Web weergave

'Er is nog altijd niet beslist op welke diepte het kernafval moet worden bewaard. De hypothese is nu op 400 meter diepte, met een geschatte kostprijs van 11,2 miljard euro. Ga 200 meter dieper, en de factuur stijgt met 5 miljard. Het is lastig onderhandelen als de kostprijs niet duidelijk is.' Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

OPINIE

'Er worden het best maatregelen getroffen voor het inperken van het shorten en de handel in derivaten, om een oververhitting op de beurs tegen te gaan. Beter voorkomen dan genezen, moet het motto zijn van een verantwoordelijke toezichthouder.'

OPINIE

Acht op de tien Belgen zijn het telewerk nog lang niet beu, leert een onderzoek. Eén op de tien wil niet meer voltijds op kantoor werken. De bedrijven krijgen de raad zo snel mogelijk duidelijke regels en een structuur op te stellen voor het telewerk na de crisis. Al bestaat het risico van overorganisatie: "Als je begint te tellen hoeveel keer iemand thuis op zijn klavier tikt, verdampt het positieve effect."

COVERVERHAAL

Het Europees Kampioenschap voetbal ging vrijdag van start. Ondanks de coronapandemie blijft het een financiële klepper voor de organisator, de UEFA. Het gevaar voor de Europese voetbalbond komt van elders.

INZICHT

Het Europees Kampioenschap voetbal moet het eerste grote sportieve postcoronafeest worden, maar de sporttak staat economisch onder zware druk. Op de achtergrond sluimert de discussie tussen de Europese voetbalbond UEFA en de topclubs over een Super League. De sportjournalist en -columnist Hans Vandeweghe bekijkt de zaken zoals hij dat altijd doet: zakelijk en kritisch.

INZICHT

De flessenhalzen in de aanvoerketens achtervolgen de bedrijven langer dan verwacht. Eén op de vier ondernemingen rapporteerde in mei omzetverlies door schaarste in de toelevering. Net zoals de consument vorig jaar irrationeel toiletpapier hamsterde, verscherpen bedrijven de schaarste in de aanvoerketens met spookbestellingen.

INZICHT

Le nouveau Engie est arrivé. Die boodschap verkondigt topvrouw Catherine MacGregor. Hernieuwbare energie en energie-efficiëntie worden de groeipoten. Dat heeft ook gevolgen voor de Belgische activiteiten.

INZICHT

De bouwstop geldt niet alleen voor de Vlaamse gezinnen, maar ook voor de bedrijven en de havens. Vanaf 2040 mogen zij geen open ruimte meer innemen. Een ramp voor onze industrie? Niet noodzakelijk, want nu wordt nog veel ruimte verkwist.

INZICHT

Trends brengt iedere week het beste uit de toonaangevende financieel-economische media in Europa. Met de nieuwe klimaatbeschermingswet stelt de Duitse regering strakke doelstellingen voor de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het zal een dure krachttoer worden. Wie zal hoeveel moeten betalen?

HET BESTE UIT...

De Belgische wijnbouw is volwassen geworden. Maar dat veel Belgische wijnen naast buitenlandse topwijnen kunnen staan, is voor veel landgenoten toch nog een goed bewaard geheim. "Het is vreemd dat de internationale erkenning zich nog niet heeft vertaald in wijnchauvinisme."

INSPIRATIE

Het technologieplatform Chef Koochooloo leert kinderen in het basisonderwijs tegelijk gezonde eetgewoonten en wetenschappelijke vaardigheden aan. Na een succesvol proefproject in Silicon Valley is de start-up klaar om de wereld te veroveren. "We willen vooral een sociale impact hebben", zegt CEO Layla Sabourian.

INSPIRATIE

Perfectionisme is een zegen en een vloek tegelijk. Het kan je professioneel ver brengen, maar te veel 'moeten' werkt ook verlammend en leidt vaak tot minder veerkracht en burn-outverschijnselen. De kunst is de dingen in balans te houden.

INSPIRATIE

De zomer komt eraan. De gemiddelde Vlaming neemt vakantie of doet het wat rustiger aan. Maar de imker en zijn bijen draaien op volle toeren.

INSPIRATIE

De zomer komt eraan. De gemiddelde Vlaming neemt vakantie of doet het wat rustiger aan. Maar de imker en zijn bijen draaien op volle toeren.

INSPIRATIE

1,2 miljoen werknemers in de privésector bleven het voorbije jaar vooral overeind door thuiswerk. Binnenkort is telewerk wellicht niet langer verplicht. "Het oude normaal komt niet meer terug", vermoedt Hans Maertens, de gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Alleen bij de grote bedrijven, of ook in onze kmo's?

INSPIRATIE

Nadat de staatswaarborg en het plan B van tafel zijn geveegd, is alle hoop van de Arco-coöperanten gevestigd op de rechtbank. In juni mogen alle partijen hun zegje doen voor de rechter. Ten vroegste na de zomer weten we of de gedupeerden iets van hun geld terugzien.

ADVIES