Als Trends abonnee heb je toegang tot

Web weergave

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ACTUA

De ECB bindt eindelijk de strijd aan met de hoge inflatie. De cavalerie is laat, omdat de centrale banken zich totaal verkeken hebben op het agressieve prijsbeleid van de ondernemingen, die de kans zagen hun kosten vlot door te rekenen in de eindprijzen. De prijszettingsmacht van de bedrijven maakt van de hoge inflatie een hardnekkig beestje.

INZICHT

Triginta mikt op vastgoedniches met een maatschappelijke relevantie. Niet toevallig gaat het dan vaak om projecten waar de grote vastgoedspelers zich geen raad mee weten. Met de steun van enkele vooraanstaande Vlaamse investeerders wil Triginta tegen 2026 een vastgoedportefeuille van 700 miljoen euro opbouwen.

INZICHT

Op de festivalweides zullen deze zomer ongetwijfeld de hoedjes, truien en T-shirts met het kenmerkende Aldi-patroon in het oog springen. Is de kledinglijn van de discounter een geslaagde marketingstunt? Of is het gewoon fijn een beetje marginaal te zijn?

INZICHT

Het stikstofdossier betekent voor veel boeren de zoveelste mokerslag. De Vlaamse Landmaatschappij, het overheidsbedrijf achter de fameuze rodebedrijvenlijst, is het mikpunt van kritiek. Wie is die discrete boeman van de boeren?

INZICHT

Patrick Vandenrhijn (55) is de CEO van de Duitse machinebouwer voor de elektronica-industrie bdtronic

HET BESTE UIT..

Voordat een bankier u advies kan geven, moet hij of zij u leren kennen. Bij de meeste banken is het resultaat van zo'n kennismaking dat u een beleggingsprofiel krijgt aangemeten. We stelden een twintigtal vermogensbeheerders vragen over de manier waarop zo'n profiel tot stand komt en welke gevolgen ze eraan vastknopen.

VERMOGENSBEHEER

De Europese regelgever heeft de kostentransparantie van financiële producten en diensten een boost gegeven. Maar het blijft een ingewikkeld kluwen, ook bij private banken en vermogensbeheerders. "Ze kunnen hun vergoedingen aanpassen à la tête du client."

VERMOGENSBEHEER

De hogere rente en hogere kosten voor compliance en digitalisering bestendigen de consolidatiebeweging op de markt van de private banking. Maar de klanten blijven ook hun gading vinden bij kleine, onafhankelijke vermogensbanken die vasthouden aan een heel persoonlijke dienstverlening.

VERMOGENSBEHEER

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

Niet toevallig op Global Wind Day - 15 juni - lanceerden de 33 burgercoörperaties die in ons land werken rond hernieuwbare energie de nieuwe coöperatieve vennootschap SeaCoop. Daarmee willen ze participeren in de nieuwe windturbineparken in de Prinses Elisabethzone voor onze kust. Eind dit jaar bepaalt de regering de voorwaarden voor de tender.

INSPIRATIE

Het Vlaamse businessangelnetwerk BAN Vlaanderen internationaliseert door samen te werken met buitenlandse organisaties en verandert zijn naam in BAN Flanders. Algemeen directeur Reginald Vossen is sinds maart ook de voorzitter van de Business Angels Europe Club.

INSPIRATIE

Veolia recupereert kleine metaaldeeltjes uit Brussels bedrijfsafval. Die deeltjes filtert het uit bodemassen, het residu dat achterblijft na de afvalverbranding. Het transport van afval en bodemassen gebeurt grotendeels via het water.

INSPIRATIE

Terwijl de wereld over het algemeen veiliger is geworden, leeft het idee dat we collectief banger zijn. 'Beslissen op basis van angst betekent niet automatisch dat je irrationeel bent', stelt psycholoog Bram Vervliet, die al twintig jaar onderzoek doet naar de betekenis van angst.

INSPIRATIE

Bij Glou Glou in Borgerhout kun je enkel aan de wijn. Of je duikt in het gastronomische aanbod met een of meer gerechtjes om te delen.

INSPIRATIE

De Fondation Beyeler viert de honderdvijftigste geboortedag van Piet Mondriaan met een tentoonstelling die aantoont hoe de Nederlander is uitgegroeid tot een abstracte pionier.

INSPIRATIE