Trends nr. 24 | 13 juni 2019

Web weergave

Vastgoed aan de kust: nieuwbouw heeft de wind in de zeilen

Projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars aan de kust kloppen overuren. De vraag naar kustvastgoed klimt weer naar recordhoogten. Toch noteerden de notarissen voor het eerst sinds lang een daling van de appartementenprijzen.

COVERVERHAAL

Een levenslijn voor links

De sociaaldemocrate Mette Frederiksen is op weg om de nieuwe premier van Denemarken te worden. Haar recept: een economische ruk naar links met meer sociale uitgaven, gekoppeld aan een streng migratiebeleid.

HET GEZICHT

Minder kans op techtitanen

De Amerikaanse overheid maakt zich op om de dominantie van Google, Apple en andere techgiganten aan te pakken. Ze volgen daarmee de harde aanpak van de Europese Unie onder leiding van Europees commissaris Margrethe Vestager. Veel meer dan over miljardenboetes gaat het om hoe de techsector nieuwe innovatieve bedrijven laat doorgroeien tot concurrenten van de techreuzen.

BUSINESS

Destiny neemt Fuzer en Escaux over

Destiny neemt zijn sectorgenoot Fuzer en het moederbedrijf Escaux over. De telecomspeler verstevigt zo zijn positie in de zakelijke markt met een totaalaanbod voor onlinetelecomdiensten. "Cloudcommunicatie voor bedrijven wordt in België een markt van 900.000 gebruikers tegen 2022", zeggen CEO Daan De Wever en managing director voor België Joachim Lauwers.

BUSINESS

Visitekaartje met digitaal kantje

Visitekaartjes zijn de sleutel tot interessante contacten in het zakenleven. Het Gentse Cardify ontwikkelde een fysiek visitekaartje met digitale troeven.

BUSINESS

'Een beetje rock-'n-roll in het rusthuis, mag het?'

Als maatschappij is het onze plicht goed voor onze ouderen te zorgen. We brengen hen onder in veilige rusthuizen, serveren makkelijk te kauwen voeding en beschermen de bejaarden tegen de kou of de zon. Maar overdrijven we niet? Veronderstellen we niet onterecht dat ouderen betutteld willen worden? En moeten we hen niet vooral aanspreken op wat ze wél nog kunnen? Een portret van drie organisaties die bejaarden au sérieux nemen. "We mogen ouderen niet onderschatten, we moeten ze net uitdagen."

BUSINESS

Deelstaten en lokale besturen betalen groeiend deel van de pensioenfactuur

De pensioenfactuur voor de statutaire ambtenaren van de lokale besturen loopt in de komende legislatuur met nog eens 800 miljoen euro op. De steden en gemeenten vragen dat de andere overheden een deel van de extra kosten op zich nemen. Maar het federale en het Vlaamse niveau kijken al tegen een oplopende pensioenrekening aan.

BUSINESS

'Bewondering voor Hergé'

Piet Vandendriessche, de topman van Deloitte België, fietst zo'n 6000 kilometer per jaar. Zijn favoriete col is de Pico del Teide in Tenerife. De jurist wil graag Kuifje achterna en droomt van een reis naar de maan.

BUSINESS

Passionele pijnbestrijder

Als kinesist en manueel therapeut raakte Jo Nijs (43) gefascineerd door patiënten met chronische pijn. De VUB-hoogleraar leidt de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

WETENSCHAP

Spring eens uit het rek

Pure Value brengt herbruikbare displays voor de winkelvloer op de markt. Hebben de kartonnen displays, die slechts eenmalig worden gebruikt, definitief afgedaan?

ZOOM

De weg naar een roadmap

Om te kunnen groeien als kool moet een bedrijf snel de obstakels herkennen die een snelle groei vertragen, legt Tom Dejonghe van Collibra uit.

BUSINESS

Symbiose tussen een starter en een groot bedrijf

De Antwerpse starter Bao Living ontwikkelde een revolutionaire milieu- en budgetvriendelijke residentiële bouwoplossing. Het vermarkt dat product in een samenwerking met vanhout.pro, een dochterbedrijf van Groep Van Roey. Beide partijen winnen erbij.

BUSINESS

De zomer van Picasso

Picasso hield van de Middellandse Zee, haar prachtige kusten en haar rijke geschiedenis. Een tentoonstelling in het Musée Picasso in Parijs spit die band uit.

AGENDA