Web weergave

Toen Olivier Leleux in 1991 in het familiebedrijf stapte, waren er 330 onafhankelijke beursvennootschappen. Vandaag zijn er nog zes, inclusief Leleux Associated Brokers, dat in twee jaar tijd twee concurrenten kon inlijven. De broker houdt stand in een moeilijke sector door te groeien.

HET GEZICHT

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) sloot een akkoord met de banksector om het federale bankenplan aan te passen. De overheid waarborgt voor 10 miljard euro kmo-kredieten met een looptijd van één tot drie jaar. Daarbij neemt de overheid 80 procent van alle kredietverliezen voor haar rekening. "Het is een stap in de goede richting. Voldoende, maar ook niet meer dan dat", oordeelt Hans Degryse, hoogleraar economie aan de KU Leuven.

DE WEEK

Stijgende telecomprijzen kunnen we missen als kiespijn, nu de coronacrisis onze portefeuille hard treft. En dus steken we zelf de handen uit de mouwen. We schrijven een businessplan voor Trends Internet, supersnel internet voor nauwelijks 35 euro per maand. Dat blijkt moeilijker dan gedacht, zo niet onmogelijk.

BUSINESS

Juridisch worden de vrije beroepen sinds twee jaar beschouwd als ondernemers, die ook failliet kunnen gaan. Bij ernstige financiële moeilijkheden moeten ze het faillissement zelf activeren. Ze hebben wel het recht met een schone lei opnieuw te beginnen.

BUSINESS

Acht weken na de aankondiging van minister Philippe De Backer starten de familiebedrijven ECA en Van Heurck in Assenede vier lijnen op voor de productie van chirurgische mondmaskers. Tegen september willen ze ook een productielijn voor FFP2-maskers operationeel hebben.

BUSINESS

Het grote verschil in de strijd tegen covid-19 maak je met een cocktail van technologie, innovatie en flexibiliteit. Dat zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT).

BUSINESS

Een baby met drie biologische ouders? Het kan. De eerste is in Mexico geboren. De Gentse professor Björn Heindryckx probeert de techniek te lanceren.

WETENSCHAP

Volgens Simon Polet is dit een beter moment om een zaak te starten dan een halfjaar geleden. Met zijn vennoot Benoît Forpied gaf hij zijn baan op om een bedrijf uit de grond te stampen. Door corona kwam er meteen een tweede webshop bij.

BUSINESS

Met de versoepeling van de lockdownregels moeten bedrijven en instellingen een manier vinden om besmette personen te ontdekken en naar huis te sturen. Dat gebeurt op basis van de lichaamstemperatuur.

ZOOM

Ook de coronacrisis zal worden gebruikt om te bewijzen dat we in een VUCA-wereld leven. Dat begrip staat in zowat elk boek over burn-outs, strategie, verandermanagement en innovatie. Maar wat betekent VUCA?

BUSINESS

De coronacrisis doet de internationale supplychains haperen. Door de gedwongen lockdowns en de verminderde vraag worstelen bedrijven met hun voorraden. In de zwaar toegetakelde toeleverketens speelt het zweepslageffect volop. Die dynamiek kan nog maandenlang instabiliteit veroorzaken. Niet overreageren is de boodschap.

BUSINESS

De Vlaamse overheid zal een Welvaartsfonds oprichten, dat belegt in kapitaals- verhogingen en achtergestelde leningen. Particulieren die in het fonds investeren, krijgen een fiscaal voordeel. Eerder was al beslist de mogelijkheden voor de bestaande win-winleningen uit te breiden en er komen win-winaandelen of vriendenaandelen om kmo's aan financiering te helpen.

MONEYTALK