Web weergave

België zit krap bij kas, maar de broekriem aanhalen is een slecht idee, zegt staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS). "Het risico van te weinig relance is twintig keer groter dan het risico op budgettaire problemen." De jonge PS-coryfee is een evangelist van het nieuwe economische paradigma, dat van de overheid dé spelverdeler van de economie maakt. Een blik onder de motorkap van het economische beleid van de komende jaren.

INZICHT

De Verenigde Staten laten de coronacrisis in een rotvaart achter zich, terwijl Europa spartelt om de welvaart van 2019 te heroveren. Covid-19 dreigt de Atlantische welvaartskloof nog dieper te maken. Toch is dit geen verhaal van de schildpad en de haas. Meet de welvaart per hoofd van de bevolking, en de Europese Unie houdt op lange termijn gelijke tred met de Verenigde Staten, ook al moest de eurozone de rol lossen vanaf 2011.

INZICHT

Het komt zelden voor dat zelfstandigen en de overheid twee handen op één buik zijn. Zeker niet in België, met zijn hoge belastingdruk. Maar sinds de lockdown van oktober krijgen tienduizenden zelfstandigen een stevige federale tegemoetkoming van ruim 3200 euro per maand. Al is het niet altijd duidelijk wie er gebruik van maakt.

INZICHT

De Vlaamse regering heeft met coronasubsidies een brede waaier kleine bedrijfjes overeind gehouden. Maar de hinderpremie stutte vooral het dorpscafé, en nauwelijks bedrijven met veel tewerkstelling. Bovendien rekte ze het leven van zombiebedrijven, blijkt uit een exclusief onderzoek van Trends en Trends Business Information.

INZICHT

De grote internationale oliemaatschappijen hebben gedetailleerde plannen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Maar enkele ophefmakende nederlagen in de bestuurskamer en de rechtszaal tonen aan dat machtige krachten in de samenleving een snellere verandering willen.

HET BESTE UIT...

Wie werkt er nu gratis? Wie stelt nu gratis zijn expertise ter beschikking? Niet de dommeriken, zegt onderneemster Daniëlle Vanwesenbeeck.

BUSINESS

Voor veel bedrijven geven de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties de richting aan. Volgens professor duurzaam ondernemen Lars Moratis valt er veel te leren uit het gebruik van dat kompas. "Het is duidelijk dat er radicalere initiatieven nodig zijn."

INSPIRATIE

Trends selecteert grensverleggende thema's en verhalen. Ray & Jules verdient het label omdat het bouwt aan een petroleumvrije koffieketen. Sinds 2019 roostert Ray & Jules op duurzame wijze koffiebonen. Het ontwikkelde een koffierooster op zonne-energie. Covid-19 dwong het koffiemerk over te schakelen van bedrijven naar particulieren. "Als dat niet was gelukt, dan was het verhaal voorbij."

INSPIRATIE

Een miljoen Belgen heeft zich aangemeld op de Qvax-wachtlijst en maken zo kans op een snellere vaccinatie. Jean-Sébastien Gosuin, de oprichter en CEO van Seaters, bekijkt het met veel genoegen. In enkele weken maakte zijn techbedrijf een indrukwekkende bocht van software voor voetballoges en vipevents naar de wachtlijsten voor de vaccinatiecampagne.

INSPIRATIE

De timing van de kapitaalronde van het Gentse Optimile kon moeilijk beter. De federale regering besliste op 18 mei om elektrische bedrijfswagens fiscaal aan te moedigen. Optimile rekent precies op de bedrijven om het wagenpark snel te elektrificeren.

INSPIRATIE

Elke dinsdag en donderdag chat hoofdredacteur Danny Reweghs met zijn abonnees.

ADVIES

Sinds september 2019 betalen banken 0,5 procent strafrente als ze hun cashoverschotten bij de Europese Centrale Bank parkeren. Rekenen de private banken dat door aan hun klanten? En hoe reageren die op de negatieve rente?

ADVIES

Tot Archegos dit voorjaar een miljardendebacle op de financiële markten veroorzaakte, kende nagenoeg niemand de naam van dat Amerikaanse familyoffice. In de Verenigde Staten hebben familyoffices een bijzonder statuut. In België bestaat de term niet eens officieel.

ADVIES