Web weergave

Doordat veel banken hun kantorennet afslanken, komen Belgen moeilijker aan cash. Digitaal betalen moet een alternatief bieden. Heeft contant geld als betaalmiddel afgedaan en wordt de natte droom van de banken van een cashloze maatschappij werkelijkheid?

COVERVERHAAL

Met Elise Vanaudenhove heeft de derde generatie de touwtjes van de familiale schoenwinkelketen Bristol in handen. De opdracht voor de topvrouw is niet min. Om het tij te keren moet ze snoeien in de kosten en op zoek gaan naar winst in een krimpende en zeer concurrentiële markt. "Je moet continu jezelf vernieuwen", zegt de CEO.

INTERVIEW

China is niet heilig, maar het echte probleem is het ontbreken van een constructief antwoord door het Westen. Dat zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

OPINIE

Met de bekendmaking van de fusieplannen van de autobouwers Fiat Chrysler en Renault treedt Fiat-voorzitter John Elkann meer dan ooit op de voorgrond.

HET GEZICHT

Confederalisme blijft een horrorwoord aan de andere kant van de taalgrens, zegt politicoloog Vincent Laborderie (UCL). Het wordt daar gezien als bijna-separatisme. Bovendien zou meer fiscale autonomie tot meer fiscale shopping tussen de regio's leiden.

DE WEEK

De Chinese maatschappij werkt als een piramide. De partijtop beslist alles en het volk moet volgen, ook de bedrijfswereld. Veel westerse bedrijven beseffen dat pas als het te laat is, zegt sinologe en consultant Jeanne Boden. "Xi Jinping zegt: 'Laat het Westen China dienen.' Het hele Chinese beleid is daarop gericht."

BUSINESS

Peter Demuynck, de topman van Agoria Vlaanderen, regelde ooit een ontmoeting met Vladimir Poetin. De econoom leest graag boeken over persoonlijke groei en maakt zijn hoofd leeg door te sporten en te mediteren.

BUSINESS

Sinds 2018 heeft de groep D'Ieteren haar belang in de autoruitkoning Belron afgebouwd. Toch is ze meer dan ooit afhankelijk van de groei van het wereldwijde familiebedrijf, dat ruim 30.000 mensen tewerkstelt.

BUSINESS

ONAK maakt kano's die gemakkelijk te transporteren en te monteren zijn. De kano laat zich uit- en opvouwen als een origamikunstwerkje. Ook in het productieproces is eenvoud troef.

MADE IN BELGIUM

Duval Union neemt een minderheidsbelang in Herculean. Dat wordt zo een onderdeel van het netwerk rond Duval Union.

BUSINESS

De vraag naar juridische hulp is groot, maar velen durven de stap naar een advocaat niet te zetten. Zij kunnen terecht bij Jureca, een internetplatform dat adviezen en bijstand geeft via een netwerk van ruim driehonderd advocaten.

BUSINESS

Veel jongeren lijken verloren voor de arbeidsmarkt. Het hr-bedrijf WaW zorgt ervoor dat ze met de juiste begeleiding toch een baan vinden. "De maatschappelijke winst is enorm."

BUSINESS

In De Tijdreiziger blikt Hans Bourlon, CEO van Studio 100, enkele decennia vooruit. Deze week: zullen we in de toekomst met netten en harpoenen het ruimteschroot opruimen?

BUSINESS

Het aandeel van de Nederlandse brouwer Heineken flirt met zijn recordkoers, op een moment dat het Belgisch-Braziliaanse AB InBev sukkelt op de beurs. Waarom lust de belegger het nummer twee liever dan de wereldmarktleider?

BUSINESS

'Enkele jaren geleden hebben hersenonderzoekers vrij exact de rustnetwerken in kaart gebracht waar die creativiteit zich in onze hersenen manifesteert. Het zijn de zones die actief zijn als we dagdromen, terugdenken aan onze jeugd, mijmeren, een ver toekomstbeeld oproepen.' Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

BUSINESS

Ze werkte samen met Igor Stravinsky en Der Blaue Reiter, en inspireerde Kasimir Malevitsj. Tate Modern schetst het fascinerende leven van Natalja Gontsjarova in haar eerste Britse retrospectieve.

AGENDA

Moeders nemen veel vaker ouderschapsverlof dan vaders. De overheid wil het verlof populairder maken bij mannen én bij vrouwen door meer flexibiliteit in het systeem te bouwen.

MONEYTALK

Bedrijven die respect hebben voor het milieu, de maatschappij en de regels voor deugdelijk bestuur scoren beter op de beurs. Dat leert onderzoek van vermogensbeheerders.

MONEYTALK

'Mensen die niet over de financiële middelen beschikken om aandelen te onderschrijven, maar wel overlopen van energie, creativiteit en werklust, kunnen nu aandeelhouder worden in ruil voor werk. Het probleem is dat de fiscus het zaakje niet vertrouwt.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Fiscale Advocaten.

MONEYTALK