Web weergave

Het aandeel van Colruyt Group is in een halfjaar met 25 procent gezakt. De grootste retailer van België is financieel kerngezond, maar de sterkhouder Colruyt Laagste Prijzen wordt van alle kanten aangevallen, en Colruyt Frankrijk en nieuwe zusterbedrijven vreten aan de winst. Ondertussen moet het pensioen van een generatie sleutelspelers worden voorbereid, onder wie CEO Jef Colruyt. Samen met retailexperts schetst Trends de grootste uitdagingen. Jef Colruyt en co. dienen van repliek.

COVERVERHAAL

Nu veel gezinnen zwarte sneeuw zien, wil staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine een grotere bijdrage vragen van wie het goed heeft en veel steun kreeg tijdens de coronacrisis: "Dat is toch geen radicaal voorstel?" De jeune premier van de PS ziet in dit tijdsgewricht de bescherming van de koopkracht, de klimaattransitie en de verdediging van strategische economische belangen als prioriteiten van een krachtige overheid.

INZICHT

Verschillende Vlaamse families timmerden de voorbije decennia, over de generaties heen, aan grote investeringsportefeuilles. Zo laten ze onze economie bloeien en groeien. Trends brengt maandelijks een belangrijke Vlaamse investeringsfamilie in kaart. De familie Vandermarliere heeft haar fortuin vooral opgebouwd met rookwaren, maar ze beheert ook vastgoed en produceert koekjes. Van stoppen is nog geen sprake. "De kinderen waarderen het dat we actief blijven."

DE STILLE FORTUINEN VAN VLAANDEREN

FIONA MADOS werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf General Assembly

HET BESTE UIT...

Toegenomen concurrentie, complexere regels, druk op de prijzen: de grote Belgische architectenbureaus staan voor grote uitdagingen. Consolideren en extra vaardigheden ontwikkelen is de boodschap.

INZICHT

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

INSPIRATIE

De nieuwe ethische bank NewB moet dringend op zoek naar vers kapitaal. Triodos heeft problemen met aandeelhouders die willen uitstappen. Wat is er aan de hand in de wereld van de coöperatieve banken die de wereld willen verbeteren? "Bankieren is gewoon veel moeilijker geworden."

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Obvious Outdoor verdient het label met zijn duurzame en lokaal geproduceerde outdoorartikelen. Nu de zomer in aantocht is en we de barbecue naast de kampeertent haast kunnen ruiken, is de zoektocht naar duurzaam outdoorgerief geopend. Inspiratie is soms niet ver te zoeken: de productontwikkelaar Jef Van Dyck (26) lanceert een productielijn met oude scoutstenten.

INSPIRATIE

Duurzaamheid wordt ook in de gastronomie almaar belangrijker. Het is zelfs het kernwoord in het gloednieuwe Entropy in hartje Brussel, dat wil afrekenen met voedselverspilling.

INSPIRATIE

Vivian Maier werkte als nanny en fotografeerde in haar vrije uren. Vandaag wordt ze gerekend tot de grootheden van de straatfotografie. Haar werk is te zien in twee tentoonstellingen.

INSPIRATIE

Europa bant Russische olie, maar andere olieproducenten hebben niet de ruimte om dat gat te vullen. De prijzen aan de pomp zullen nog even hoog blijven, zegt Ole Hansen, grondstoffenspecialist bij Saxo Bank.

ADVIES

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Meer dan 716 miljoen euro. Zoveel gaven de Vlaamse en Brusselse kmo's vóór de uitbraak van de coronapandemie uit aan sponsoring, becijferde de zelfstandigenorganisatie Unizo. Waar moeten ondernemingen op letten als ze willen sponsoren? "Kies voor evenementen die aansluiten bij het bedrijfsimago of de bedrijfswaarden", zegt accountant en fiscaal specialist Carla Van Corenland.

ADVIES