoit en Nele Somers de wereld in. Ze trekken naar het Grondwettelijk Hof om uw privacy te beschermen.

ADVIES