'Duitsland zegt terecht nein tegen een schuldenunie, een transferunie of een unie op zijn Belgisch met automatische geldstromen.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.
Het vastleggen van de basis van het pensioen met punten wordt uitgesteld tot na de verkiezingen van 2019. Er zijn nog heel wat vragen over het systeem. Trends zet de voordelen en de valkuilen van het pensioen met punten op een rij.
Eerst een akkoord sluiten over de zware beroepen in de privésector en dat toepassen op de publieke sector. Niet omgekeerd. Dat is volgens Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne de beste manier om te vermijden dat een deal rond de zware beroepen de pensioenhervormingen uitholt. Daarnaast ziet hij voor de financiering van de vergrijzing maar één oplossing: het fundamenteel optrekken van de werkgelegenheidsgraad.
'Geen enkele andere Vlaamse provincie heeft een eigen geldpot om te injecteren in lokale bedrijven. Nochtans zijn heel wat regio's in Vlaanderen economisch minder welvarend dan Limburg.' Dat zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.
Negatieve berichten blijven Deutsche Bank achtervolgen. Alle hoop rust op de schouders van een 'nerd' uit Bielefeld. Maar misschien heb je beter een risicomanager aan het stuur dan een zakenbankier?
Ook Europees staal en aluminium zijn ten prooi gevallen aan Amerikaanse invoertaksen. De Europese Unie heeft geen andere keuze dan terug te slaan, vindt Glenn Rayp, professor Internationale Economie aan de UGent.
Showpad koopt Learncore, een aanbieder van onlinesoftware om verkopers te trainen. Daarvoor was 28 miljoen euro extra kapitaal nodig, maar voor de oprichters Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere is dat bijna een bijzaak. "We hebben als eerste een totaalaanbod om verkoop- en marketingteams te ondersteunen."
Rusland en Saudi-Arabië trappen op 14 juni de Wereldbeker voetbal op gang. Het evenement wordt opnieuw een financiële kraker voor de wereldvoetbalorganisatie FIFA. Maar topman Gianni Infantino heeft honger naar meer.
Behalve een machtige aandeelhouder en adviseur is Blackrock ook een geoefend lobbyist. De vermogensbeheerder is er de jongste vijf jaar in geslaagd het gros van de Europese financiële regels te ontspringen.
Eneco is na de overname van zijn sectorgenoot Eni het nummer drie op de Belgische energiemarkt. Maar veeleer dan op marktaandeel, zet CEO Christophe Degrez in op duurzaamheid.
Het Limburgse Move Intermodal houdt jaarlijks 80.000 vrachtwagens van de weg. Het haalt containers en laadbakken op bij zijn klanten en plaatst die op treinen of schepen. Met steun van het investeringsfonds Down2Earth wil Move zijn omzet verdrievoudigen.
De West-Vlaamse topmanager Philippe Hamers gaat graag fietsen in Zuid-Frankrijk, hij droomt van een skydive in Dubai en vindt dat de impact van de brexit overschat wordt.
Met een geavanceerde zoekrobot wil Co-libry de huizenjacht naar nieuwe paden leiden. De Vlaamse vastgoedstart-up gooit hoge ogen in binnen- en buitenland en bouwt intussen verder aan een duurzaam verdienmodel.
De ambities van de regering-Michel om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, lijken voorlopig een maat voor niets. Ondanks de invoering van re-integratietrajecten was het aantal langdurig zieken nooit hoger.
In het Vlaams-Brabantse Landen huist een van de meest discrete beursgenoteerde Belgische ondernemingen, en bovendien een alleenheerser in zijn niche. Coil legt als enige ter wereld een oxidelaag op aluminium. Voor het eerst sinds 2001 geeft CEO Tim Hutton nog eens een interview.
Catherine De Clercq is al drie jaar emeritus, maar van stoppen is geen sprake. Daarvoor is het onderzoek naar neutrino's en donkere materie te spannend.
Met echte mensen en echte verhalen wil NN Group het verzekeringsmerk NN in ons land op de kaart zetten. Waarom is het voor adverteerders interessant met gewone mensen te werken?
'Pleiten voor de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd als oplossing voor de pensioencrisis is een schoolvoorbeeld van kuddedenken', zegt Jef Vuchelen, professor emeritus economie aan de VUB.
De Belgische overheid laat miljoenen euro's aan niet-geïnde verkeersboetes uit het buitenland liggen. Het informaticasysteem Financiën kan die niet automatisch verwerken door een digitale mismatch met Justitie.
Na vijf jaar van stijgende prijzen dreigt de Belgische overnamemarkt te oververhitten. Dat blijkt uit een enquête van de Vlerick Business School. De overnemers hebben cash in overvloed, en daarin schuilt het gevaar. "Een berg cash investeren betekent nog niet dat je rendement haalt."
François Cornélis, voormalig topman van PetroFina en Total, lanceerde drie jaar geleden een fonds voor start-ups in de chemie. Nu is dat Innovation Fund klaar om de buurlanden in te duiken. Maar de Franstalige universiteiten in ons land dreigen de boot te missen.
Amoobi ontwikkelde een op optische sensoren gebaseerde technologie om de klantenstromen in winkels te analyseren. De voormalige spin-off van de ULB haalde net een miljoen euro op. De Verenigde Staten lonken.
"Bedrijven zijn te egocentrisch", zegt de Amerikaanse marketingsexperte Ann Handley. "Ze praten te veel over zichzelf in plaats van in te spelen op wat belangrijk is voor hun klanten." Haar recept: zet inhoud op de eerste plaats.
We zijn goed getraind in het verbergen van onze gevoelens door misleidende gebaren of gelaatsuitdrukkingen. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.
Ze is amper 26, stimuleert jongeren om te ondernemen en zet professioneel internettrollen op hun plaats. Maak kennis met Yasmien Naciri. "Nu pas zien ondernemingen in dat er een gigantische pot goud zit achter mensen met een migratieachtergrond."
Als tijdgenote van Rubens genoot Michaelina Wautier groot aanzien in de Antwerpse barokwereld. Na eeuwen in de vergetelheid pakt het MAS uit met een soloshow.
Geplaagd door kritiek en schandalen zijn de Amerikaanse iconen van de technologische revolutie veel van hun glans verloren. De Chinese concurrenten staan klaar om hun plaats in te nemen als de nieuwe sterren op de beurs.
De obligatiefondsen van de Amerikaanse beheerder Legg Mason Brandywine Global trekken resoluut de kaart van obligaties uit groeilanden zoals Mexico, Indonesië, Zuid-Afrika en Polen.
'Of het gaat over de rijkentaks, de kaaimantaks, de karaattaks, de effectentaks, de speculatietaks of de domme accijnsverhogingen, we slaan de bal altijd mis.' Dat zegt Anton van Zantbeek, advocaat van Rivus en professor aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven.