Trends nr. 22 | 31 mei 2018

Web weergave

'Populisten beramen overval van de eeuw'

Geef politici de controle over het geldbeleid, en miserie in de vorm van inflatie en verarming wordt ons deel. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

INTRO

Deze bedrijven bepalen uw leven

Amazon en andere techtitanen verstrakken hun greep op ons dagelijkse leven en worden in ijltempo de machtigste bedrijven ter wereld. In die race zijn de Verenigde Staten en Azië duidelijk de sterkste regio's. Europa lost de rol.

COVERVERHAAL

'China wint de race om AI'

"Het is een fout beeld dat Chinezen vooral kopiëren. Ze zijn even creatief en slim als wij", zegt Pascal Coppens. Hun technologische voorsprong spelen ze ook internationaal uit.

COVERVERHAAL

'Tech is meer dan Silicon Valley'

De Verenigde Staten hebben een weelde aan techtitanen. Logisch, vindt CEO Marcel Claes van de Amerikaans-Belgische Kamer van Koophandel Amcham.

COVERVERHAAL

China en VS strijden om dominantie in big data

Algoritmes die zijn getraind met enorme hoeveelheden Chinese data nemen binnenkort beslissingen die een grote impact op ons leven zullen hebben. Eerst op dat van de Amerikanen, later op dat van ons.

COVERVERHAAL

PS blijft bevoorrechte partner van nieuwe ABVV-voorzitter Robert Vertenueil

Met Robert Vertenueil krijgt het ABVV voor het eerst sinds lang iemand uit de machtige Algemene Centrale als voorzitter. Hij hanteert het klassieke vakbondsdiscours, maar staat kritisch tegenover de neocommunisten van de PTB, van wie de invloed in de Waalse vleugel van het ABVV sterk is toegenomen.

HET GEZICHT

'De euro wordt een belangrijk thema'

De druk van de markten op Italië zou alleen maar zijn toegenomen. Dus verkoos de Italiaanse president nieuwe verkiezingen, met de euro als mogelijke inzet, boven een gedwongen exit. Dat zegt Maria Demertzis, de onderdirecteur van de Europese denktank Bruegel.

DE WEEK

Dossier Blackrock: hoe (on)gezond is de dubbele rol van adviseur en aandeelhouder?

Blackrock is niet alleen 's werelds grootste vermogensbeheerder, maar ook de favoriete consultant van financiële instellingen, overheden en centrale banken. Dat blijkt uit onderzoek van Investigate Europe en Trends. Maar is het gezond dat 's werelds grootste aandeelhouder toegang krijgt tot zo veel delicate financiële informatie?

BUSINESS

Starten à la française

Vlaamse techondernemers wenden de blik snel naar Nederland of de Angelsaksische wereld, maar mogen ook de Franse markt niet vergeten. "Je moet niet een miljoen omzet halen voor je naar het buitenland gaat."

BUSINESS

Slimmer en sneller rekruteren

Voor bedrijven die op zoek zijn naar talent, volstaat het plaatsen van een vacature in een krant of online allang niet meer.

BUSINESS

Liefste dagboek,

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

De zieke man van Europa: de Italiaanse economie zit al twintig jaar in het slop

De Italiaanse politiek is in rep en roer, nu de regeringsvorming mislukt is. Achter dat politieke rumoer schuilt al jaren een lamlendige economie. De welvaart is er in twintig jaar amper op vooruitgegaan, aldus een studie van de Italiaanse centrale bank. Italië moet zijn mensen en middelen beter leren te gebruiken.

BUSINESS

Lijst moet direct naar de prullenmand

De lijst van zware beroepen in de overheidssector is nergens goed voor. Als dat onding het fiat krijgt van de federale regering, wordt de deur opengezet naar een ellenlange lijst van zware beroepen in de privésector, met kortere loopbanen voor het gros van de werknemers tot gevolg.

BUSINESS

Stadslandbouw in opmars

Waarom ons voedsel honderden kilometers laten afleggen, als we het duurzaam kunnen kweken in de eigen stad? Steeds meer creatieve ondernemers lanceren zich met gezond boerenverstand in de stadslandbouw. Gedreven door idealisme, maar vooral met de voeten in de aarde. Of het water. Of het houtzaagsel.

BUSINESS

'Millennials willen het niet meer doen zoals hun ouders'

Gepassioneerd, mondig, ongeduldig en gestructureerd. Het zijn maar vier vaak beschreven kenmerken van de generatie millennials die meer en meer de touwtjes in handen neemt in familiebedrijven. Maar zijn ze als bedrijfsleiders echt zo anders dan hun ouders? "Het is gewoon een zeer ambitieuze generatie die haar bezigheden zeer goed kan organiseren."

BUSINESS

Kruistocht tegen kantoorlawaai

Wie jonge werknemers wil aantrekken, investeert maar beter in een kantoor met een koffiehoek, waar een huiselijke en ontspannen sfeer heerst. Dat een goede akoestiek deel uitmaakt van zo'n gelukkige werkplek, bewijst BuzziSpace sinds tien jaar met zijn producten.

BUSINESS

Geen doemdenker

De Brugse vastgoedondernemer Filip Dewaele traint voor kwarttriatlons, houdt van dansvoorstellingen en luistert met de glimlach naar de piano-oefeningen van zijn dochters.

BUSINESS

Ultralichte helikopters uit Nijvel

Het Nijvelse Dynali, dat een twintigtal werknemers heeft, is de enige Belgische onderneming die tweezitshelikopters maakt van a tot z. Een bezoek aan een atelier waarvan de producten elke maand uitvliegen naar zowat alle uithoeken van de wereld.

MADE IN BELGIUM

Eigenaars van bouwgrond hebben zorgen

De waarde van bouwgrond ging de voorbije vijftien jaar door het dak. Die prijsklim dreigt nu stil te vallen. En met de betonstop in het vooruitzicht hebben bouwgrondeigenaars nog zorgen: worden ze correct vergoed als de bestemming van hun grond verandert?

BUSINESS

Openbare verkoop gaat online

Een woning kopen of verkopen op het internet? Vanaf juni kan het ook op Biddit.be, een soort eBay voor woningvastgoed, maar dan met notariële garanties.

BUSINESS

'Imker word je niet voor de honing'

Imkersverenigingen zien de interesse voor het houden van bijen toenemen. "Als mensen horen dat het slecht gaat met de bijen, voelen ze zich geroepen om te helpen." Opvallend is dat er steeds meer imkers bij komen in de steden. Daar zijn de condities voor bijen beter dan op het platteland.

AFTERWORK

Vijftig jaar Copers

Vier Belgische musea vieren elk op hun manier Leo Copers, die dit jaar vijftig jaar actief is als kunstenaar.

AGENDA

Pensioenfondsen en verzekeraars moeten verduurzamen

Europa voert de druk op grote beleggers op om groener te beleggen. Maar voor activisten die al enkele jaren een ethisch en duurzaam pensioenfonds in eigen land proberen te lanceren, gaat Europa niet ver genoeg.

MONEYTALK