Web weergave

Twee internationale studies vergelijken het rendement van woningen in de voorbije anderhalve eeuw met dat van aandelen. De woningen winnen het van de beurs. De stelling veroorzaakt controverse, ook bij Belgische economen.

COVERVERHAAL

De hype rond blockchain heeft plaatsgemaakt voor realiteitszin. De technologie achter de bitcoin en andere cryptomunten botst op obstakels. Maar de meest uiteenlopende sectoren werken voort aan toepassingen. Want blockchain kan voor meer efficiëntie en meer controle zorgen.

BUSINESS

Narendra Modi beloofde een sterk en welvarend India, maar veel is niet veranderd sedert hij vijf jaar geleden aantrad als premier. Toch haalde de populist opnieuw een klinkende verkiezingsoverwinning. De boodschap is de kunst, en die kunst verstaat Modi als geen ander.

HET GEZICHT

In communautair getinte regeringsonderhandelingen zal de gezondheidszorg haar plaats opeisen. Toch ziet de gezondheidsexpert Pieter Van Herck (Voka) een nieuwe ronde touwtrekken over de bevoegdheidsverdeling niet als een prioriteit.

DE WEEK

De uitslag van de verkiezingen maakt duidelijk dat de kans op een federale regering die het schuchtere herstelbeleid van de regering-Michel voortzet, klein is. Voor Vlaanderen, dat rechtser dan ooit stemde, dreigt paradoxaal genoeg een nieuwe belastingfactuur. Tenzij de deur naar het confederalisme wordt geforceerd.

BUSINESS

In start-ups zijn de salarissen vaak lager dan in grote bedrijven omdat groeiers hun financiële middelen nog volop moeten investeren. Ze kunnen hun nieuwe medewerkers motiveren met incentives op lange termijn, zegt professor Xavier Baeten.

BUSINESS

Een jaar lang volgen we het wel en wee van vier start-ups.

BUSINESS

Sentea, een spin-off van Universiteit Gent en het onderzoekscentrum imec, ontwikkelt uitleestoestellen voor integriteitscontroles.

BUSINESS

De afgelopen jaren heeft de Chinese bedrijfswereld massaal in Europa geïnvesteerd. Ze heeft daarbij ook veel strategische activa opgekocht, zoals technologiebedrijven en infrastructuur. Het lukt Europa maar niet daar een intelligent protectionisme tegenover te stellen.

BUSINESS

Revimaxx, een specialist in zware machines op maat, ziet zijn groei gestut door een nijpend tekort aan geschoolde technici. Daarom wil het bedrijf samenwerken met concurrenten om zijn omzet op te krikken. "Die staan heel open voor die samenwerking", merkt gedelegeerd bestuurder Johan Van Meenen.

BUSINESS

De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn tijdens de vorige regeerperiode fors toegenomen. Zet de volgende regering dat beleid voort? Volgens de jongste Speurgids volstaat het dat de overheid 400 miljoen euro extra investeert in O&O om Vlaanderen te doen aansluiten bij de Europese koplopers.

BUSINESS

Dirk Van Roy vindt een goed uitgebalanceerd team zeer belangrijk. De topman van Easyfairs België zwom in Mexico tussen zwarte dolfijnen, houdt van tuinieren, koken en wijn proeven.

BUSINESS

Op de internationale vakbeurs Techtextil in Frankfurt was het druk op de Belgische standen. In een moeilijke markt trekken onze producenten de aandacht met innovaties, maatwerk en recyclageprojecten. Technisch textiel is de jongste jaren uitgegroeid tot de belangrijkste groeipool van de Belgische textielindustrie.

BUSINESS

88 procent van de werkgevers betrekt het personeel actief bij de werking van het bedrijf, leert een studie van de hr-groep Acerta en de werkgeversorganisatie Etion. Participatief ondernemen is doorgedrongen tot de cultuur van de ondernemingen. Alleen vertaalt die trend zich een stuk minder in het laten delen van de medewerkers in de resultaten van het bedrijf.

BUSINESS

Om de almaar scherpere concurrentie van de microbrouwerijen en de daling van de binnenlandse bierconsumptie het hoofd te bieden, stelde de brouwerij Saint-Feuillien vorig jaar met Erwin Dedoncker voor de eerste keer in haar geschiedenis een 'buitenstaander' aan als algemeen directeur van het familiebedrijf.

BUSINESS

Het kantoorpark is terug van nooit weggeweest. Vergeet de wat saaie, monofunctionele kantooroorden. De nieuwe stijl koppelt het serieuze werk aan foodtruckfestivals, jobbeurzen en yogasessies.

BUSINESS

Kunstliefhebbers die graag de Zeedijk in Knokke aflopen, zullen vanaf zaterdag verrast kijken in de vitrine van Ronny Van De Velde. De galeriehouder presenteert 95 ontwerptekeningen voor The Trial (1962) van cineast Orson Welles.

AGENDA

RobecoSAM biedt themafondsen aan. Een van die fondsen zet in op bedrijven die met innovatieve materialen op de proppen komen of met technologieën om materialen efficiënter te gebruiken of te recycleren.

MONEYTALK

'Na de verkiezingscampagne, met haar onbetaalbare beloften en haar vele virtuele nieuwe belastingen, is het tijd voor rust en bezinning. Hopelijk halen enkel de meest duurzame voorstellen het regeerakkoord. Of het voorstel van Groen over het vermogensregister er zo een is, is hoogst onzeker. ' Dat zegt Koen Van Duyse, partner bij Tiberghien Advocaten.

MONEYTALK