Trends

Web weergave

Doorgaans gebruikt een nieuwe CEO zijn eerste honderd dagen om af te tasten hoe hij een stempel kan drukken op het bedrijf waar hij komt werken. Ook dat heeft corona veranderd. Hoe heeft de nieuwe bpost-topman Jean-Paul Van Avermaet zijn eerste honderd dagen verteerd?

INTERVIEW

De coronacrisis legt de complexe structuur van de Belgische gezondheidszorg bloot. Afgaande op de uitlatingen van PS-voorzitter Paul Magnette is het zelfs een agendapunt voor de regeringsonderhandelingen. De discussie over de zorg wordt al snel ideologisch, terwijl we een visie op een geïntegreerde zorg nodig hebben, zegt Marc Noppen, de directeur van UZ Brussel.

DE WEEK

Met de coronacrisis maakt de toeristische sector de zwaarste crisis in zijn bestaan door. Toch overheerst optimisme bij Elie Bruyninckx, die verantwoordelijk is voor Regio West bij TUI Groep, de grootste touroperator ter wereld. "Reizen en vakantie zijn een basisbehoefte. Ik maak me niet te veel zorgen over de lange termijn."

BUSINESS

De zoveelste zwarte dode na politiegeweld in de Verenigde Staten onderstreept ook de economische achterstelling van de Afro-Amerikanen door de hele geschiedenis van het land heen, aldus de Amerikaanse denktank Brookings. Welstand opbouwen was voor zwarte Amerikanen als trappelen in het water: nauwelijks boven blijven en niet vooruitkomen.

BUSINESS

Economische schokken zoals de coronacrisis hebben we in het verleden nog gekend. En zoals bij elke crisis duiken ook nu oude problemen en slechte reflexen op. "Het is weer ieder voor zich, net zoals in de jaren dertig", zegt de economische historicus Erik Buyst. "België staat weer met de rug tegen de muur, net zoals begin jaren tachtig."

BUSINESS

Veiligheid eerst, is het devies bij de grote heropstart van de kleinhandel. De kunststofverwerker Imatex draagt zijn steentje bij met de productie van plexiglazen schermen die risicocontacten tussen winkeliers en klanten tot een minimum beperken.

MADE IN BELGIUM

De coronacrisis spaart ook de schoonmaaksector niet. De marktleider ISS zag zijn omzet sinds de uitbraak van het virus in ons land met een derde krimpen. "Ik hoop dat we tegen september weer op 80 procent draaien", zegt Kris Cloots, de topman van ISS België en Luxemburg. "Dan hoeven we geen grote herstructurering te doen."

BUSINESS

Avantopy wil natural language processing (NPL) toegankelijk maken voor bedrijven. Die technologie helpt organisaties om de inhoud van grote hoeveelheden teksten te verwerken.

BUSINESS

Een jaar na de oprichting haalt de start-up BioStrand 2 miljoen euro slim kapitaal op. Met dat geld, en met Cegeka-topman Stijn Bijnens als externe bestuurder, willen de oprichters hun bedrijf snel internationaal op de kaart zetten. "We kunnen toepassingen op maat maken voor specifieke patiëntengroepen."

BUSINESS

Veel kmo's werden koud gepakt door de coronacrisis. Bedrijfsstrateeg Jeroen De Flander distilleert lessen uit de gesprekken die hij de voorbije weken met grote internationale klanten heeft gevoerd. "Reageren op een lockdown is een aanpak waartoe je gedwongen wordt omdat je het risicomanagement verwaarloosd hebt."

BUSINESS

De coronacrisis veroorzaakt veel onzekerheid, maar een beetje twijfelen is niet erg, vindt Stijn Swijns van het coachingbedrijf MissionMe. Volgens de populaire Special Forces-instructeur uit 'Kamp Waes' is er maar één gepast moment om overhaast beslissingen te nemen: "Als de kogels je om de oren vliegen."

BUSINESS

De bank-verzekeraar Belfius neemt een participatie van 30 procent in Immovlan, naast Roularta en Rossel. Het doel is van Immovlan het referentieplatform voor digitaal vastgoed op de Belgische markt te maken. De nieuwe samenwerking moet de trafiek op de website stimuleren en de 'mobile first'-strategie versterken.

BUSINESS

De NMBS neemt de controle over haar grote vastgoedportefeuille weer zelf in handen. Ze stoot overtollig vastgoed af en wil meer waarde halen uit de resterende gronden en gebouwen. De nationale spoorwegmaatschappij werkt ook samen met privépartners om van stationsbuurten aangename woonwijken te maken.

BUSINESS

De coronapandemie heeft cash in de ban geslagen. Bankbiljetten en muntstukken kunnen virussen overdragen. Winkels vragen hun klanten om elektronisch te betalen, het liefst nog contactloos.

MONEYTALK

Labels moeten de belegger de weg wijzen in het doolhof van duurzame beleggingen. Maar die lossen niet alle problemen op. "Veel mensen durven niet door te vragen over investeringen bij hun bank. Zo worden ze gemakkelijk om de tuin geleid door commerciële praatjes", waarschuwt FairFin.

MONEYTALK